I forbindelse med sommerens Copenhagen Pride kan man igen blive viet i Brorsons Kirke på Nørrebro i København – helt uden tidsbestilling.
Konceptet blev startet af kirkens præst Nicolaj Stubbe Hørlyck sidste år og giver mulighed for et mindre klassisk bryllup.
Copenhagen Pride i Danmark
- Pride paraden er politisk aktivisme i form af en demonstration
- Paraden fejrer diversitet og kæmper for lige rettigheder for alle LGBTQ+ personer
- Afholdes i år d. 19. august 2023
- Begyndte i 1996
Kilde: https://www.copenhagenpride.dk/
– Nogen har en forestilling om, at det er meget kompliceret. I virkeligheden er et bryllup meget simpelt. Alt det udenom er en form for fyld og stemning, fortæller Nicolaj Stubbe Hørlyck.
Reklame for vielse førte til frieri
Op til Copenhagen Pride i 2022 reklamerede kirken for det nye koncept for at gøre opmærksom på, at kirken vier par af samme køn og for at ride med på bølgen af den ‘kærlighedsfest’, der samtidigt afholdes i de københavnske gader. Sådan lyder det fra kirkens præst.
Et af de par, som blev fristet af drop-in reklamerne, er Lea Vilhelmsen og Laura Winther. Tilbuddet om drop-in vielsen lå nemlig i baghovedet og rumsterede, da Laura planlagde at fri til Lea i deres sommerferie på en bakketop. ‘I solnedgang’, tilføjer Lea Vilhelmsen og griner.
Det var ligesom en italiensk pizza med få, virkelig lækre ingredienser
Laura Winther, gift med Lea
Fejring til pride-festen
– Så skrev vi en SMS til vores nærmeste, hvor der stod ‘Laura har friet til Lea, og vi skal giftes om 14 dage’, siger Laura Winther.
For dem var det vigtigt at bevare den energi, de tog med sig fra frieriet, blive gift hurtigt og at fejre kærligheden på dagen for Copenhagen Pride med de mennesker, de holder af.
– Det var en kæmpe del af det, at det ikke druknede i alt muligt kæmpe planlægning. Det var ligesom en italiensk pizza med få, virkelig lækre ingredienser. Bagefter tog vi til pride i vores bryllupstøj med NYGIFT-skilt om halsen og brudebuket i hånden, siger Laura Winther.
Læs også: København vil kombinere fest og sport i banebrydende pride-event
Både rørende og kaotisk
Til sommer gentages drop-in konceptet, og ifølge brudeparret appellerer konceptet til en særlig type par.
– Vi er meget kaotiske. Det skal man nok have en grad af, før konceptet fungerer. Vi er til noget utraditionelt i det hele taget, siger Lea Vilhelmsen.
Kirkens præst, Nicolaj Stubbe Hørlyck, understreger også, at det spontane element kan tilføre noget rørende til vielsesritualet.
– Man blev nærmest mere rørt end til et bryllup normalt. Det der med “nu gør vi det bare”, siger han.
For at blive viet er det nødvendigt at medbringe en prøvelsesattest, som rekvireres fra borger.dk senest en uge før vielsen. Derudover skal mindst én være medlem af den danske folkekirke.
Sådan gjorde vi: Journalisten havde set reklamer for konceptet sidste år og og kontaktede kirkens præst for at følge op. Kilderne blev fundet gennem søgning på Facebook.