I årene op til Første Verdenskrig byggede den danske hær Mosede Fort ud til Køge Bugt som en del af Københavns befæstning mod et eventuelt tysk angreb.
Den tyske flåde kom aldrig til Sydkysten, men 100 år efter står fortet stadig og har fungeret som museum siden 2014.
I de sidste par år har museet haft en ny udbygning i støbeskeen, og efter en ny bevilling på otte millioner kroner fra Louis-Hansen Fonden er det nye Mosede Fort et skridt tættere på at blive til virkelighed.
Det oplyser museet på sin hjemmeside.
Kulturelt fyrtårn
Museumschef, Mette Tapdrup Mortensen, har store ambitioner for det nye projekt og glæder sig over de mange penge, museet har fået.
– Formålet med projektet er at løfte Mosede Fort og hele besøgsoplevelsen. Vi vil styrke kulturtilbuddet i hele området og lave et kulturelt fyrtårn i Greve Kommune, der kan tiltrække nogle flere besøgende. Jeg er enormt imponeret over, at vi har kunne tiltrække så mange fondspenge til et så lille museum. Det er ret vildt i forhold til andre museer rundt omkring i landet, fortæller hun.
Den nye udbygning kommer i alt til at koste 70 millioner kroner. Den skal gøre Mosede Fort mere attraktiv med blandt andet en ny restaurant- og museumsbygning og en mere moderne formidling af fortets historie.
Mosede Fort
- Opførelsen af Mosede Fort begyndte i 1913. Fortet stod færdigt i 1916.
- Under besættelsen af Danmark 1940-45 brugte den tyske besættelsesmagt fortet som observationspost og fangelejr.
- Fra 1947 og frem til 1970 bruges fortet primært af Hjemmeværnet, samt til øvelser og prøveskydninger.
- Fortet har fungeret som museum siden 2014 og formidler historien om Danmark under og lige efter 1. verdenskrig og mere specifikt historien om Mosede Fort som del af Københavns Befæstning
Kilde: Mosede Fort.
Museet har tidligere fået store millionbeløb af Realdania, A.P Møller-fonden og Augustinus-fonden til projektet, og efter den nye bevilling mangler der kun otte millioner kroner til finansieringen af fortets udvidelse.
Nu håber Mette Tapdrup Mortensen, at Greve Byråd kan finde de sidste penge.
– Vores strategi var, at vi skulle søge de store kulturfonde, og det har vi gjort nu. Nu spørger vi så politikkerne: ”Hvad vil I nu?”. Kommunen har allerede lagt nogle penge, men der skal findes flere. Vi arbejder ikke med nogen Plan B. Vi har jo stort set hele beløbet, vi mangler kun de otte millioner kroner, så det er min klare forventning, at vi når i mål, fortæller hun.
»Vi har ikke rådt til at lade vær«
Greve Kommune har tidligere afsat 7,2 millioner kroner til projektet, og står det til borgmesteren i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V), skal kommunen bringe den sidste finansiering i hus.
– Byrådet har bakket op om udbygningen før, så jeg forestiller mig også, at de bakker op om det sidste. Når der er så mange fonde, der støtter op omkring projektet, så har vi jo ikke råd til at lade vær. Hvis det stod til mig, så skulle kommunen finde de resterende penge. I den grad, fortæller hun.
Samme holdning deler formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Greve Kommune, Anne Marie Lyduch (V), der håber at byrådet kan blive enige.
– Hvis det stod til mig, synes jeg, vi skulle finansiere det. Jeg vil gøre alt for kulturen, men jeg kan ikke bestemme det alene, selvom jeg er formand. Der er mange partier, der skal blive enige, fortæller hun.
Læs også: Vi er vilde med at gå på museum
Monument for en tid, der var engang
Selvom ‘Den Store Krig’ aldrig kom til Danmark, er Mosede Fort stadig et relevant monument i dag, fortæller uddannet historiker og museumsinspektør på Langeland Museum, Jeppe Jøhn Hørsholm.
– I forhold til krig, død og ødelæggelse har fortet ikke haft den store betydning. Der kom jo ikke nogen krig til Danmark, så det er nok ikke det vigtigste fort i forhold til dansk krigshistorie. Det rangerer dog ret højt på listen over militære monumenter, da det er et af de mest velbevarede forter, vi har. Det er et monument for en tid, der var engang. Selvom Første Verdenskrig aldrig kom til Danmark, så var det jo noget, der formede verdenen, også Danmark, fortæller han.
Sådan gjorde vi:
Jeg søgte på forskellige museer i Greves hjemmeside og fandt ud af, at Mosede Fort havde fået en ny bevilling. Derfor ringede jeg til museumschefen, der fortalte, at det var op til Byrådet at finde den resterende finansiering. Jeg ringede derefter til borgmesteren og formanden for Kultur-og Fritidsudvalget. Ringede sidst til en ekspert i første verdenskrig for at få et historisk perspektiv.