Forårsforelskelsen er lige om hjørnet

forår og kærlighed

Forårsforelskelse er ikke bare en myte. Foråret, lyset og varmen øger risikoen for at blive ramt af Amors pil. Skiftet fra den mørke tid til den lyse påvirker hormoner i hjernen, som igen påvirker vores sindstilstand, energi- og aktivitetsniveau. Det fortæller neurofysiologisk overlæge på Roskilde Sygehus, Troels Wesenberg Kjær, som blandt meget andet forsker i hjernen og følelser.

-Når der er lyst omkring os, bliver vores kroppe yderst påvirket. Lyset et den vigtigste kilde til, at vi får de her forårsfornemmelser i kroppen. Hjernen består af 23 milliarder nerveceller, som hænger sammen med 200 forskellige stoffer. Disse er med til at regulere følelserne i vores kroppe, og de kommer markant mere til udtryk i foråret hvor det er lyst, siger han til Netavisen.

Der er ingen tvivl om at folk føler sig mere forelsket i foråret, siger Troels Wesenberg Kjær

Forårsforelskelsen er kemisk

Sexolog og coach, Birgit Bertelsen mener også, at man i foråret opfører sig mere indbydende og bliver mere interesseret i at finde et kærlighedsobjekt.

-Jeg er overbevist om, at lyset har en enorm stor indvirkning på vores seksualitet, fordi der sker en masse kemi med hormonerne i hjernen. Det sker blandt andet, fordi at foråret er et praktisk tidspunkt at få børn på, fortæller hun.

De intense følelser der opstår ved forelskelse kan få os til at blive lykkelige, hvis følelserne bliver gengældt eller gøre os kede af det eller deprimerede, hvis vi bliver afvist. De er kort sagt ekstremt styrende for vores adfærd og har derfor også altid været et stor emne i forskningsverdenen, siger Troels Wesenberg Kjær.

Han fortæller, at et af de stoffer, der virker i tiltrækningsfasen, er feromonerne. Det er duftstoffer, der frigives med sveden og ubevidst opfanges af de personer, der er i vores omgangskreds. Duftstofferne er derfor også vigtige elementer, når der skal findes en partner.

Selv om tiltrækning, forelskelse og kærlighed altså handler meget om kemi, er det ikke sådan, at vi slet ingen indflydelse har på, hvem vi finder sammen med, tilføjer neurologen dog.

Læs også: Voxpop: Er forårsforelskelse en myte?

Husk at lytte på kæresten

Når forelskelsen har lagt sig og den fantastiske lykkerus begynder at flade ud, skal parforholdet for alvor stå sin prøve.

Birgit Bertelsen fortæller at flere par søger rådgivning og coach efter en endt forelskelse.

-Der er rigtig mange eksempler på par, som faktisk finder ud af, at de ikke har noget at tale om. Man kan godt tale sammen i forelskelsesperioden, men den bliver sat på prøve, når man for alvor danner et par, og man skal begynde at kommunikere med hinanden, siger hun og tilføjer

-I dag eksisterer der så mange krav til et moderne parforhold, og det er et rigtig hårdt arbejde. I foråret er folk simpelthen bare bedre til at tage hånd om hinanden.

Hun opfordrer derfor folk til at stoppe op for at lytte en ekstra gang til hinanden. Også selvom forårsforelskelsens rus er lige om hjørnet.