Papkrus, plastikflasker og engangs-bøtter fra en frokost. Når du efterlader din tomme sodavandsdåse i naturen, tager det cirka 500 år, før den er helt nedbrudt. De spor, vi efterlader i naturen, forsvinder ikke bare, selvom de er ude af syne.
I år inviterer Danmarks Naturfredningsforening børn og voksne til en forårsrengøring af naturen i weekenden 17-18. april – og denne gang skal store og små have et særligt fokus på take-away, når de fylder affaldsposerne.
Affaldsindsamlingen er en national begivenhed i Danmarks Naturfredningsforening, som sørger for at levere affaldsposerne, mens kommuner, foreninger og privatpersoner arrangerer og inviterer til lokale indsamlinger.
I år forventes der at være omkring 160.000-170.000 deltagere fordelt på mere end 2.000 lokale indsamlinger landet over – tal der får smilet frem hos Danmarks Naturfredningsforening.
– Når man tænker på, at det er et corona-år, så er 170.000 deltagere bestemt ikke helt skidt. Og det er jo en god måde at være sammen på udenfor, siger Thomas Neumann, naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening.
Affaldsindsamlingen
Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står for den overordnede planlægning af den årlige, nationale affaldsindsamlingen.
Affaldsindsamlinger kan oprettes af alle i lokalområder i hele Danmark.
Ved tilmelding får arrangørerne tilsendt en gratis deltagerpakke, der indeholder affaldsposer, kaffe og en vejledning.
På indsamlingsdagen beder Danmarks Naturfredningsforening deltagere om at tælle og indberette:
- Antal kilogram affald
- Antal dåser uden pant
- Antal dåser med pant
- Antal stykker take away-emballage
- Antal mundbind
- Antal cigaretskodder
Særligt fokus for dette års affaldsindsamling er take away-emballage
Sidste år blev der indsamlet 53.000 kilo affald af de knap 149.000 deltagere – blandt andet 3.300 mundbind.
I år opfordrer Danmarks Naturfredningsforening til, at deltagerne særligt har fokus på mængden af take away-emballage, inspireret af et direktiv fra EU, som har til formål at mindske brugen af engangsemballage.
– Engangsemballage er jo et ressourcespild af dimensioner. Det ender bare et sted og bliver ikke engang genbrugt. I affaldshierarkiet er ‘smid væk’ jo den sidste og allerværste løsning, siger Thomas Neumann.
Affaldshierarkiet viser, hvordan man bedst håndterer affald med tanke for miljøet. Genbrug er den bedste mulighed efterfulgt af genanvendelse, anden nyttiggørelse og til sidst bortskaffelse.
Affaldsindsamling som socialt samlingspunkt i lokalområder
I Fredensborg har lokalbeboer Mette Stenfelt, der også er en del af Veksebo landsbylaug, arrangeret en lokalindsamling for beboerne i området. Det er en tradition for beboerne i Veksebo at deltage i affaldsindsamlingen, der også bruges som et socialt samlingspunkt.
– Det er noget, vi har gjort løbende, når det har været muligt. For også at gøre noget socialt ud af det og mødes i landsbyen – specielt nu under corona, hvor man ikke kan holde noget, så kan man mødes udenfor og gå sammen, siger Mette Stenfelt.
For Mette Stenfelt og Veksebos beboere er det vigtigt at deltage, fordi de føler et ansvar for at sikre en ren og sund natur.
– Vi skal passe på vores natur. Vi oplever specielt ud mod Helsingørvejen, som er en meget trafikeret vej, at der ligger rigtig meget plastik og skidt langs vejen. Og vi vil jo bare gerne have, at der er så rent som muligt, og at dyr ikke får spist et eller andet underligt.
Læs også: Affaldshelte spreder sig som ringe i vandet hele landet rundt: »Det er lysten, der driver værket«
Affaldsindsamlingen har skabt en generel tendens og lyst blandt Veksebos beboere om regelmæssigt at samle efterladt affald ind.
– Man bliver jo smittet af kampagner, så jeg har også en tang liggende under min søns klapvogn, så når vi går tur, så samler vi også op. Man vil jo gerne have, at det smitter positivt af på ens børn, siger Mette Stenfelt.
Læring er en stor del af indsamlingen
Netop børns læring i forbindelse med affaldsindsamlingen er også et væsentligt fokus for Danmarks Naturfredningsforening, der blandt andet tilbyder undervisningsmateriale til de skoler, der deltager.
De ser også, at børn helt ned til to-tre års alderen deltager.
– Både skoler, daginstitutioner og dagplejemødre tilmelder sig indsamlingen. Selvom man kun er 2-3 år, så går man jo og hygger, og så starter man allerede læringen der, siger Thomas Neumann.
For nogle kan det dog være svært at se det læringsmæssige formål med affaldsindsamlingen, fordi man ikke får fat i dem, der rent faktisk efterlader affald.
– Vi får tit skudt i skoen, at affaldsindsamlingen blot er symptombehandling, fordi vi aldrig får fat i de banditter, der går og smider affaldet. Men psykologien bag er, at ligger der affald i naturen, så ser folk det som et slags fripas til at smide eget affald, siger Thomas Neumann.
På Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside kan man finde og tilmelde sig indsamlinger i sit lokalområde.
Sådan gjorde vi: Skribenten så på Facebook, at Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling i år ligger d. 17. og 18. april. Herefter researchede skribenten generelt omkring affaldsindsamlingen og foretog telefoninterviews med en naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening og en lokalarrangør af en indsamling i Fredensborg.