Hillerød Kommune har besluttet at sikre flere boliger til ukrainske flygtninge. For at kunne imødekomme behovet for indkvartering indgår kommunen nu lejeaftaler med private udlejere. Byrådet ønsker at være på forkant med en mulig stigning i antallet af flygtninge, og nye boliginitiativer skal hjælpe med at give dem et trygt sted at bo.
Flere flygtninge kan være på vej
Politikerne i Hillerød Kommunes byråd er enige om, at det er vigtigt at hjælpe de ukrainske flygtninge, selvom det har økonomiske konsekvenser for kommunen. Christoffer Lorenzen (C), medlem af økonomiudvalget og kultur- og fritidsudvalget, ser det som en vigtig opgave:
– Det er en vigtig sag, fordi vi har med mennesker, og særligt børn at gøre. Derfor synes jeg, at det er nødvendigt, selvom det påvirker vores økonomi, forklarer han.
Tidligere har kommunen benyttet midlertidige løsninger som at indkvartere flygtninge på Royal Stage og Hillerød Hotel. Øzgen Yücel (V), 2. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget, mener dog ikke, det har været et stort problem:
– Det har kostet, men set med min gruppes øjne (Økonomiudvalget red.), har det ikke været så alarmerende, fortæller Øzgen Yücel (V).
Fremtiden er uvis, og derfor skal der rapporteres status på boligbehovet for de ukrainske flygtninge tre gange om året for at sikre, at byrådet og økonomiudvalget kan reagere hurtigt på ændringer.
– Jeg tror desværre ikke, at vi er færdige endnu. Vi bliver nødt til at undersøge at kunne huse endnu flere. Som situationen er nu, har vi nok plads, men man kan ikke stille hundrede procent sikkerhed ud fra en fremtid, vi ikke kender, fortæller Christoffer Lorenzen (C).
Læs også: Ukrainere hos kendt burgerkæde udløser pris
Integration og kulturbevarelse hånd i hånd
For mange ukrainske flygtninge i Danmark er integration både en udfordring og en nødvendighed. Jakob Harbo, landechef i Ukraine hos Røde Kors, beskriver de frustrationer, han hører fra flygtningene:
– Jeg hører fra ukrainere, at der er frustrationer over, at kommunerne er meget forskellige i deres måde at håndtere flygtninge på. Nogle kommuner er meget mere fremme i skoene end andre, og ukrainerne taler sammen, forklarer Jakob Harbo.
For de ukrainske flygtninge, forekommer der en svær balancegang mellem integration og kulturbevarelse.
Centrale tal om fordrevne fra Ukraine i Danmark:
- 47.023 ukrainske flygtninge har fået opholdstilladelse i Danmark
- 33.103 har bopæl i en dansk kommune
- 11.047 deltager i danskuddannelse
- 58% af de 18-66-årige er i beskæftigelse
- 71% af voksne flygtninge fra Ukraine i Danmark kommer fra Østukraine, Nordukraine eller Kyiv
Kilde: Det Nationale Integrationsbarometer (Integrationsbarometer.dk)
– Det er på den ene side vigtigt for dem at bosætte sig i trygge rammer og socialisere sig, for at blive en del af det danske samfund, fortæller Harbo, men ligeledes essentielt at bibeholde sin ukrainske kultur, da det er uvist, hvorvidt de skal blive boende i Danmark, uddyber Harbo.
2. Viceborgmester Øzgen Yücel (V) har dog et klart budskab, hvis de ukrainske flygtninge bliver i Danmark:
– Vi er glade for dem, og de har tilpasset sig vores samfund ret nemt. Vi tror på, at hvis de bliver her, så bliver det på sigt en gevinst, siger han.
Læs også: Nydanskere fra integrations-projekt ender i arbejde
Sådan gjorde vi: Journalisten læste referatet fra Hillerød Kommunes byråd den 30. oktober 2024 og observerede kommunens beslutning om at indgå flere lejemål. Herefter blev byrådsmedlemmer, medlemmer af økonomiudvalget og landechef i Ukraine, Jakob Harbo interviewet telefonisk.