Alternative indsamlinger til Japan hitter

Virksomheder og foreningers indsamlinger til fordel for Japan oplever stor opbakning.

Virksomheder og foreningers indsamlinger til fordel for Japan oplever stor opbakning. Folks relationer til Japan gør indsamlingen helt særpræget, mener Dansk Røde Kors

Virksomheder, foreninger og facebook-events er blandt tiltagene, som har sat deres præg på indsamlingerne til Japan i kølvandet på den enorme naturkatastrofe, som har ramt landet.
En gennemgående tendens er, at mange af initiativtagerne har en form for forbindelse til Japan. Denne forbindelse gælder både multinationale selskaber, såvel som lokale initiativer.

Backgammon til støtte for Japan
Et af de lokale initiativer kunne opleves i søndags, hvor Christianshavns Beboerhus kunne slå dørene op til den første velgørenhedsturnering i Dansk Backgammonforbunds historie.
43 spillere deltog i begivenheden, hvor indskuddet lød på 100 kr., som går ubeskåret til Røde Kors’ arbejde i Japan.
Spillernes indskud og overskuddet fra salget af madvarer gav sammenlagt 7.413 kr. til støtte for nødlidende Japan.

Taus Bøytler, som var turneringsleder på dagen, peger på, at nære relationer til Japan, har haft indflydelse på opbakningen.

»Der er virkelig tætte backgammonbånd mellem Danmark og Japan, så det var helt oplagt at støtte dem på denne måde,« siger Taus Bøytler

Røde Kors: En særpræget katastrofe
Der er tale om noget ganske særligt, når Dansk Røde Kors kan fortælle, at hele 75% af donationerne til deres nødhjælpsarbejde i Japan kommer fra virksomheder, foreninger og events. Det forklarer Kenneth Øhrberg, som er fundraisingchef i Dansk Røde Kors.

Han peger på, at der i forbindelse med Japan er tale om en særlig situation:

»Det er en meget anderledes katastrofe, da den foregår i et I-land. Der er mange virksomheder, som har en relation til Japan, i form af datterselskaber, leverandører eller lignende,« fortæller Kenneth Øhrberg.

Den japanske forbindelse
Hos Røde Kors oplever man også, at privatpersoners relationer spiller ind.

»Der er en hel del privatpersoner, som har taget forskellige initiativer og det er typisk folk, som har et form for bånd til Japan,« fortæller Kenneth Øhrberg.

Det samme kan siges at gøre sig gældende for Dansk Karate Organisation (DKO), som er gået i gang med at promovere Læger Uden Grænsers indsamling til fordel for Japan.
DKO har adskillige forbindelser til Japan. Det handler dog ikke kun om at hjælpe dine karatefæller:

»Det vigtige er medmenneskelighed, og vi vil gerne hjælpe Japan med noget konkret her og nu,« fortæller Sensei Christa Koldin, som har graden 4. dan og til daglig underviser børn og unge på Den Danske Karateskole, som er en af karateskolerne bag initiativet.

Hun forklarer, at man har valgt at støtte Læger Uden Grænsers indsamling til Japan og henviser bl.a. til førstehjælps første trin: ”stands ulykken”.

»Vi kan ikke gøre så meget ved atomkraftulykken, men vi kan måske bidrage til, at de som lider fysisk nød, får en håndsrækning,« fortæller Christa Koldin.

Internetindsamling rykker
Dansk Røde Kors har indtil videre samlet over en mio. kr. ind på internetsiden www.egenindsamling.drk.dk, hvor virksomheder og privatpersoner har mulighed for at starte indsamlinger til fordel for nødhjælpsarbejdet i Japan.

Inde på websiden er 88 indsamlinger i gang til fordel for ofrene for jordskælvet og tsunamien i Japan. De fleste af dem er private indsamlinger. Det er dog virksomhedernes indsamlinger, der trækker mest.

Indsamlingen blandt Mærsks ansatte har indbragt knap 300.000 kr. til Røde Kors’ arbejde, mens en indsamling startet af Toyota i Danmark har rundet 326.000 kr.
 
  Læs også
Skisportsstjerner donerer penge til Japan
Vi sender nødhjælp selvom Japan siger nej tak