Pop-up-vaccination er et hit: »Efter pressemødet er jeg også blevet lidt skræmt til det«

Kø til pop-up vaccination
Pop-up vaccination er et populært tilbud. Her håber man fra kommunens side at få nogle af dem ind, som endnu ikke er bleven vaccinerede. Her ses køen på Tårnby Skole fredag morgen d. 12. november.
Foto: Mathilde Hvied Steiness

Klokken er 8.30 fredag morgen, og foran Tårnby Skole står en lang kø af mennesker. Der er imidlertid ikke tale om skolebørn på vej i skole, men derimod en kø af borgere, der er klar til at få et vaccine-stik i armen. Tårnby er nemlig igen hårdt ramt af corona. Siden sidste uge har incidenstallet, altså det gennemsnitlige antal smittede over de seneste 7 dage, været på +500.

Dertil er 72,9 % af Tårnbys borgere færdigvaccinerede, hvilket er under landsgennemsnittet på 75,4 %. Nu ser borgerne i Tårnby arrangementer blive aflyst, og skoleeleverne kan endnu engang se frem til flere ugentlige test og klasseopdelinger.

Alternativet lægger langt væk

Det har man nu forsøgt at imødekomme med pop-up vaccination på den lokale skole over to dage i november. Og det er et budskab, der er nået ud til borgerne i Tårnby.

– Det er godt, det er kommet til Tårnby. Ellers så skal vi i Tårnby hele vejen til Valby, siger Laila Lund, der som mange andre i køen, står i kø til sit tredje stik.

Læs også: Tårnby: Spidskandidat boycotter valgdebatter

Håber at kunne nå dem, der ikke er vaccinerede

Det er dog ikke kun et servicetilbud til de ældre og udsatte, der kan se frem til et tredje stik, der står i køen.

– Jeg var gravid under de første runder og turde ikke helt. Jeg var også i tvivl med hensyn til børnene. Men nu har jeg født, og efter pressemødet er jeg også blevet lidt skræmt til det, siger Anne Sophie Thulagant, der udover den nyfødte i barnevognen også har sin ældre datter med på cykel, som nu også kan se frem til at få første stik.

Hun henviser til pressemødet den 8. november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet fremlagde planen om at genindføre coronapas. Dertil opfordrede hun ikke-vaccinerede til at få deres første stik:

– Det kan ikke siges tydeligt nok. I, der ikke er vaccineret, bliv det. Og jer, der er færdigvaccineret og nu er tilbudt et tredje stik, men ikke har booket tid, gør det, lød det fra statsministeren på pressemødet.

Og Anne Sophie Thulagant, er netop én af dem, man i Tårnby har håbet at få fat i med pop-up vaccinationen.

– Det er selvfølgelig først og fremmest dem, der ikke er vaccinerede, som vi forsøger at skubbe lidt til. Det vil nok hjælpe lidt, at coronapasset kommer tilbage. Pop-up-konceptet er en god idé, fordi folk er tæt på, og det kræver ikke ret meget. Det er et godt tilbud i forhold til, hvis der ikke var noget, siger formand for Sundsheds- og Omsorgsudvalget i Tårnby Einer Lydich (S).

Jeg har nok også tænkt, at fordi jeg var ung, så har jeg ikke været så udsat.
Kasper Mensink, 27 år

Vaccinationskortet – hvordan ligger landet?
– Fredag morgen var 72,4 % af Tårnbys borgere færdigvaccinerede
– 75,4 % af Danmarks befolkning er færdiggvaccinerede. Det svarer til omkring 4,4 millioner danskere
– Den kommune med største andel færdigvaccinerede er Ærø Kommune med 82,4 %. Efterfulgt af Samsø (81,8%), Læsø (81,5 %) og Fanø (81,1 %)
– Det er især målgruppe 11 født i mellem 2006-2009, som er bagud på vaccinationskortet. Her er kun omkring 60 % færdigvaccinerede.
Kilde: Statens Seruminstitut

Især børn og unge

Man håber især at børn og unge fra 12 år og op lægger vejen forbi, siger Einer Lydich (S).

I køen synes hårfarven dog at afsløre, at flertallet af  borgerne tilhører den ældre aldersgruppe. Årsagen kan måske skyldes, den følgende “immunitet” efter en positiv coronatest, som medfører et gyldigt coronapas i op til 180 dage efter.

– Jeg havde et coronapas, der var gyldigt til og med i går, så nu var det tid. Jeg har nok også tænkt, at fordi jeg var ung, så har jeg ikke været så udsat, siger 27-årige Kapser Mensink, der står i kø til at få sit første vaccinationsstik.

Skal du vaccineres?

Pop-up vaccination kræver ingen tidsbestilling. Det åbnede første gang fredag d. 12. november og er åbent igen fra 8.30-13.30 fredag den 19. november på Tårnby Skole ved Sneserevej. Man skal medbringe sit gule sygesikringsbevis. 12- til 15-årige skal desuden have en forælder med, når de møder op til vaccination.

Sådan gjorde vi: Ideen blev tilvejebragt af stigende smitte og rygter om lokale nedlukninger. Et tip om pop-up vaccination blev modtaget via mail. Vi har haft kontakt til vores kilder via telefon, eller direkte møde ude ved stedet. De tal, der bliver refereret til er tal opgjort fra Statens Serum Institut 12. november kl. 11.