Verdenssundhedsorganisationen WHO har i denne uge sendt 510.000 doser kolera-vaccine afsted til Irak. Det sker i kølvandet på, at de irakiske myndigheder registrerede et koleraudbrud den 15. september i år, der indtil videre tæller 2173 koleratilfælde og har krævet to menneskeliv. Det fremgår af en pressemeddelelse fra WHO.
Verdenssundhedsorganisationen frygter, at koleraudbruddet kan sprede sig til andre regioner, og derfor skal 250.000 personer nu vaccineres af to omgange. Det er især risikoen for, at koleraudbruddet kan sprede sig til op mod 62 lejre for flygtninge og internt fordrevne, der får WHO til at tage affære. WHO fastslår på sin hjemmeside, at især lejre, der er hjemsted for syriske flygtninge og internt fordrevne irakere er truet af en eventuel spredning af den smitsomme kolera-sygdom.
Hygiejniske forhold er livsnødvendige
I lejrene arbejdes der ifølge WHO for at optimere de sanitære forhold, og det er ifølge overlæge i infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak helt afgørende for at forebygge og kontrollere koleraens fremmarch.
– Det er et problem, når folk bor tæt og under dårlige hygiejniske forhold, og der er begrænsede toiletfaciliteter og behandlingsfaciliteter. Så det er en situation, der er rigtig, rigtig svær at håndtere. Og det er altså primært ved at holde en god hygiejne, at man kontrollerer det, siger Kåre Mølbak, der bl.a. har forsket i mave-tarmsygdomme og fødevarebårne sygdomme.
Læs også: Hvor kommer flygtningene fra?
Han fastslår, at kolera-vaccinen kun er tilføjelse til de basale sikkerhedsforanstaltninger, der skal til for at bremse koleraen.
– Det kræver en høj fødevarehygiejne, det kræver en høj vandhygiejne, og det kræver en høj personlig renlighed. Det kræver også en god hygiejne i forbindelse med begravelser og på sygehuse. Men det er specielt vandet, der er det kritiske punkt for kolera, siger han.
– Kolera kan sprede sig ekstremt hurtigt. Hvis de rigtige betingelser er til stede, for at sygdommen kan sprede sig, så vi snakker i løbet af dage
Kåre Mølbak, overlæge i infektionsepidemiologi
FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR vurderer, at flere end halvdelen af verdens flygtningelejre er ude af stand til at stille det anbefalede daglige mindstebehov på 20 liter vand per person til rådighed. Samtidig anslår de, at op mod 30 % af flygtningelejrene på verdensplan ikke har tilstrækkelige affalds- og toiletfaciliteter. Det fremgår af UNHCR’s hjemmeside.
– Er der grundlæggende en dårlig hygiejne i lejre, hvor mennesker bor tæt sammen, så er der rigtig gode muligheder for at sygdommen spredes, siger Kåre Mølbak.
VÆRD AT VIDE OM KOLERA
- Kolera er en akut diarrésygdom, som skyldes bakterien vibrio cholera
- Kolera viser sig som pludseligt indsættende, kraftig og hyppig, vandig diarré
- Kolera optræder i epidemier og under tilstande, hvor store menneskemængder er samlet på små områder
- Den klassiske smittemåde er gennem drikkevand, der er forurenet med afføring fra mennesker
- Kolera-bakterierne kan overleve i lang tid i vand og kan vokse i mad, der gemmes uden for køleskab
- Den vigtigste behandling er tilførsel af væske, først intravenøst (i blodåre), hvis den syge mangler meget væske (alvorligt dehydreret), derefter tilført som drikke
- Uden tilstrækkelig behandling er kolera ofte en dødelig sygdom, men med korrekt behandling er dødeligheden under 1 %
- Vaccination anbefales kun i specielle situationer med epidemier
Kilde: www.sundhed.dk og Statens Serum Institut
Læs også: Født i krig: Flere syriske flygtningebørn bliver statsløse
Nærliggende lande er truet
Selvom de nye tilfælde af kolera er faldet en anelse de seneste to uger op til beslutningen om at sende de 510.000 doser vaccine afsted, oplyser WHO, at kolera-udbruddet i Irak på nuværende tidspunkt stadig udgør en trussel – både for befolkningen indenfor landets grænser, men også for de nærliggende nabolande.
Bliver man som flygtning smittet med kolera, er det ikke sikkert, man bliver så syg, at man er nødt til at blive, hvor man er. Man kan bære kolera-bakterien i kroppen helt uden at få symptomer, og derfor kan det være svært for flygtninge at vide, om de transporterer sygdommen over landegrænser.
– Der findes rigtig mange milde tilfælde af kolera, også hvor man ikke får symptomer. Så det er ikke nødvendigvis de meget syge patienter, der spreder sygdommen. Det er dem, der har bakterien i sig, men som ikke bliver særlig syge. De kan bevæge sig væk, og måske flygter de netop fra de usikre områder, siger Kåre Mølbak, der tilføjer at det i høj grad er de mere milde tilfælde, der er med til at sprede sygdommen.
– Kolera kan sprede sig ekstremt hurtigt. Hvis de rigtige betingelser er til stede for at sygdommen kan sprede sig, så snakker vi i løbet af dage, siger Kåre Mølbak, der forklarer at kolera især spreder sig gennem drikkevand forurenet med afføring fra mennesker.
Kolera-vaccinationen består af to doser, der indtages gennem munden, og første dosis gives til befolkningen i flygtningelejrene i denne uge. Efter en periode på 14 dage skal den anden dosis indtages, som ifølge WHO er af helt afgørende betydning for at vaccinen får den ønskede effekt.