Mandag morgen er det koldeste tidspunkt at befinde sig på Edoras kontorer. Her har stearinlysene, varmepumperne og kropsvarmen fra de ansatte nemlig endnu ikke nået at sprede sig på det 291 år gamle slot.
Tidligere i år blev der afholdt pressemøde om de stigende el- og gaspriser, hvor vi danskere fik at vide, at vi skulle spare på brugen af el og gas. Virksomheden Edora stod til at kigge ind i en varmeregning på halvanden million kroner, og det fik dem til at tage drastiske midler i brug. De forvandlede simpelthen slottets riddersal til et prøve- og udleveringsrum for skiundertøj.
– Vi har sænket temperaturen på slottet til mellem 18 og 19 grader. Det fordrer, at man har sweatre og skiundertøj på for at kunne arbejde, fortæller Edoras administrerende direktør Mads Hedegaard.
Det gamle slot varmes op af gasfyr, hvilket har gjort, at de på slottet er ekstra hårdt ramt på varmeregningerne.
Læs også: Fjernvarmeudbyder om regeringens grønne udspil: »Vi må se, om det praktisk kan lade sig gøre«
Selvom det måske ikke just virker som de bedste arbejdsforhold for de ansatte på Charlottenlund Slot, forsøger de at få det bedste ud af deres kølige arbejdsvilkår.
– Ikke nok med, at vi har lange underbukser på og fleecetrøjer, så har vi indført ‘high tea’, hvor vi drikker te sammen hver formiddag, og giver hinanden en krammer, siger Mads Hedegaard.
En win win-situation
For de ansatte i Edora er energikrisen ikke kun en kølig fornøjelse, men også en tydelig og vigtig øjenåbner.
– Man kan sige, at situationen også minder os alle sammen om, at der er krig i Ukraine, og at der er nogen, som har det langt værre end os, siger Mads Hedegaard.
Mads Hedegaard opfatter ikke kun virksomehedens situation som udelukkende negativ. Ifølge ham, er det en hyggelig og lærerig begivenhed for hele virksomheden.
– Det er en win win hele vejen rundt. Vi sparer nogle penge, vi gør noget godt for klimaet, og så laver vi lidt sjov ud af det for de ansatte, fortæller han.
Arbejdstilsynets vejledende regler for temperaturer på arbejdspladsen
-
- Ifølge Arbejdstilsynet bør temperaturen under normale klima- og arbejdsforhold holdes på 18 °C ved stillesiddende arbejde og må ikke overstige 25 °C.
- Lavere temperaturer i kortere perioder kan accepteres under ekstraordinære forhold såsom uforudset og pludselig opstået lav udendørstemperatur eller ugunstige vindforhold.
- Pauser skal holdes i lokaler/udendørs, hvor temperaturen er lavere end i det lokale, som personen skal have pause fra.
Kilde: Arbejdstilsynet
Fællesskab, der varmer
De ansatte på slottet deler holdningen om den kolde, men hyggelige stemning. De får det bedste ud af tilværelsen og rykker tættere sammen på kontorerne.
– Jeg synes bare, det er hyggeligt, at vi kommer hinanden lidt nærmere, fortæller Oliver Alexander Winther Helbo, som er ansat i Edora.
De ansatte føler sig endnu ikke så generet af det kølige novembervejr, at de vil arbejde hjemmefra. De trækker fortsat i arbejdstøjet hver dag, som på nuværende tidspunkt består af lange underhyler.
– Lige nu sidder jeg med skiundertøj på og skjorte ud over, så man kan se lidt af det igennem, men det er bare, hvad der skal til, fortæller Oliver Alexander Winther Helbo.
Spørger man de ansatte i Edora skal novemberkulden hverken sætte en stopper for arbejdsglæden eller det gode humør.
– Altså fryser man lidt mere, så må man ud og gå et par ture rundt om slottet eller smide hænderne over et stearinlys, siger Oliver Alexander Winther Helbo med latter i stemmen.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kommer fra journalistens undren over et opslag fra Edora på LinkedIn. Mads Hedegaard og Oliver Alexander Winther Helbo blev interviewet over telefonen.
One Response to "Lange underhyler og tepauser: Virksomhed på Charlottenlund Slot rykker tæt sammen for at holde varmen"