Svedperlerne drypper af de mange mennesker i rummet, der alle har så lidt tøj på som muligt for at kunne holde den nærmest saunavarme hede ud. Sådan lyder opskriften på et modefænomen. Flere og flere danskere ruller nemlig underlaget ud og kaster sig ud i en omgang sveddryppende Bikram yoga.
Men ikke alle bør uden videre begynde at dyrke yoga i 40 graders varme. Det vurderer professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Lars Nybo.
– Hvis man tager utrænede personer og udsætter dem for øget stress, så er der en øget risiko forbundet med det. Det vil svare til at sende en utrænet person ud og løbe et maratonløb. Det vil være helt skidt, siger Lars Nybo.
Populær motionsform
Hos Bikram Yoga Copenhagen har ejer Trine Zafina Søndergaard oplevet et boom i antallet af danskere, der vil prøve kræfter med den ekstreme yoga-form, siden hun for fire år siden åbnede det første studie af sin slags i Danmark.
– Det er nok blevet lidt et modefænomen de senere år. Der er også rigtig mange halvkendte mennesker, der dyrker det. Det er lidt blevet det smarte og det nye at gøre. I 2013 åbnede både et studie i Aarhus og Hellerup, så vi er gået fra et studie for fire år siden til tre nu, så der er sket en relativt markant stigning, siger Trine Zafina Søndergaard, der samtidig slår fast, at Bikram yoga er for alle.
– Der er mange, der tror, at det er kun små søde yoga-piger, der kommer til sådan noget. Men vi har faktisk rigtig mange forskellige type mennesker, både professionelle sportsudøvere og mennesker, der aldrig har dyrket motion før, forklarer hun.
Læs også: Danskerne er blevet deres egne sundhedseksperter
Kræver tilvænning at præstere i varme
Men ikke alle er klar til at kaste sig direkte ud i den hotte motionsform. Bikram yoga dyrkes nemlig i et rum, der er opvarmet til 40 grader, og den høje varme kombineret med fysisk aktivitet kræver, at du er god til at svede, hvis ikke kroppen skal reagere med fysisk ubehag. Og det kræver tilvænning, vurderer Lars Nybo.
– Fru Hansen, der ikke har lavet noget motion i mange år og gerne vil i gang med noget, skal ikke starte med det her. Hendes evne til at tolerere varmen og modvirke det stress på kroppen, som den giver er, er ikke god nok. Men hvis hun starter på at træne og derefter starter på det her hot yoga og vænner sig langsomt til det, ser jeg ikke nogle problemer i det.
Har du drukket andet end kaffe i dag? Nej, det har de ikke. Okay, så er der måske en grund til, at de får det lidt dårligt.
Trine Zafina Søndergaard, ejer Bikram Yoga Copenhagen
Læs også: Voxpop: God stemning til VM i halvmaraton
Fysisk ubehag
Ifølge Lars Nybo, der forsker i kroppens temperaturregulering og omgivelsers indflydelse på præstationsevnen, handler det om kroppens evne til at komme af med varmen. Selv har han lige været i Qatar og lave et studie i kroppens varmetilpasning, og Lars Nybo mener, at det kan sammenlignes med tilvænning til Bikram yoga.
– Vi gik ud og kørte første dag i varme, og der præsterer man ikke særlig godt, og en af os blev dårlig. Men hvis man har vænnet sig til varmen, og hvis man gør det regelmæssigt, og her taler vi nok mere end fire gange om ugen, så tilpasser kroppen sig. Så bliver den bedre til at svede og bedre til at temperaturregulere, siger Lars Nybo.
Flere oplever da også, at kroppen bliver overophedet, benene ryster og hjertet banker, og selvom det ikke sker så tit, så oplever Trine Zafina Søndergaard også, at nogle får det dårligt under de varme yoga-timer. Især i starten.
– Jeg har aldrig oplevet noget helt vildt i de ti år, jeg har arbejdet med yoga, men jo, der er folk, der falder om. Men så spørger man dem tit, om de har spist noget i løbet af dagen, og det har de som regel ikke. ’Har du drukket andet end kaffe i dag? Nej, det har de ikke. Okay, så er der måske en grund til, at de får det lidt dårligt,’ siger Trine Zafina Søndergaard, der opfordrer folk til at sætte sig ned, hvis de får det dårligt.
Hun fortæller dog samtidig, at man skal blive i rummet.
– Altså man går ikke udenfor døren. Det er ligesom, hvis du går ind til en forelæsning, så bliver du som regel af respekt for den, der nu engang underviser. Så man bliver inde i rummet, og det er også for at folk ikke bare går ind og ud, som det passer dem. Det er for at motivere folk til at prøve og de fleste gange kan folk magte meget mere, end de lige tror, de kan.
Kort om Bikram yoga:
En omgang Bikram yoga varer 90 minutter og består af 26 forskellige positioner og 2 vejrtrækningsøvelser. Rummet, det udføres i, er opvarmet til 40 grader.
Hårdere, svedigere … bedre?
Trine Zafina Søndergaard medgiver også, at Bikram yoga er mere ekstremt end andre former for yoga. Og det tiltaler måske nogle.
– Det gør det attraktivt, at det dyrkes i varmen. Folk kan komme her og blive varmet op og strukket ud, og de fleste oplever, at skader forsvinder. Både sportsudøvere og folk, der har siddet på kontor, føler sig sundere og raskere, siger ejeren af Bikram Yoga Copenhagen.
Ifølge Lars Nybo er effekten ikke nødvendigvis bedre end ved andre yoga-former. Når man træner i varme, præsterer man nemlig som hovedregel dårligere end ved normale temperaturer.
– Man skal ikke tro, at varme omgivelser er en mirakelkur. Det, der måske er at hente, er et cardiovaskulært stress, så man får højere puls, når man arbejder i varmen. Typisk vil de, når de laver det her yoga, have højere puls, end hvis de sad i normal temperatur og lavede deres træning. På den måde kan man sige, at de måske får lidt mere ud af det, siger Lars Nybo.