Viceborgmester om coronasmitte: Vi er tager selvfølgelig situationen meget alvorligt

Corona-smitte har igen spredt sig i samfundet. Det er sket hurtigere end forventet og på trods af stor vaccinedækning. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.


I Lyngby-Taarbæk Kommune følger man coronasituationen tæt. Torsdag d.11. november havde kommunen 2.132 smittetilfælde.

– Det er klart, at vi følger alle de anbefalinger, der er fra regeringen. Det er utrolig vigtigt, at vi passer ekstra meget på i øjeblikket, siger Simon Pihl Sørensen (S), viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Kommunen har hele tiden afsat midler til rengøring, og har for nylig valgt at forlænge dem. Viceborgmester Simon Pihl Sørensen forklarer, at det også er besluttet i kommunalbestyrelsen, at man sætter penge af til rengøring og andre områder, der kan forhindre smittespredning.

I denne uge har smittetallene nået en ny rekord for 2021 med over 3.000 smittetilfælde på et døgn.

Det er det højeste antal smittede siden d. 23. december 2020. Derfor blev det torsdag d. 11. november vedtaget, at Covid-19 igen skal klassificeres som en samfundskritisk sygdom. Fra fredag d. 12. november genindføres coronapasset, så man skal fremvise et gyldigt coronapas ved besøg på blandt andet restauranter og i nattelivet.

Derudover er der krav om coronapas ved indendøres arrangementer med 200 deltagende og udendørs arrangementer med 2.000 deltagende.

Jeg tror, det er utrolig vigtigt, at vi passer ekstra meget på i øjeblikket.
Simon Pihl Sørensen, viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Fakta om corona

– 75,4% af befolkningen er fuldt vaccineret.
– 1094 personer der er fuldt vaccineret er torsdag d.11. november smittet med corona.
– I Lyngby-Taarbæk kommune, er der torsdag d. 11. november 2.132 tilfælde af smittede.

Kilder: Statens Serum Institut.

Forsker er ikke overasket

Da statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde d. 8. november fortalte hun, at udviklingen er bekymrende.

Men det er imidlertid ikke en overraskelse, at vi oplever stigende smitte i samfundet, siger Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi og leder af pandemiforsknings centeret på Roskilde Universitet.

– Det er ikke nogen overraskelse, at smittetallet stiger, da vi åbnede Danmark op. Vi har delta-varianten, og sommeren er ovre. Men det er gået lidt hurtigere, end vi havde troet, i forhold til de prognoser, vi havde, siger hun.

Læs også: Forsker: Udendørs undervisning er kommet for at blive

Børn fylder i statistikken

Det er særligt børn, der driver smitten i samfundet, viser en rapport fra Statens Serum Institut. Af rapporten fremgår det, at der blandt de 6- til 11-årige er 941 smitte tilfælde pr. 100.000 barn.

– Der er mange smittede blandt de 6- til 11-årige børn. Det er dem, der går i skole. Det er ikke en gruppe, vi ser på hospitalerne, eller i alvorlige sammenhæng, for de har oftest nogle milde infektioner. Derfor er det ikke dem, vi er bekymret for. Vi er bekymret for dem, der er i risiko for at dø af det. Så hvis lærere og pædagoger er vaccinerede, så er der ikke så stor grund til bekymring, forklarer professor Lone Simonsen.

I Lyngby holder kommunen da også særligt øje med smittetallene blandt børn. Der har endnu ikke været nogle lokale nedlukninger i kommunen, men det kan komme i fremtiden:

– Vi har haft nogle udbrud på nogle af vores skoler, hvor det har været meget tæt på. Vi følger skolerne nøje, siger viceborgmester Simon Pihl Sørensen (S).

De seneste coronatal fra Lyngeby-Taarbæk Kommune fra torsdag d.11. november viser, at der er 447 smittetilfælde i alderen 6-til 11-årige. De udgør næsten en fjerdedel blandt de i alt 2.132 smittede i kommunen.

Sådan gjorde journalisten: Idéen til historien opstod på baggrund af de stigende coronatal blandt børn. Alle interviews er fortaget elektronisk.