Professor: Derfor stiller få unge op til kommunalvalg

Der er plads til flere unge på Køge Rådhus, siger Ali Yahya.
Foto: Josephine Laura Teinby

Der er meget få unge ansigter på valgplakaterne i Køge.

Ved en hurtig gennemgang af byens 100 kandidater til byrådet, fandt Netavisen faktisk kun ti kandidater under 30 år. Og kommunen er ikke alene med den udfordring.

Ved sidste kommunalvalg i 2017 lå gennemsnitsalderen på 51,9, for kommunalvalgskandidater på landsplan, ifølge Danmarks Statistik.

– Nogle af grundene kan være, at unge ikke har lige så meget at gøre med kommunen, som ældre har, siger Ulrik Kjær, som er professor i kommunalpolitik på Syddansk Universitet.

Folk som f.eks. har hus eller børn, er mere tilbøjelig til at være i kontakt med kommunen, og store dele af kommunalpolitikken vedrører ganske enkelt ikke unge mennesker, forklarer han.

Desuden, vurderer Ulrik Kjær, kan unge have svært ved at overskue at skulle sidde i en kommunalbestyrelse i fire år, når de er i begyndelsen af 20’erne. En ældre kan nemmere overskue dette, mens hos en yngre kan faktorer som uddannelse, job eller kærlighedsliv gøre, at man flytter fra byen.

– En midaldrende mand som mig kan godt overskue, hvad jeg laver om fire år, men hvis du er 19 år, ved du så, hvad du laver om fire år? Formentlig ikke, siger Ulrik Kjær.

Aldre på kommunalvalgskandidater i 2017

  • Under 20 år: 182 kandidater
  • 25-29 år: 320 kandidater
  • 30-34 år: 432 kandidater
  • 35-39 år: 635 kandidater
  • 40-44 år: 1109 kandidater
  • 45-49 år: 1125 kandidater
  • 50-54: 1330 kandidater

Kilde: Danmarks Statistik

Hvilken betydning det har, at der ikke er så mange unge i kommunalpoltik, er svært at tyde, men den politiske dagsorden vil muligvis se anderledes ud, siger Ulrik Kjær.

Ung byrådskandidat taler for de unge

25-årige Ali Yahya er en af de unge, der har sat sig for at trække gennemsnitsalderen i Køges byråd ned.

Han stiller nemlig op for SF i Køge. Her vil han være med til at skabe bedre vilkår for unge i kommunen ved at forbedre offentlig transport og opføre flere ungdomsboliger, forklarer han.

Ali Yahya fortæller, at den yngste i byrådet i Køge er i starten af 30’erne, og der er dermed plads til flere unge i kommunalpolitik. Han opfordrer derfor også andre unge til at blive involveret i politik, men anerkender også at politik ikke er for alle. Derfor kan man hvert fald stemme på en ung kandidat og få indflydelse i sin by.

-Hvis man som ung gerne vil have indflydelse, så stem på en ung kandidat, siger Ali Yahya.

Ali Yahya ønsker også en bedre dialog mellem politikere og unge borgere, og han foreslår, at politikere tager ud hvert år og møder borgerne. Det er for nemt at love guld og grønne skove hvert fjerde år, siger han.

Læs også: Kommunalpolitikere vil holde de unge vælgere til ilden

De politiske partier kan gøre noget

Det er de politiske partier, der er nøglen til at få flere unge på stemmesedlen.

-Partierne kan gøre noget. Jo mere blik de har på at få unge med, jo større chance er der for at det også sker, fordi det er partierne der er nøglen, vurderer Ulrik Kjær.

Det er partierne, som kan spotte politisk talent rundt omkring  landet og har muligheden for at få unge med. De fleste partier ønsker formentlig også at inddrage flere unge, for det er jo dem, de skal leve af selv, som medlemer af samfundet, påpeger Ulrik Kjær.

Derfor ønsker også byrådskandidat Ali Yahya at få liv i de små lokalsamfund, så det ikke står stille, når de ældre ikke længere er her. Det samme skal ske inde på Køge Rådhus.

Ifølge Ulrik Kjær er det først og fremmest partierne, der har til opgave at få de unge opstillet som kandidater, men derefter er det vælgernes opgave at stemme på de unge.

 

Sådan gjorde vi: Nyheden udsprang af fokuset i medier på, at der er få unge kandidater til kommunalvalg. Derefter blev en ekspertkilde kontaktet for, at belyse hvordan det kan være. Dernæst blev en ung kandidat i Køge kontaktet for, at høre om hans overvejelser.