Det er fredag, og der er proppet vingummier og lakridser i slikposen. Slikket er vejet og det lille printede prismærke siger 45 kroner. Men så ryger der lige en håndfuld lakridser mere i posen – uden at man vejer den igen. Denne type slik-snyd lader til at være en tendens blandt en gruppe børn og unge under 18 år.
En række af politiets døgnrapporter fra den seneste måned viser nemlig, at flere børn og unge har snydt med slik den seneste måned, og det tyder på, at det har været med fuldt overlæg og altså ikke en forglemmelse.
I sidste uge blev to unge kvinder på 17 år anholdt i Roskilde for at have snydt med deres mærkat på bland-selv-slik. Det fremgår af en døgnrapport fra Midt- og Vestsjællands politi.
Kvinderne havde ifølge døgnrapporten vejet posen af, printet en pris, men havde senere fyldt mere slik i. Da de skulle betale ved scan-selv, meldte kassen fejl, fordi vægten ikke stemte overens med prisen.
Politiet blev tilkaldt og sigtede begge unge kvinder for bedrageri. Hændelsen foregik ifølge døgnrapporten d. 12. april kl. 14:55. Politiet ser på den type sager med alvor, selv om det for nogle kan virke uskyldigt at proppe en håndfuld ekstra lakridser i posen.
– Det er selvfølgelig noget, vi betragter som kriminalitet, på linje med butikstyveri. Der er formentlig mange, der ikke tænker over, at det er strafbart, siger Thomas Kristensen, kommunikationschef fra Midt- og Vestsjællands Politi.
Læs også: Sliktyve på spil på Virum Gymnasium
I sidste måned, d. 18. marts kl. 13:41, blev en 15-årig pige fra Holbæk også anholdt, da hun havde lavet samme trick med bland-selv-slik.
“Hun havde fyldt noget i posen og vejet det af, men så fyldt yderligere slik i posen efter at prisen var udregnet”, står der i rapporten.
Det var en ansat i butikken, som så det og tilkaldte politiet. Pigen blev sigtet for butikstyveri.
Scan-selv øger tyveri
Der ses en stigning i antallet af handlende, som bruger scan-selv, men går ud med flere varer, end de har scannet, fortæller Thomas Kristensen fra Midt- og Vestsjællands Politi. Og politiet lader det altså ikke passere, hvis man tager lidt ekstra slik i posen, end man har betalt for, eller man tager ubetalte varer med sig.
– Det ér altså noget, vi strafforfølger. Det er noget, som kan få konsekvenser for ens straffeattest, siger Thomas Kristensen.
De to unge 17-årige kvinder, som havde snydt med bland-selv-slik, skal nu retsforfølges. Det vil være retten, som skal afgøre, om de skal straffes for det, og om det i så fald vil være en plet på straffeattesten eller en bøde. Men generelt er det altså ikke noget, som politiet taget let på.
– Nej, det er ligesom alle andre strafbare forhold, hvor folk bevidst har begået noget, der er ulovligt. Det er selvfølgelig noget, vi vil efterforske, siger Thomas Kristensen.
Politiet tilføjer dog, at det ikke er tyveri af bland-selv-slik, som ligger øverst på politiets fokusliste, men at det er én form for butikstyveri ud af mange, og at der generelt er en stigning af butikstyverier.
Butikstyverier stiger stadig
Ifølge Danmarks Statistik stiger antallet af butikstyverier fortsat stadig.
– I 2023 blev der anmeldt 25.175 butikstyverier. Det er 25 procent mere end 2022.
– 70 procent af butikstyverierne anmeldes som tyveri fra dagligvarebutikker.
– Der bliver anmeldt flest butikstyverier i de største byer.
Kilde: Danmarks Statistik.
Flere børn og unge har stjålet slik den seneste måned
Vi har gennemgået en række af politiets døgnrapporter for den seneste måned, fra 17. marts til 17. april, og vi har flere fundet eksempler på 9 børn og unge under 18 år, som har stjålet slik og er blevet anmeldt for enten tyveri eller bedrageri.
Ikke alle politikredse har offentliggjorte døgnrapporter, og der kan derfor godt være flere hændelser eller anmeldelser af børn og unge, som har stjålet slik. Ovenstående tal af registreret i døgnrapporter fra Bornholms Politi, Midt- og Vestsjællands Politi, Nordjyllands Politi, Nordsjællands Politi, Sydsjællands- og Lollands-Falster Politi.
Udover de 3 unge, som har snydt med bland-selv-slik, har vi på NetAvisen registreret 6, som er blevet anmeldt for at stjæle slik i de nævnte politikredse.
Torsdag d. 4. april blev en 17-årig ung kvinde anholdt i Roskilde for at have stjålet slik, vatpinde og en læbepomade. Samme dag blev to piger på henholdsvis 11 og 13 år fra Østjylland taget i at have fyldt deres skoletasker med slik – og det var åbenbart ikke første gang.
“Da den ansatte henvendte sig til pigerne, erkendte de straks, at de havde haft til hensigt at stjæle slikket og tilføjede, at de havde gjort det mange gange før”, lyder det i døgnrapporten.
Lørdag d. 6. april blev tre unge i Vordingborg sigtet for blandt andet at have stjålet to poser slik samt Redbull og spiritus.
Kontrolvejning, butiksdetektiver og videoovervågning
Souschef for SuperBrugsen i Algade i Roskilde, Dennis Eskehøj, kan genkende denne tendens, hvor unge snyder med bland-selv-slik. Han har ikke oplevet det i sin egen butik, men han ved, at det sker i andre butikker.
Han er også opmærksom på, at det ikke må ske i hans butik – derfor har de både kontrolvejning, butiksdetektiver og videoovervågning. Han tilføjer, at der har været en del svind af deres slik, som han ikke umiddelbart ved, hvor stammer fra, og han kan ikke udelukke, at bunder i tyveri.
Læs også: Supermarked i Rødovre Centrum ramt af stigende antal butikstyverier
At unge stjæler slik kan have noget at gøre med de unges økonomi. Men det kan også komme fra gruppepres, mener Dennis Eskehøj.
– Vi kunne mærke fra dag 1 efter corona-krisen, hvor der blev åbnet op, og der så kom energikrisen, at de unge havde færre lommepenge, end de plejede. Hvis der er en gruppe unge på 4, og 1 af dem ikke kan købe noget, så kan det udløse et pres. Men når vi har detektiver på, så fanger vi dem, siger Dennis Eskehøj.
Ifølge Dennis Eskehøj stjæler de unge mest slik og sodavand. Det er altså varer, som de hurtigt kan spise og drikke med det samme. En tendens, som han mener, at flere unge har taget til sig.
– Det ér et stigende problem, lyder det fra souschefen.
Generelt ser souschef Dennis Eskehøj, at der er stigning af både tyveri og svindel i deres butik. Det er både slik, men også alle andre varer, og at det bliver begået af alle typer af kunder.
Sådan gjorde vi: Journalisten læste en døgnrapport fra Midt- og Vestsjælland, hvor to unge kvinder på 17 år havde begået sliksnyd. Herefter læste journalisten alle døgnrapporter fra hele landet fra d. 17. marts til d. 17. april. Dog har ikke alle politikredse offentliggjorte døgnrapporter, og der kan derfor godt være flere hændelser eller anmeldelser af børn og unge, som har stjålet slik. Herefter interviewede journalisten Midt- og Vestsjællands politi. Slutteligt interviewede journalisten souschef for SuperBrugsen i Roskilde, Dennis Eskehøj.