Sygdommen kan resultere i underlivssmerter, nedsat fertilitet og endda ende med, at man ikke kan få børn. Det lader dog til, at en del ikke har forstået de voldsomme konsekvenser af at få sexsygdommen klamydia.
Danske unge slår nemlig igen i år deres egen klamydia-rekord. Det viser en ny oversigtsrapport fra Sex og Samfund.
I Lyngby-Taarbæk Kommune er det samlede antal klamydiatilfælde dog det samme som året før, men ser man nærmere på tallene, tegner der sig et andet billede. Særligt blandt de unge mænd i Lyngby-Taarbæk Kommune er smitten stigende, mens den blandt de unge kvinder er faldende.
Læs også: Unges angst for kønssygdomme bliver mindre, mens klamydiasmitten spreder sig
Fakta om klamydia
-
- Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark.
- Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
- Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
- Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
Kilde: Sex og Samfund
Hannah Heine, der til hverdag går i 3.g på Virum Gymnasium, er bekymret for udviklingen.
Hun fortæller, at mange af hendes venner har oplevet at blive smittet med klamydia, og at deres afslappede forhold til sygdommen er bekymrende.
– Mine venner tager oftest bare til lægen, og så er det dét. Mens jeg tænker: “Hvad nu hvis det ender med, at du ikke kan få børn?”, siger Hannah Heine.
Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex og Samfund, deler samme bekymring for den tendens, der lige nu viser sig blandt unge.
– Det er en farlig tendens, at klamydiasmitten konstant stiger. Klamydia er en alvorlig og smitsom sexsygdom, hvis den ikke behandles, siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund i en pressemeddelelse.
Spørger man Asta Lunde Larsen, der normalt bor i Virum, men lige nu holder sabbatår i Spanien, genkender hun også det afslappede forhold til beskyttelse.
– Mine venner og jeg snakker generelt om at bruge beskyttelse, men på en måde, hvor det er sådan: “Det burde jeg nok have gjort, men det gjorde jeg ikke”. Så det er mere sådan: “Årh ja, men så passede det ikke lige”, eller “det var ikke så godt, men ups”. Det er ikke sådan en big deal, fortæller hun.
Jakob Dahl, der er praktiserende læge i Lyngby-Taarbæk Kommune, har lagt mærke til, at der blandt unge i dag ikke er den samme angst for kønssygdomme som tidligere.
– Der er helt klart en mindre frygt for, om det at få en kønssygdom betyder noget, siger han.
Læs også: Halvdelen ved ikke, at de er smittet: Mycoplasma genitalium er det nye klamydia
En skrøbelig energi
Asta Lunde Larsen peger på, at det kan være svært at stoppe op, hvis man er sammen med en ny:
– Der er et moment i starten, inden man er sammen med et nyt menneske, hvor det er sådan lidt ‘årh’. Det er en meget skrøbelig energi på en måde, så at skulle stoppe det og sige: “Nej, nej, nej, stop lige, nu skal vi lige være fornuftige”. Det bringer lidt en anden energi på banen, og så kan det være svært at komme tilbage, fortæller hun.
– Ødelægger det stemningen?
– Ja, på en måde, men på den anden side føler jeg, at hver gang den anden person er sådan: “Ej, jeg henter lige et kondom”, så er jeg sådan: “Ja! Selvfølgelig, mand”. Så jeg synes, det føles rart at tage det ansvar, men det er også svært at tage det ansvar.
Generalsekretær i Sex og Samfund, Majbrit Berlau, understreger, at det er et fælles ansvar at komme klamydiaproblemet til livs.
– For at knække kurven skal flere beskytte sig med kondom, lade sig teste og behandles. Men vi kan se, at særligt unge mænd ikke lader sig teste. Måske fordi de tror, at det altid er testning via penis, som mange tænker er ubehageligt. Men testning kan lige så godt blot være en urinprøve. Derudover antager vi, at mange ikke kender konsekvenserne af ubehandlet klamydia, men i yderste konsekvens kan man blive infertil, og det gælder både mænd og kvinder, siger hun i pressemeddelelsen.
Sådan gjorde vi: Nyheden er lavet på baggrund af Sex og Samfunds nye oversigtsrapport for klamydiatilfælde i 2022. Alle tal kommer fra denne rapport. Kilder er interviewet telefonisk og Majbrit Berlaus citater er taget fra en pressemeddelelse. Asta Lunde Larsen og Hannah Heine er fundet gennem opslag på Facebook og Instagram, uafhængigt af hinanden.