Flere hundrede mennesker står i dag på venteliste til organtransplantation i Danmark. For at modtage et organ er man afhængig af, at et andet menneske erklæres for hjernedød, og at det samme menneske ønsker at donere sine organer. Fremtiden kan derimod se anderledes ud. Det amerikanske firma Organovo arbejder nemlig på højtryk for at printe funktionelle organer, der er lige så levedygtige, som organer doneret fra mennesker.
Løsningen på problemet
Firmaet Organovo bestræber sig på at løse problemet med manglen på organdonorer. Det gør de ved at printe organer på 3D-printere.
Tidsrammen, for hvornår vi kan udskrive og transplantere komplekse organer, er årtier, snarere end det er år.
Antony Atala, overlæge hos Organovo, der printer organer
Organovo har indtil videre haft succes med deres printede væv, der blandt andet bruges til at teste medicin og forskellige former for skønhedsprodukter.
Firmaets mest succesfulde væv, nærmere bestemt levervæv, benyttes ikke kun til at teste medicin, men kan også transplanteres og dermed være med til at forlænge leverpatienters levetid, mens de venter på en ny-doneret lever.
– Vores leverterapeutiske vævsprogram fortsætter med at gøre gode fremskridt ved kontinuerligt at opnå videnskabelige milepæle, fortæller Taylor J. Crouch, direktør for Organovo i en pressemeddelelse.
Tilpasset til den enkelte
3D-printede organer kan for mange lyde som en kompleks og umulig proces, men Organovo har altså formået at knække en del af koden. Firmaet har endda et mål om, at organerne skal tilpasses patienten, og det vil de gøre ved at printe organerne ud fra patientens egne celler.
– Med den tilgang vil der aldrig være problemer med, at organerne afstødes, og det er helt klart en stor fordel ved disse tilpassede organer, forklarer Antony Atala, der er overlæge hos Organovo og ekspert inden for netop dette felt, til Huffington Post.
Læs også: 3D-printer i hjemmet har lang vej igen
Organdonation i Danmark
3 måder, du kan tage stilling til organdonation:
Dansk Center for Organdonation opfordrer alle til at tage stilling til organdonation. Der er tre måder, du kan tage stilling til organdonation på, og alle tre er lige juridisk gyldige.
- Registrér dig i donorregistret, enten gennem en folder eller på sundhed.dk
- Udfyld et donorkort, som du skal have på dig
- Fortæl dine pårørende, om du ønsker at være donor
Kilde: Dansk Center for Organdonation
I Danmark er der i skrivende stund 450 patienter, der aktivt står på ventelisten til organtransplantation. Det vil altså sige, at flere hundrede mennesker lige nu går og håber på et opkald med nyheden om et organ, de kan få indopereret. Patienterne er afhængige af at få et nyt organ for at kunne overleve.
Læs også: For få kampagner om organdonation kan koste liv
Louise Rasmussen, kommunikationsmedarbejder i Dansk Center for Organdonation, fortæller, at der fortsat er mangel på organdonere.
– Antallet af patienter på ventelisten er stadig højt og har generelt været højt de sidste mange år. Vi ser dog heldigvis en tendens til, at der er flere donorer, og der kommer derfor flere transplantationer, og det er selvfølgelig rigtig positivt. Men antallet af patienter på ventelisten er som sagt stadig højt, understreger Louise Rasmussen.
Ved udgangen af 2017 var der 32 patienter, der døde, inden de fik et nyt organ. Det viser tal, som organisationen har indhentet fra alle transplantationscentre i Danmark.
Løsningen lader desværre vente på sig
Det er imidlertid svært for Organovo at fastslå, hvornår 3D-printede organer kan bruges til transplantationer.
– Videnskab er uforudsigelig, så det er umuligt at lave forudsigelser. Men jeg vil mene, at det er sikkert at sige, at tidsrammen, for hvornår vi kan udskrive og transplantere komplekse organer, er årtier, snarere end det er år, siger Antony Atala i en pressemeddelelse.
Hvis du er nygerrig på, hvordan en bioprintningsproces foregår, kan du se denne video:
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang fra en pressemeddelse fra Organovo, hvor de fortæller om deres planer for 2018. I pressemeddelelsen runder de gamle som nye projekter. Jeg ringede derfor til Dansk Center for Organdonation, for at forstå hvor vigtigt et emne organdonation er for dem, og hvad deres fokus er. Dansk Center for Organdonation er kontaktet over telefon, og Organovo er kontaktet over mail, hvor de henviste til deres pressemeddelelser.
2 Responses to "3D-printer kan være fremtidens organdonor"