Borgere med lungesygdommen KOL kan nu blive behandlet i hjemmet i Lyngby Taarbæk-kommune. I stedet for at komme på hospitalet eller hos læge for tjek, kan det hele foregå med hjemmemålinger og videosamtaler med en sygeplejerske på Vagtcentralen på Møllebo i Lyngby.
Videosamtalen og målingen forinden hjælper også med, at borgerne kan nå at få hjælp, inden de er blevet så dårlige, at de skal indlægges. Projektet har nu været i drift siden 2013 med 27 borgere og fået positive tilbagemeldinger.
– Borgerne kan komme ud i en exacerbation. Det er, hvor de får det rigtigt dårligt, og kan ende med en indlæggelse. Så man prøver, inden de får det rigtig dårligt, at fange det i opløbet, fortæller Sine Annfeldt, som er i Serviceteamet, der hjælper borgere og sygeplejersker med den tekniske del.
Det som patienterne har sagt er, at det giver dem en tryghed, at de kan snakke med nogen over BlueButton. Men det giver jo også en ensomhed, fordi de jo ligesom tænker: ’Nårh ja, vi sidder jo bare herinde’
Kirsten Güntzel, sekretær og medstifter af KOLforeningen
KOL-borgerne har alle fået en tablet og noget udstyr, så de selv hver dag kan måle en række ting, såsom puls og lungefunktion.
Læs også: Callcenter skal give svækkede borgere mere tryghed for pengene
– Når de måler lungefunktionen kan de få et udslag som så er grøn, gul eller rød. Hvis den er grøn, så er deres tal som de plejer og det er fint, hvis den nu er rød kan det være tegn på, at der er en forværring. Så bliver de bedt om at ringe op til Vagtcentralen via en videoapplikationen kaldet BlueButton, fortæller Sine Annfeldt.
Tryghed versus ensomhed
Sine Annfeldt fortæller, at der har været mange positive tilbagemeldinger fra borgere, der er glade for at kunne blive hjemme.
– Det er helt klart en tryghed for borgeren, at de kan blive hjemme i deres vante omgivelser. De kan også ringe ind til vagtcentralen, så de har hele tiden den hurtige kontakt til sygeplejerskerne. Samtidig undgår de at ligge i en seng på et sygehus.
Fakta om projektet kaldet ’Epitalet’
- Projektet er udviklet med Lyngby-Taarbæk Kommune som projektkommune og videreudvikles løbende.
- Siden august 2013 har sygeplejerskerne i kommunen snakket og behandlet 27 borgerne over BlueButton
- Lyngby-Taarbæk Kommune regner med, at ideen vil videreføres til andre kommuner
Kirsten Güntzel, sekretær og medstifter af KOLforeningen, mener, at der både er fordele og ulemper med ideen om at snakke og behandle borgerne via BlueButton.
– Det som patienterne har sagt er, at det giver dem en tryghed, at de kan snakke med nogen over BlueButton. Men det giver jo også en ensomhed, fordi de jo ligesom tænker: ’Nårh ja, vi sidder jo bare herinde.’
– Der er ikke den dialog eller det sociale samvær med tilsvarende patienter i samme situation, som de ville have fået, hvis de var en tur på hospitalet for at blive fulgt op på. For nogle er dét, ikke at møde andre mennesker, blevet til en daglig udfordring, fordi sygdommen KOL gør patienterne isolerede, siger Kirsten Güntzel.
Læs også:Patientforening: Travlhed på sygehuse skader patienterne
At muligheden med videosamtaler eksisterer, synes Kirsten Güntzel er fantastisk. Dog giver det borgerne en stor mulighed for ensomhed ifølge hende. Hun mener, at det ville være en god ide at lave et netværk online med borgerne imellem.
Så kunne de hver især selv selektere og sige: ’Hun var skide god til at spille bridge, skal vi ikke gøre det på nettet?’ Vupti så får de nogle sociale kontakter.
Fordelene ved projektet er dog vigtige. Ifølge Kirsten Güntzel har det betydet færre indlæggelser og tryggere KOL-borgere.
– Det er ikke kun samfundet, der har en gevinst ved de færre indlæggelser, KOLpatienterne vinder også – og det samme gør deres familier.