Radio: Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

Foto: Jimmi Kehank, Pixabay.com

Af: Søren Bergstein og Thorbjørn Kruuse Andreasen

Er man frivilligt medlem af folkekirken, når man bliver døbt ind i et medlemskab? Det er en debat, der skaber uenighed, i hvert fald når frivillighed bliver sat i kontekst til folkekirkens medlemstal.

Foreningen Ateistisk Selskab mener, at Kirkeministeren, Mette Bock, udtaler sig om det forkerte medlemstal af folkekirken, fordi ministeren siger alle folkekirkens medlemmer er frivillige. Derfor spurgte vi en række danskere, om deres idé omkring tro, frivillighed og medlemsskab af den danske folkekirke.

Artiklen fortsætter efter indslaget.

 

Anette Olsen, 48, arbejdskonsulent

Er du medlem af folkekirken af egen fri vilje? 

– Ja, det skulle jeg mene.

Hvis alle medlemmer af den danske folkekirke blev meldt ud, ville du så melde dig ind igen?

– Jeg kan ikke forestille mig, at jeg blev meldt ud. Men jo, så tror jeg, jeg ville melde mig ind igen.

Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

– Det har jeg nu aldrig tænkt over. Det er jo frivilligt, men folk skal gøre noget aktivt for at melde sig ud, og på den måde bliver valget taget lidt for dig, så du skal selv tænke dig om, hvis du vil melde dig ud.

 

David Misrahi, 21, studerer på Københavns Universitet

Er du medlem af folkekirken af egen fri vilje? 

– Altså, det er jo ikke noget, som jeg har tænkt så meget over. Det er bare noget jeg er blevet, fordi det er jo noget man bliver i Danmark. Og jeg har ikke noget imod det, for vi bor jo i et kristeligt samfund.

Hvis alle medlemmer af den danske folkekirke blev meldt ud, ville du så melde dig ind igen?

– Det er faktisk et svært spørgsmål. Det ved jeg sådan set ikke. Det kan godt være at jeg ville, men det ville være en måde at respektere landet på.

Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

– Det kan jeg ikke give et klart svar på, men jeg har ikke noget imod det.

Læs også: Voxpop: Derfor elsker vi Danmark

Frederik Christian Hansen, 25, arbejdssøgende og snart studerende

Er du medlem af folkekirken af egen fri vilje?

– På en måde ja, men det er nok mest dovenskab, fordi jeg ikke har meldt mig ud endnu.

Hvis alle medlemmer af den danske folkekirke blev meldt ud, ville du så melde dig ind igen?

– Nej, jeg ville ikke tage valget og melde mig ind igen. Jeg har aldrig rigtigt været religiøs, og jeg synes, selve konceptet omkring religion er lidt mærkerligt. Tro er rigtig fedt, men når man samler det i kirker og ting og sager, så synes jeg det bliver lidt mærkerligt.

Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

– Det er super svært, fordi vi er ikke tvunget til at være med, men vi er med – til at starte med. Så det er ikke rigtigt frivilligt, men der er et frivilligt aspekt til det. Men nej, jeg vil ikke kalde det frivilligt.

Christian Bak, 23, studerer på Copenhagen Business School

Er du medlem af folkekirken af egen fri vilje?

– Nej, det var da jeg blev født, at jeg blev medlem, og så har jeg ikke tænkt så meget over det siden, faktisk.

Hvis alle medlemmer af den danske folkekirke blev meldt ud, ville du så melde dig ind igen?

– Det tror jeg ikke, nej. Personligt ved jeg ikke, hvad jeg skal bruge det til, udover de traditioner man har, når man er kristen i Danmark. Jeg ville nok gå ind og undersøge, om jeg stadig kunne blive gift for eksempel, for det er jeg lidt usikker på.

Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

– Ja det er det, for man kan selv melde sig ud af folkekirken, hvis man ikke vil være en del af det. Frivilligt er det vel, men der er sikkert mange, der ikke er klar over, at det er frivilligt.

Simone Sommer, 26, studerer på Københavns Universitet

Er du medlem af folkekirken af egen fri vilje?

– Det ved jeg ikke, om man kan sige. Jeg blev meldt ind, fordi mine forældre valgte at døbe mig, og så har jeg det fint med at være medlem, så jeg har ikke tænkt over, om jeg selv skulle tage stilling til noget.

Hvis alle medlemmer af den danske folkekirke blev meldt ud, ville du så melde dig ind igen?

– Det tror jeg, ja. Jeg bruger ikke den danske folkekirke så meget, men til jul kan det være hyggeligt.

Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

– Det tænker jeg, at det er. Jeg ved godt, at man bliver automatisk meldt ind, hvis man bliver døbt, og så skal man selv tage stilling til, om man ikke vil – så jeg mener det er frivilligt.

Sådan gjorde vi: Vi fandt alle kilder i indkøbscentret ‘Fisketorvet’ i København d. 20. marts.