(Opdateret: 28/10 Kl. 16.00)
Det er en rigtig dårlig ide at forbyde sine ansatte at ryge i arbejdstiden for at nedbringe antallet af sygedage. Et forbud vil stresse rygerne og resulterer i stedet i flere sygedage. Det mener næstformanden for HK/Kommunal Mads Samsing.
”Man bliver selvfølgelig mere stresset, hvis man ikke føler sig tilpas på arbejdet,” siger han.
Mads Samsing råder kommuner til at lade være med at agere ”livstils politi” og mener, at det er tegn på manglende tillid til de ansatte, hvis kommuner forbyder ansatte at tage en cigaret i pausen:
”Man skal have tillid til, at de ansatte ønsker at løse deres opgaver. Jeg har endnu ikke mødt nogle, der ikke er interesseret i løse opgaver. Alle har behov for en pause. Det er nødvendigt at restituere,” forklarer han.
Overlæge i hjertesygdomme støtter op om rygeforbud, men hun mener også, at det kan have en stressende effekt, hvis de ansatte får frataget det, hun kalder ”legitime pauser”.
”Både rygerne og ikke-rygerne mister de traditionelle, legitime pauser. Det kan godt give lidt stress,” mener Eva Pescott.
Fungerer i excel-ark, ikke i praksis
HK/Kommunals næstformand mener, at rygeforbuddet er udtryk for en tankegang, hvor alt gøres op i minutter, ”hvor man måler, hvor mange minutter hver enkelt bruger på f.eks. at tisse, ryge og drikke kaffe” for at skabe mere effektive medarbejdere. Tankegangen holder dog ikke i praksis:
”Det er et regnestykke, som fungerer i et excel-ark, men det er ikke noget, der fungerer i dagligdagen,” fortæller han.
Til næste år må de kommunalt ansatte i Aarhus kommune lægge rygetrangen på hylden, indtil de har fri, fordi kommunen har indført totalt rygeforbud i arbejdstiden. Mads Samsing han ser meget nødigt, at flere kommuner følger trop:
”Det er absolut nødvendigt med en rygediskussion, for der er flere kommuner, der vil indføre det,” siger han.
Kommune ikke bekymret
Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) afviser, at forbuddet skyldes manglende tillid til kommunens ansatte.
”Det er ikke et spørgsmål om tillid og mistillid, men et spørgsmål om at rygning er skadeligt og dyrt for kommunen,” siger Thomas Medom.
Thomas Medom medgiver, at rygeforbuddet vil betyde færre pauser, men han mener modsat Mads Samsing, at forbuddet vil nedsætte sygefraværet.
”Aarhus Kommunes nye rygepolitik betyder, at skattekronerne rækker længere på grund af lavere sygefravær og færre,” siger han.
Folk vil ryge i smug
Vilhem Borg, Cand.psych på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er som Mads Samsing skeptisk over for et rygeforbud. Han ser tilmed et ekstra problem ved et rygeforbud. Et rygeforbud kan nemlig skabe splid på arbejdspladsen.
”Når man indfører et forbud uden at involvere medarbejderne i det, så må man forvente, at der er nogle, der vil reagere mod det. Der har været splid på tidligere arbejdspladser, hvor der har været rygeforbud,” fortæller Vilhem Borg.
Han siger, at det ikke vil være unormalt, hvis nogle modsætter sig forbuddet og ryger i det skjulte.