DBU kæmper for at holde på elitekvinder

DBU skal være bedre til at holde fast på de kvindelige fodboldtalenter Foto: 3F
DBU skal være bedre til at holde fast på de kvindelige fodboldtalenter
Foto: 3F

Dalende motivation, mangel på tid og skader. Det er hovedårsagerne til, at det er svært at holde på de kvindelige fodboldspillere, der skal repræsentere Danmark ved de store turneringer. De viser en ny undersøgelse, som DBU selv har foretaget.

Læs også: DGI: Ny skolereform vil gå flere igang med idræt

– Vi skal blive bedre til at fastholde dem. Det er der, udfordringen ligger, siger Gitte Therkelsen, som har været med til at foretage undersøgelsen og til daglig arbejder med kvindernes A-landshold og U23-hold.

Der er lange udsigter, hvis alle i 3F-ligaen skal kunne leve af fodbold
Gitte Therkelsen, landsholdskoordinator for kvindernes A-landshold og U23-hold

I undersøgelsen har 367 tidligere og nuværende kvindelige elitefodboldspillere svaret på et spørgeskema, hvor de fortæller, hvorfor de har valgt eller fravalgt elitefodbolden.

Læs også: Forsker: Piger skal støttes mere end drenge

– Hvis de sideløbende med deres fodboldkarriere også skal have et fuldtidsarbejde eller et studie, så bliver det svært at få tid til at dyrke elitefodbold, fordi det kræver rigtig meget tid. Det er nærmest et fuldtidsarbejde i sig selv, hvis de skal leve op til de krav, der bliver stillet til dem, siger Gitte Therkelsen.

Vis hensyn til kvindernes hverdag

Et fuldtids- eller deltidsarbejde er nødvendigt for kvinderne, da de, modsat herrerne, ikke kan leve af at spille fodbold. Derfor har DBU en vigtig opgave at løse, hvis de i fremtiden skal holde på landets bedste fodboldkvinder.

– Vi skal opsætte en situation for spillerne, hvor de kan finde tid og glæde ved fodbolden. Vi skal samarbejde med deres uddannelsesinstitutioner og deres jobs, fortæller Gitte Therkelsen.

Ifølge ernæring- og idrætsforsker ved Københavns Universitet, Glen Nielsen, er det specielt i kvindernes hverdag, man skal vise hensyn.

Læs også: DGI: Stive regler spænder ben for kvinder

– Hvis deres træner er vant til at arbejde med herrer, som kan give fodbolden hele sit liv, altså hvor fodbold er alt, så vil træneren fejle, hvis han ikke er i stand til at imødekomme kvindernes behov. Han skal give plads til, at de kan skabe sig en karriere og familie.

Glen Nielsen påpeger, at det ikke kun er blandt elitekvinder, man ser det problem.

– De (træneren, red.) skal have forståelse for, hvordan man passer træning og hverdagsliv sammen. Det er det samme med unge talenter i Danmark, som er under uddannelse. De er ofte stressede, fordi studiet er en stor stressfaktor. Så udfordringen er, at få de to ting til at passe sammen.

Økonomi ikke eneste udfordring

En løsning på problemet kunne være, at de bedste kvinder i fremtiden skal kunne leve af at spille fodbold, men det er langt fra nemt, vurderer idrætsforsker. Det kræver nemlig, at kvinderne bliver bedre, så sporten bliver mere seværdig.

– For at blive bedre, skal man have flere penge, men for at få flere penge via sponsoraftaler og mediedækning, så skal man være bedre. Så det er svært at løse, siger Glen Nielsen.

Han bakkes op af Gitte Therkelsen, som dog heller ikke tror, at økonomisk sikkerhed vil fjerne problemet helt.

– Der er lange udsigter, hvis alle i 3F-ligaen skal kunne leve af fodbold. Det er ikke umuligt, men min opfattelse er også, at pigerne vil have andre input end fodbolden. Derfor tror jeg, det er noget, vi altid skal arbejde med.

Gitte Therkelsen henviser til undersøgelsen, som viser at kvinderne har meget fokus på “det hele menneske” med familie, venner og uddannelse. I spørgeskemaundersøgelsen svarede et klart flertal, både nuværende og tidligere elitefodboldspillere, at de prioriterede familielivet højest og elitefodbold efterfølgende.

Undersøgelsen indeholder udover spørgeskemaet også otte personlige interviews. Spørgeskemaundersøgelsen er lavet i samarbejde med Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring (NEXS), og den samlede undersøgelse mangler stadigvæk den endelige sammenfatning. Konklusionerne fra undersøgelsen har navisen.dk fået på forhånd af Gitte Therkelsen.