
I det nordlige Storkøbenhavn ligger Rudersdal Kommune, som ikke kun er en af Danmarks rigeste kommuner, men også blandt dem med det højeste forbrug af vikartimer i folkeskolen.
Rudersdal Kommune ligger langt over gennemsnittet af vikarforbrug på landsplan, viser den liberale tænketank CEPOS’ seneste analyse.
Gennemsnittet af vikarforbrug i folkeskolerne på landsplan er 7,4 %, og Rudersdal Kommune har et vikarforbrug på 12,4 % i kommunes folkeskoler, fremgår det af analysen.
Høj personalerekruttering
CEPOS’ analyse tager udgangspunkt i afholdte lektioner i henholdsvis 2021, 2022 og 2023 og er lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
I analysen fremgår årsagerne til Rudersdal Kommunes høje vikarforbrug ikke, men forskningschef hos CEPOS, Karsten Bo Larsen, peger på, at kommunen har udfordringer med stor udskiftning blandt personalet som en mulig årsag.
Ifølge formanden for Skoleudvalget i Rudersdal Kommune, Anne Christiansen (Lokallisten), kan der være flere årsager til kommunens store forbrug af lærervikartimer.
En af de udfordringer hun særligt fremhæver er, at der ikke er ret mange lærere, der bosætter sig i Rudersdal Kommune, hvilket er en konsekvens af kommunens høje boligpriser.
– Det er svært at rekruttere lærere til Rudersdal Kommune, og mange af de lærere vi rekrutterer bor forsat i Københavnsområdet, hvor de har læst, og får de tilbudt et job i nærheden, skifter de til det, siger hun.
Anne Christiansen (Lokallisten) forklarer, at kommunen satser på tre væsentlige faktorer i et forsøg på at gøre det mere attraktivt at være lærer i Rudersdal Kommune.
Hun forklarer, at kommunen forsøger at holde fast i lærerne ved at give god mulighed for efteruddannelse, skabe ro og sørge for, at lærerne har mest mulig selvbestemmelse.
Et særligt udvalg
For Rudersdal Kommune er det svært at rekruttere og fastholde lærere, hvilket ifølge Anne Christiansen (Lokallisten) er problematisk.
Hun understreger, at det er noget, kommunen forsøger at løse. Hun forklarer, at kommunen i tre år har arbejdet med et særligt udvalg ved navn “Paragraf 17 stk. 4”.
Udvalget består af både politikere og borgere, og deres opgave er at sørge for at mindske den store udskiftning i personalet, forklarer hun.
– I Paragraf 17 stk. 4-udvalget arbejdes der på, hvordan vi som kommune rekrutterer bedre, hvordan vi fastholder vores medarbejdere, og hvordan vi nedbringer sygefraværet, forklarer Anne Christiansen (Lokallisten).
Fakta om udvalget
§17, stk. 4-udvalget er et særligt udvalg, som kommuner har mulighed for at nedsætte, der beskæftiger sig med særlige opgaver.
§17, stk. 4 udvalg har til opgave at rådgive og forberede kommunale problematikker.
I Rudersdal Kommune er det nedsat et særlig §17, stk. 4, der arbejder med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i kommunen.
Kilde: Danske Love
Formand for lærerkredsen i Rudersdal, Marianne Toftegaard, mener ligeledes, at stor udskiftning blandt lærere påvirker det høje forbrug af vikartimer i folkeskolen.
– Perioden fra en lærer fratræder til en ny tiltræder kan være lang og her dækkes lektionerne af vikarer, der måske ikke er så kvalificerede, som vi kunne ønske, siger hun.
Uddannede lærere er at foretrække
Ifølge lektor og cand.psych. ved Professionshøjskolen UCN i Nordjylland Bo Birk Nielsen er det at foretrække med uddannede lærere i folkeskolen.
– Uddannede lærere har den pædagogiske og didaktiske kompetence, der skal til for at undervise, som en lærervikar nødvendigvis ikke har. Selvom lærervikarer kan have mange gode erfaringer, så har de ikke de professionelle kompetencer, der skal til for at undervise. Det er både på et fagligt plan og i forhold til arbejdet med inklusion, at det bliver et problem med et stort forbrug af lærervikarer, siger han.
Han henviser til, at børn med særlige behov og udfordringer i stigende grad skal inkluderes i den almene folkeskole, og det stiller større krav til lærerne.
Bo Birk Nielsen tilføjer, at det høje vikarforbrug i folkeskolerne er en udfordring for flere kommuner og peger især på to væsentlige nedslag i skolegangen, hvor et højt vikarforbrug i folkeskolerne kan være problematisk.
– Man kan lave flere nedslag. I indskolingen, hvor man ved, at det at få en god og sikker skolestart er afgørende. Her kan det være en udfordring, når der bruges lærervikarer. Ligeledes i udskolingen, hvor afgangsprøver og lignede er de store emner – her er elever også bedre rustet med en uddannet lærer, siger han.
Meget sygdom giver flere vikarer
Marianne Toftgaard mener også, at sygefraværet blandt lærere kan være en af årsagerne til kommunens høje vikarforbrug.
Rudersdal lærerkreds arbejder i øjeblikket på EXIT-undersøgelser, der har til formål at identificere, hvorfor lærere i kommunen fratræder, fortæller Marianne Toftgaard.
– Vi kender mange af årsagerne til fravær. Det er som på andre arbejdspladser f.eks. barsel, omsorgsdage, seniordage, orlov, efteruddannelse og ’almindeligt sygefravær’. Vi arbejder på at undersøge, om andre faktorer også spiller ind f.eks. arbejdsmiljø og skolesammenlægninger, men lige nu har vi ikke nogen konkrete årsager til det. Vi er ikke færdige med at lave statistik på det, siger Marianne Toftgaard.
Marianne Toftegaard mener, at det er vigtigt at identificere, hvorfor lærere i Rudersdal Kommune fratræder.
Hun forklarer, at der i EXIT-undersøgelserne skelnes mellem, hvad der trækker skolelærere væk f.eks. et nyt job, og hvad der skubber skolelærerne væk f.eks. dårligt arbejdsmiljø. Hun peger blandt andet på den andel af penge, kommunen bruger på folkeskolen som en udfordring, ved sidstnævnte.
– Hvis lærere er fraværende pga. dårligt arbejdsmiljø eller trusler fra elever, så er det klart, at hvis der var flere penge, kunne man ansætte flere lærere, så der var to lærer, socialpædagoger eller andet i et klasselokale, siger hun.
Men økonomi kan ikke alene løse Rudersdal Kommunes storforbrug af vikartimer, understreger Marianne Toftegaard.
– Vi har haft et højere sygefravær end vi plejer, og der er en indsats i gang for dette. Vi har haft nogle skoler, der har haft stor omsætning på ledelsesfronten, og hvis der ikke er stabilt ledermiljø, kan det godt påvirke arbejdsmiljøet negativt. Det arbejder vi på at ændre, forklarer hun.
Sådan gjorde vi: Analysen på CEPOS-hjemmeside: Vikarforbrug og andelen af uddannede lærere i folkeskolen oplyste, at Rudersdal Kommune har et højt forbrug af vikartimer. Herefter blev der foretaget et baggrundsinterview med Forskningschef fra CEPOS, Karsen Bo Larsen og to telefoniske interviews med henholdsvis formand for Skoleudvalget i Kommune, Anne Christiansen (Lokallisten), og formand for lærerkredsen i Rudersdal, Marianne Toftgaard.