Plejehjem Solbjerghaven modtager påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed

Plejehjem Solbjerghaven i Furesø har modtaget påbud fra Styrelsen for Patientsikkerheden. Foto: Alt om Furesø

Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet ‘fejl og mangler’ i medicinhåndteringen på plejehjemmet Solbjerghaven i Værløse. Det sker, da den den 22. august 2023 gennemførte et kontrolbesøg hos plejehjemmet, hvor der blev gennemgået to journaler og foretaget seks medicingennemgange ifølge styrelsen.

Plejehjem Solbjerghaven skal nu udbedre en række af disse fejl heriblandt forsvarlig medicinhåndtering og forsvarlig håndtering af fravalg af livsforlængende behandling. Påbuddet kan ophæves, når Styrelsen for Patientsikkerhed laver et nyt tilsynsbesøg, hvor man kan se, at det er efterlevet.

 

Læs også: Selvmordsforsøg og mistet tale: Demente beboere mistrives på plejehjem

 

Alvorlig tilgang til påbuddet

Ifølge Helle Winther Dahl, chef for Sundhed og Seniorliv i Furesø Kommune, har kommunen ikke set tegn på det, som styrelsen fandt frem til.

– Vi har ikke fået nogen indikationer for, at der skulle være noget i den sammenhæng, som kaldte på eller forberedte os på styrelsens fund, fortæller Helle Winther Dahl.

Helle Winther Dahl er meget ærgerlig over påbuddet. Hun påpeger, at kommunen har taget påbuddet til sig og arbejder aktivt på at rette op på de de fejl og mangler, som blev fundet i Plejehjem Solbjerghaven.

–  Jeg kan være lidt ærgerlig over fejl og mangler, som de fandt. Derfor har vi taget påbuddet meget alvorligt, fortæller hun.

– Allerede i dagene efter satte vi med det samme ind, da vi fik en indikation på, at der var noget her, som skulle rettes op meget hurtigt. Derfor sørgede vi med det samme for, at sygeplejen blev styrket på Solbjerghaven, fortæller hun.

For at sikre, at beboerne på plejehjemmet føler sig trygge og sikre, og at pårørende føler, at deres kære er i gode hænder, er dette blevet implementeret, fortæller Helle Winter Dahl.

Påbuddet kan kun ophæves af Styrelsen for Patientsikkerhed, når de har konstateret at det er blevet efterlevet.

 

Læs også: Seniorråd kritiserer Furesøs ældrepolitik

 

Påbuddet afslører plejehjemsnedprioritering

Hans Holm, formanden for seniorrådet i Furesø Kommune, mener, at påbuddet er resultatet af en nedprioritering på de kommunale plejehjem. Seniorrådet repræsenterer alle ældre i kommunen. Ifølge Hans Holm har seniorrådet kommunikeret med kommunen og ældre- og sundhedsudvalget om de udfordringer, der er på de kommunale plejehjem.

Alle objektive statistikker viser, at kommunen bruger alt for lidt på det her. Vi har også meget få plejehjemspladser i forhold til indbyggertallet, når vi sammenligner med de omlæggende kommuner ifølge nogle interne rapporter. Både omkring kompetencerne på plejehjemmet, blandt personalet, om manglen på plejehjemspladser og så videre, fortæller Hans Holm. 

– Det er et tegn på, at der er noget galt over hele linjen ifølge seniorrådets opfattelse. Eksempelvis i forhold til personalets arbejdsvilkår og arbejdsforhold, fortæller han.

 

Sådan gjorde vi: Styrelsen for Patientsikkerhed har delt påbud til Plejehjem Solbjerghaven d. 31. oktober. Journalisten har efterfølgende kontaktet to forskellige kilder: formanden for seniorrådet i Furesø Kommune og chefen hos Sundhed og Seniorliv i Furesø Kommune. Begge kilder er blevet telefonisk interviewet.