Emballagefri succeskøbmand vil åbne flere butikker

I LØS Market får man sine tørvarer fra siloer. Det skal mindske både emballage- og madspild. Foto: NetAvisen

I en sidegade til Istedgade på Vesterbro ligger en købmand, som udefra ligner en hvilken som helst københavnsk købmand. Men i LØS Market får man ikke sine varer med i plasticposer, og man kan ikke købe bønner på dåse. Til gengæld kan man købe basale dagligvarer som eksempelvis kaffe og æg, uden samtidig at producere skrald. Her skal man nemlig selv have bøtter og poser med til varerne, som sælges i løsvægt. Og i 2017 kommer både Aarhusianere og Nørrebros beboere til at kunne handle emballagefrit.

– Vi surfer stadig på bølgen af at være den første emballage-fri forretning i København, siger Frédéric Hamburger. Han glæder sig over at have åbnet den første emballage-fri købmand i Danmark. Alligevel håber han, at andre vil kopiere idéen.

– Jeg åbnede forretningen, fordi jeg selv ville have sundere mere miljøvenlige varer, og jeg var så træt af emballage, siger Frédéric Hamburger og forklarer, at butikken har et aktivistisk sigte.

– Vi vil ændre måden, man tænker emballage på. Og når folk kun tager det mad, de har brug for, mindsker vi madspild, siger Frédéric Hamburger

I forretningen på Vesterbro i København hælder man kun det mad op, man har brug for. På den måde undgår man, at købe for meget mad ind, og mindre mad går tabt. De handlende skal selv medbringe emballage i form af genanvendelige beholder.
Nu har forretningen eksisteret i seks måneder, og ejeren gør status.

– Vi har omsat for 1,2 mio. på det sidste halve år. I 2017 åbner vi en forretning i Jægersborggade på Nørrebro og så én i Aarhus.

Nul-skrald
I LØS Market kan man enten vælge selv at medbringe beholdere til sine varer, eller at købe genanvendelig emballage i butikken som f.eks. patentglas og stofposer. Det har tiltrukket en af forretningens tilbagevendende kunder, blandt andet den 26-årige Lasse Kjøbeløv fra Slagelse. Han kombinerer altid sine besøg i hovedstaden med en tur forbi LØS Market.

– For et stykke tid siden blev jeg interesseret i konceptet ‘zero-waste’, altså at man forsøger at minimere sit affald mest muligt og leve mere bæredygtigt, fortæller han og forklarer, at han er aktiv i foreningen Zero-waste Danmark, hvor folk udveksler idéer til hvordan man kan undgå at producere skrald.

– Vi vil ændre måden, man tænker emballage på
Ejer af LØS Market Frédéric Hamburger

 

– Folk er glade for, at de kan finde ud af, hvor meget mad de egentlig har brug for og på den måde undgå at have rester i køkkenet, siger Frédéric Hamburger og fortæller at størstedelen af kunderne er kvinder som enten er gravide eller har børn.

 

One Response to "Emballagefri succeskøbmand vil åbne flere butikker"