Kun ét valgsted i Hundige: Borgere frygter lavere stemmetal

Greve Rådhus
Foto: Ella Jørgensen, Netavisen

Greve Kommune går fra syv til fem valgsteder ved kommunalvalget til november 2021. Det vedtog Greve Kommunes byråd på byrådsmødet d. 22. marts. Et flertal på 12 fra partierne V og DF samt løsgængeren Rigge Nørmark trumfede mindretallet på 9 stemmer imod lukningen af to valgsteder, der kom fra partierne S, KF og EL.

De færre valgsteder er dog ikke ligeligt fordelt i kommunen. Fremover vil der kun være ét valgsted i hele Hundige, hvor der tidligere var tre. Det bliver på Arenaskolen. Valgstederne på Krogårdskolen og Greve Videnscenter/Hundigehallen er nemlig de to, der ifølge byrådets beslutning lukker.

Lokal borger: Hundige er blevet snydt

– Hundige er blevet snydt, for vi har jo flest indbyggere, og vi har kun ét valgsted. I Greve, hvor der er næsten ligeså mange indbyggere (som i Hundige, red.) har de to valgsteder.

Det mener Margareta Bertram på 74 år, der er pensioneret laborant og har boet i Hundige siden 1976. I dag engagerer hun sig aktivt i sin etageejendoms sociale sammenhold og følger nøje med i boligselskabets beslutninger. Margareta Bertram interesserer sig normalt ikke for politik, men lukningen af valgstederne har gjort hende bekymret.

For Margareta Bertram ser flere udfordringer ved at have blot ét valgsted i Hundige. Hun frygter, der er færre, der stemmer.

– Hvis 14.000 personer skal stemme på Arenaskolen, så bliver der kø på det valgsted. Folk skal transporteres længere, og der er ingen bus, der kører til  døren, siger Margareta Bertram.

Socialdemokrat frygter også lavere stemmetal

Hos Socialdemokraterne, der stemte mod forslaget om de færre valgsteder, deler man bekymringen om lavere valgdeltagelse.

– Jeg kan jo kun frygte, at det bliver færre vælgere til november med færre valgsteder. Hvis folk som gerne vil, vender om på vejen, fordi de står i kø. Jeg er generelt imod, at vi ændrer i antallet af valgsteder. Det skal rent demokratisk være nemt at komme til et valgsted. Vi har også corona, som er ekstraordinært, og vi aner ikke, hvordan det kommer til at se ud til efteråret., siger Heidi Serny Jacobsen (S)

At Arenaskolen står tilbage som eneste valgsted i Hundigedistriktet mener Heidy  Serny Jacobsen netop er problematisk i forhold til coronasituationen:

– Det er rigtigt ærgerligt i forhold til Corona, at vi skal stimle folk sammen på denne måde.

Antal stemmer fra valgstederne i Hundige ved kommunalvalget 2017

Arenaskolen: 2.173 antal stemmer

Greve Videnscenter: 2.807 antal stemmer

Krogårdskolen: 4.246 antal stemmer

I hele Greve Kommune: 27.534 antal stemmer

Kilde: kmdvalg.dk

Venstremand tror fortsat på høj valgdeltagelse

Marc Genning (V), som var en af de 12 byrådsmedlemmer, der stemte for lukningen af de to Hundige-valgsteder, mener ikke, at lukningen skader hundigeborgernes muligheder for at stemme.

– Borgerne i Hundige har fortsat gode muligheder for at stemme. Vi har lagt vægt på, at valgstederne var centralt beliggende i alle bydele, og at der var nok frivillige til at betjene dem. Størstedelen af kommunens borgere kommer fortsat til at bo mindre end én kilometer fra et valgsted, siger Marc Genning(V)

Han henviser til, at scenariet om lange køer ved Arenaskolen måske ikke bliver så kritisk, som man kunne frygte.

– Det er ikke min forventning, at alle hundigeborgere skal stemme på Arenaskolen. Der vil være rigtig mange af dem, som skal på Greve Idrætscenter, siger Marc Genning, der vurderer, at nogle af borgerne i Hundige faktisk bor tættere på Idrætscentret i Greve, end de bor på Krogårdsskolen eller Videnscentret i Hundige.

Marc Genning er ikke bekymret for, at lukningen af valgstederne kommer til at føre til en lavere stemmeprocent.

– Vi har udvidet servicen i forhold til at kunne brevstemme, hvilket afspejler tidens trend, nemlig at flere vælger at brevstemme, fordi det passer bedre ind i deres hverdag. Dertil er der fortsat et valgsted midt i bydelen, siger han.

Brevstemmer kan være vejen frem

Netop brevstemmer kan blive interessante for kommunalvalget i Greve Kommune. Fra d. 8. oktober 20121 får borgere i Greve Kommune mulighed for at brevstemme på lokale biblioteker, på rådhuset og i sidste valguge i Greve Svømmehal.

Heidi Serny Jacobsen (S) er overvejende positivt indstillet overfor, at brevstemmer kan blive et mere aktivt værktøj i den kommende valgkamp.

– Jeg synes, det er en god mulighed. Det synes jeg, at vi skal benytte mere, fordi man måske ikke kan få det mast ind på selve valgdagen. Det giver noget mere fleksibilitet. Men det kan ikke erstatte valgsteder på selve valgdagen, for det er dér, at langt størstedelen af stemmerne kommer, siger Heidi Serny Jacobsen (S).

Margareta Bertram fra Hundige er dog ikke lige så begejstret for muligheden for at brevstemme:

– Jeg er vokset op med, at vi gik ned og stemte og gik ud og spiste sammen bagefter. Folk kommer jo hen til valgstederne og møder hinanden. At brevstemme på biblioteket, det er ikke det, som lokker folk, siger hun.

Sådan gjorde vi: En borger havde skrevet et debatindlæg om lukningen af valgstederne på sn.dk d. 5. april 2021. Journalisten kontaktede borgeren og fik derefter to byrådsmedlemmer til at forholde sig til kritikken. Alle interviews blev foretaget telefonisk.