Mørketal kan gemme sig bag få klamydiatilfælde i Høje-Taastrup

I 2022 blev 16% af kvinderene i alderen 15-30 år i Høje-Taastrup testet for klamydia mens kun 6% af mændene i samme gruppe blev testet. Foto: cottonbro studio

Med 35.687 klamydiatilfælde i 2022 slår unge danskere endnu engang rekord i klamydiasmitte. Dog skal man helt ned i bunden af ranglisten over klamydiatilfælde i landets kommuner, før man finder Høje-Taastrup. Med 17,4 klamydiatilfælde per. 1000 personer i alderen 15-30 år er Høje-Taastrup, den kommune med det næstlaveste antal af klamydiatilfælde kun overgået af Ishøj kommune med 16,4.

Med et rekordhøjt antal tilfælde på landsplan lyder det måske som en solskinshistorie fra Høje-Taastrup, men ifølge generalsekretær i Sex & Samfund kan et mørketal lure bag en lav testrate.

– Der er alt for få, der lader sig teste, og derfor er mørketallet nok højere, udtaler Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund, i pressemeddelelse fra Sex & Samfund.

Læs også: Asta og Hannah er enige: Danske unge tager ikke klamydia alvorligt

Hvad er klamydia?

  • Den mest udbredte sexsygdom i Danmark.
  • Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen.
  • I yderste konsekvens kan både mænd og kvinder blive infertile.
  • Smitte behandles med antibiotika.

Kilde: Sex & Samfund

Mænd er dårligere til at blive testet end kvinder

Antallet af klamydiatilfældes skal ses i lyset af, hvor mange der bliver testet. En høj testrate vil medføre, at flere smittede bliver fundet.

Det er særligt mændene, som er dårlige til at blive testet. Det ses både på nationalt plan og i Høje-Taastrup. I 2022 blev 16% af de unge kvinder i alderen 15-30 år testet for klamydia i Høje-Taastrup kommune og kun 6% af de unge mænd. Det fremgår af rapporten fra Sex & Samfund.

Det er et problem, der kan betyde, at antallet af smittede i virkeligheden er større, mener Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

– Sex er dejligst, hvis man ikke bliver syg, og vi er som samfund nødt til at nå de unge med budskabet om at bruge kondom. Men vi har også brug for, at særligt de unge mænd lader sig teste mere, udtaler Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund i pressemeddelelse fra Sex & Samfund.

Nethe Tjørnemark Hummelmose, der er 22 år og bor i Høje-Taastrup, oplever, at de i hendes omgangskreds er gode til at snakke om, at blive testet, hvis der er nogen, som er bekymret for at have fået klamydia.

– Hvis man har været sammen med en og kan mærke, at der måske er et eller andet galt, så kan vi godt tage det op og snakke om, om det kunne være det, og om man lige skulle blive tjekket, siger hun.

Men hun kan godt genkende, at unge ikke altid er gode nok til at blive testet.

– Jeg har godt hørt om nogle, som har haft mistanke om, at de kunne have det, men de har ikke gidet at blive testet, fordi de ikke har magtet det, siger hun.

En gruppe bliver glemt

En grund til, at de unge ikke tester sig er, at de unge ikke ved nok om konsekvenserne af klamydia, og en smittet vil i mange tilfælde slet ikke mærke, at de bærer rundt på den smittesomme infektion, som i yderste tilfælde kan medføre ufrivillig barnløshed hos både mænd og kvinder.

– Problemet er, at klamydia for kvinders vedkommende er uden symptomer i måske 80% af tilfældene og hos mænd måske 50% af tilfældene, siger Line Kibsgaard, Speciallæge ved Hudafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Læs også: Det koster dig 190 kr., hver gang unge i Hillerød tester sig for klamydia

At de unge i Danmark ikke ved nok om seksuelt overførbare sygdomme, kan ifølge Line Kibsgaard skyldes, at man ekskluderer en gruppe, når man forsøger at oplyse om klamydia.

– Jeg tror, at i akademiker-verden er man lidt hurtig til at fokusere på gymnasieelever og handelsskoleelever. Det er en gruppe, som i forvejen er modtagelig for information den vej, men dem, der måske går og passer lidt sig selv og skal være tømrer eller ikke er specielt gode til at læse, hvordan skal de blive informeret om seksuelt overførbare sygdomme, siger hun.

Rapporten ”Klamydiatilfælde 2022” udkom i november 2023 og er udarbejdet af Sex & Samfund med data fra Statens Serum Institut.

Sådan gjorde vi: Journalisten læste rapporten ”Klamydiatilfælde 2022” , lavet af Sex & Samfund, og bemærkede, at Høje-Taastrup var blandt de kommuner med lavest antal af påviste tilfælde. Alt data er hentet fra rapporten og begge interview er lavet telefonisk.