Debat og bajer: Nu samles politikere fra hele landet

Over 700 politikere er samlet i Aalborg til Kommunalpolitisk Topmøde.
Foto: Jacob Mark

– Kan jeg få en lønstigning, hvis I kommer hurtigere ind?, spørger en lufthavnsmedarbejder i Københavns Lufthavn flabet en mand i jakkesæt.

– Ikke af mig. Jeg har ingen penge. Jeg er jo bare borgmester, svarer manden og griner.

Køen til sikkerhedstjekket er lang. Overalt er der mænd i jakkesæt og kvinder i habitjakker eller kjoler. De fleste af dem er politikere på vej til Aalborg. Borgmestre, folketingspolitikere og ministre. Men der er også både journalister, embedsfolk, der passer på deres politikere, og kommunikationsrådgivere.

Alle ser de glade ud, for de er på vej til Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg, og for mange politikere er det som at vende hjem til en fætter/kusine-fest. Til topmødet samles politikere, journalister og embedsfolk fra hele landet.

Læs også: KL: Vi vil ikke lave fælles mobbepolitik

Vigtige debatter venter for kommunalpolitikerne

Officielt er der én dagsorden – den, som Kommuners Landforening (KL) har fastlagt. Uofficielt render der hundredvis af mennesker rundt med forskellige dagsordener.

Hvert år er der nemlig nye politiske slagsmål, der skal kæmpes. Nye netværk, der skal dannes. Ideer, der skal plantes. Og så bliver der danset og drukket øl.

Alle er glade her, og når debatterne om dagen er overstået, så starter festen om aften. Og der er det svært at se forskel på, hvem der er unge og gamle.
Mads Andersen, byrådsmedlem i Køge Kommune

Mads Andersen (K), der er byrådsmedlem og formand for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget i Køge Kommune, kalder topmødet for en spændende begivenhed.

– Det Kommunalpolitiske Topmøde er et rigtig spændende møde. Først og fremmest er der jo de årlige debatter og formandens tale, som vi skal diskutere. Men derudover er det et fantastisk sted at erfaringsudveksle og få gode nye ideer, fortæller han.

FAKTA: Kommunalpolitisk

Topmøde 2015 bliver afholdt den 12. og 13. marts 2015 i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Topmødet danner ramme for drøftelser af aktuelle kommunalpolitiske temaer og afholdelse af KL’s delegeretmøde.

Kilde: KL.dk

Udover de sædvanlige debatter om KL-formand, Martin Damms (V), beretning, og økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaards (R), tale, så forventes det, at særligt ét bestemt emne vil fylde topmødet i år.

Den mulige sammenlægning mellem KL og Danske Regioner har allerede været debatteret aktivt blandt Folketingets partier, og der vil uden tvivl også være mange kommunalpolitikere, der har en holdning til forslaget. Over 15 borgmestre fra flere dele af landet har allerede meldt ud, at de som udgangspunkt er imod fusionen.

Fest i Jomfru Ane Gade

Mødet vil dog ikke kun indeholde debatter. Når dagen er gået og det bliver aften, vil mødet nemlig udvikle sig til en mere festlig begivenhed. De første mange aftentimer er der middag og hyggelig stemning i mødesalen indtil arrangementet lukker. Men for mange deltagere ender aftenen i den festlige Jomfru Ane Gade.

Læs også: V og K: Lokalpolitikere skal holde sig fra Twitter

Det er Mads Andersens anden tur på topmøde, og selvom han kun er 25 år, så synes han også, at det er en hyggelig begivenhed.

– Selvfølgelig er der mange, der er ældre end mig. Alle er glade her, og når debatterne om dagen er overstået, så starter festen om aften. Og der er det svært at se forskel på, hvem der er unge og gamle, siger det unge byrådsmedlem og smiler smørret.

Topmødet starter torsdag kl. 10 og slutter fredag kl. 12.