Ifølge en undersøgelse fra Den Nationale Sundhedsprofil lider flere og flere danskere af psykisk overbelastning.
Ikke mindst blandt landets unge er stress et stort problem. Én ud af fire unge i alderen 16-24 år har et højt stressniveau, svarer de unge selv i et spørgeskema til Den Nationale Sundhedsprofil. Samme statistik gælder for personer under uddannelse. Her svarer én ud af fire, at de føler et højt stressniveau.
Flere studenterorganisationer mener, at problemet er blevet så stort, at de i sidste uge indkaldte til en trivselskonference på Christiansborg. Her havde de inviteret både hjerneforskere, læger, politikere, interesseorganisationer, sundhedsøkonomer og studerende for at diskutere konsekvenserne ved stress og mistrivsel.
Blandt deltagerne til trivselskonferencen var studenterorganisationen Pusterummet. Pusterummet er et projekt søsat af studerende på Københavns Universitet, der har taget sagen i egen hånd for at håndtere det hårde studiemiljø. Organisationen vil med initiativer som mentorordninger, alkoholfri torsdagsbar og stillerum forebygge stress på universitet.
De var med på konferencen for at dele deres erfaring med stresshåndtering.
LÆS OGSÅ: Stressede medicinstuderende skaber eget pusterum
En af medarrangørerne af konferencen er Alan Kernahan, der er næstformand for Dansk Magisterforening, studerende og medlem af universitetsbestyrelsen på Roskilde Universitet.
Han mener, at hans eget universitet i Roskilde skal efterligne de metoder, studerende på Københavns Universitet benytter for at komme stress til livs:
– Vi kan lære meget af organisationen Pusterummet, der har konkrete måder at forebygge stress blandt studerende, siger Alan Kernahan.
Paradoksalt at studerende skal hjælpe studerende
Det er dog ikke alle, der udelukkende har positive bemærkninger at knytte til projekt Pusterummet.
Johan Hedegaard Jørgensen, som sidder i Akademisk Råd på Roskilde Universitet, påpeger paradokset i, at det er de stressede studerende, der selv må løse deres egne problemer:
– At det er de studerende selv, der skal løse problemerne, er et tegn på problemet, siger han.
LÆS OGSÅ: Stress og ensomhed blandt de københavnske gymnasieelever
Johan Hedegaard Jørgensen opfordrer universiteterne til i højere grad at tilbyde hjælp til de studerende. Det kunne universiteterne gøre ved at stille studievejledere til rådighed for de studerende. Han mener, at det kan forebygge stress på universitetet, hvis de studerende bliver guidet bedre gennem uddannelsen, så de træffer de valg, der passer bedst til dem.
Præst: Stress stammer fra studiemiljø
Ulla Enevoldsen er præst på Roskilde Universitet. I kraft af sit job har hun mødt mange studerende med højt stressniveau. Hun oplever samme individualisering af personlige problemer, som eksempelvis stress:
– De studerende lever i en tid, der er præstationsorienteret, konkurrenceorienteret, individfokuseret. Den studerende opfatter deres problemer som selvforskyldte, siger Ulla Enevoldsen.
Men hyppigheden af stress blandt studerende er nu så stor, at Ulla Enevoldsen ikke mener, at man kan give den enkelte person skylden for stressproblemer:
– Når hyppigheden af studerende, som kommer til mig og siger det samme, er så stor – så må det være noget andet end den enkelte, som er årsag til stress. Nemlig det miljø som den studerende befinder sig i, siger Ulla Enevoldsen.