Mødre opstarter judohold i Skævinge

Louise Gøbel og hendes søn Victor foran Skævinge Idrætshal, hvor de forventer, at prøvetimer i judo kan begynde i maj. Foto: Fie Niebuhr

Børn og unge i Skævinge får nu mulighed for at lære den populære japanske kampsport judo i deres lokalområde, takket være de to mødre Louise Gøbel og Nadia Porsgaard. De har begge et ønske om, at deres børn skal lære at kunne forsvare sig selv, men også at de får et fællesskab gennem sporten.

Ved opstarten af judoholdet under foreningen Aktiv Ung Skævinge, rammer det ind i en tid med markant medlemsfremgang i Hillerød Kommunes idrætsforeninger, ifølge tal fra Danmarks Idrætsforbund.

Derfor bliver initiativet også taget godt af kommunen, der nu har fået godkendt et tilskud til judoholdets opstart med begrundelsen:

– Vi støtter det gerne, fordi vi kan se, at der er en hel del børn og unge, som har problemer med ensomhed, angst og trivsel. Så vi prøver at støtte op omkring aktiviteter der kan afhjælpe det, siger bestyrelsesmedlem Rikke Macholm (SF) fra Folkeoplysningsudvalget.

Fællesskab og forsvar

Hvad er judo?

– En moderne japansk kampkunst

– Judo betyder ”den milde vej”

– Man lærer og undervises i blandt andet mod, respekt og venskab

– Der er forskellige bæltefarver, der repræsenterer graden af judo

– Gennem træningen opøves balance, smidighed, koordination og udholdenhed

– Man benytter mental og fysisk overlegenhed til at overvinde sin modstander

– Slå og spark er ikke tilladt i judo

– Man vinder på korrekt udført teknik, ikke på påført skade

Kilde: Judo Danmark

Louise Gøbel, den ene mor og initiativtager, ser frem til hendes søn Victor lærer alt det, judoen kan gavne med.

– Judo er i princippet mere en forsvarssport end en kampsport, så man lærer at sætte grænser. Det styrker børns selvtillid og i at sige fra over for andre, f.eks. i skoletiden, siger Louise Gøbel.

Derudover håber hun, at der på holdet kan blive skabt et sammenhold og fællesskab i lokalsamfundet på tværs af alder.

– En 5-årig vil kunne hilse på en 8 eller 15-årig nede i byen, fordi man går til judo sammen og kender hinanden gennem det, siger hun.

Folkeoplysningsvalget ser netop gerne initiativer som disse, når de hver måned skal vurdere ansøgninger om tilskud fra Udviklingspuljen. Der afsættes hvert år midler til denne pulje, som gerne går til nye aktiviteter for børn og unge i lokalsamfundet

– Især aktiviteter, der får dem væk fra skærmene og i stedet kommer ud og bevæger sig, siger Rikke Macholm (SF) fra Folkeoplysningsudvalget, der var med til at godkende Nadia og Louises ansøgning til tilskuddet om opstart af judoholdet.

Ligesom Louise Gøbel ser hun judoen som en sport, der kan skabe et fællesskab og forhåbentligt hjælpe børn og unge, som kæmper med ensomhed.

Victor glæder sig til snart at kunne prøve nye kræfter af med judo, men må nøjes at øve sig med sin mor, indtil der findes en træner. Foto: Fie Niebuhr

For få søger om tilskud

Alle har mulighed for at søge tilskud til opstart af et initiativ, men få griber muligheden.
– Jeg synes, at det er sjældent, at vi får ansøgninger. Men når vi får dem, bliver de som regel positivt behandlet, især når de er lokale, siger Rikke Macholm.

Tilskuddet til opstart af judoholdet er på 25.000 kr., som går til måtter, en vogn og trænerkursus.

Der kan sættes spørgsmålstegn ved, om de få ansøgninger til puljen skyldes, at borgerne ikke har kendskab til muligheden.

– Vi vil prøve at kigge på, om det kan gøres lidt mere anskueligt for ansøgere, siger Rikke Macholm.

Hun indrømmer selv, at systemet er for forvirrende for nye ansøgere, der måske ikke i forvejen er aktive i foreninger.

Lokale initiativer er vigtige

Hillerød Kommunes medlemsfremgang i idrætsforeninger ses især i Skævinge, hvor idrætsforeningen Skjold Skævinge oplevede kommunens største medlemsvækst i 2023, ifølge Sjællandske Nyheder. Derfor glæder det formanden for Idræt og Sundhedsudvalget, Hanne Kirkegaard (V), at høre om opstarten af det nye judohold i Skævinge.

– Det har en kæmpe betydning, at vi får det bredt ud. Det gør noget for logistikken, når man kan gå til sin idrætsgren uden længere transporttid, siger hun

På Louise Gøbels eget Facebookopslag om judoholdet blev hun kontaktet af forældre, hvis børn havde gået til judo, men droppede det, fordi der var for langt til undervisningen fra deres bopæl. De er glade for nu at kunne få muligheden tæt på.

Til andre som går og overvejer at starte et initiativ i deres lokalsamfund, siger hun:

– Gør det, og tro på det! Det kan jo være, at man får et ja, ligesom os.

Læs også: København mangler idrætsfaciliteter: Børn og unge står i kø

Nu mangler der bare træner

Det kom lidt bag på Nadia Porsgaard og Louise Gøbel, der ingen erfaring havde med kommuneansøgninger eller judo, da de pludselig stod med tilskuddet, der kunne gøre idéen til virkelighed. Nu skal materialerne bare købes ind, men den sidste udfordring kan et tilskud ikke bare løse – en træner.

De leder med lys og lygte efter en ildsjæl, som er klar på at tage kampen op. Ambitionen er for nu at holde en ugentlig træning mandag eftermiddag for børn mellem 5 til 15 år. Det behøver ikke at være en træner med erfaring, da mødrenes ansøgning også fik et tilskud af kommunen til at give en kommende træner grundkurserne.

Til lokaler og judoholdets opstart i foreningen Aktiv Ung Skævinges, har Lasse Petersen været katalysator, som medlem af husrådet i SKIF. Han ser bestemt meget potentiale i initiativet,

– På længere sigt, tænker jeg bestemt det her holder ved. Det er ambitionen, at det skal være et længerevarende projekt og vi får startet op hurtigst muligt, siger Lasse Petersen.

 

Hvis du er interesseret i at træne judo for børn og unge i Skævinge, så kan du kontakte Nadia Porsgaard på +45 22 39 54 59.

 

Læs også: Lokal idrætsforening er Danmarks bedste

I samarbejde med SKIF, Skævinge Kultur-, Idræts- og Fritidshus, har mødrene fået arrangeret, at judoholdet kan træne her i Skævinge Idrætshal. Foto: Fie Niebuhr

Sådan gjorde vi: Journalisten læste Folkeoplysningsudvalgets referat fra mødet d. 4. april, hvor det fremgik, at judoholdet havde fået et tilskud til opstart. Derefter tog journalisten kontakt til Aktiv Ung Skævinge, der kunne fortælle mere om initiativet og sætte journalisten i kontakt med judoholdets tovholdere. Alle kilder er kontaktet telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.