Sorø Kommune overvejer at indføre livestreaming, selvom uendeligt få gider at se med

Arkivbillede: Sorø Kommune Rådhus

“Kære borgmester. Det er vigtigt for den offentlige debat og for borgernes indsigt og engagement i det lokale demokrati, at både borgere og medier kan følge med i kommunalbestyrelsens arbejde”. Sådan lød det i et brev fra Sophie Løhde (V), til Sorø Kommunes borgmester, Gert Jørgensen (K).

I brevet opfordrer Indenrigs- og Sundhedsministeren til, at Sorø Kommune indfører streaming af bestyrelsesmøder. Streaming af bestyrelsesmøderne vil gøre det muligt for alle, at kunne følge med live, eller gense møderne hjemmefra på internettet.

Udgifter til it-udstyr løber op i 270.000 kr.

Etablering af it-udstyr og system til livestreaming af bestyrelsesmøder vil samlet koste ca. 270.000 kr. Oveni kommer en årlig driftsudgift på 130.000 kr. Udgifterne til livestreaming finansieres af  det eksisterende budget for it-drift i kommunen. Det fremgår af et referat fra Sorøs Kommunes økonomiudvalg.

Læs også: Livestreaming af byrådsmøder – “selvpromovering, så det næsten ikke er til at holde ud”

Om livestreaming af byrådsmøder

  • Mange af landets kommuner tillader deres borgere, at følge med i bestyrelsesmøder hjemmefra
  • Borgerne kan følge med live eller gense møderne efter de er blevet sendt
  • Sorø Kommune har tidligere i 2014 og 2019 behandlet forslag om livestreaming af deres møder
  • Sorø Kommune har undersøgt tekniske løsninger og mulige leverandører for livestreaming hos andre kommuner.
  • Tal fra KommuneTV viser nabokommunerne Slagelse og Ringsted gennemsnitlig har under 500 afspilninger på deres bestyrelsesmøder

    Kilde: Sorø Kommune og KommuneTV

Udgift vil ikke påvirke velfærden 

Gruppeformand for Enhedslisten i Sorø, Bo Bjerre Mouritzen, understreger at pengene ikke tages fra velfærden.

– Nej, pengene skal ikke tages fra velfærden, men det budget der er afsat til it-drift. De skal findes i forbindelse med den første kommunale redegørelse, siger Bo Mouritzen.

Selvom andre kommuner har haft sparsomme seertal, mener Bo Mouritzen, at det giver mening at livestreame bestyrelsesmøderne.

– Det giver borgerne der interesserer sig for et emne, mulighed for at få at vide hvad de forskellige partier mener. Det breder demokratiet ud og giver flere nuancer, siger Bo Mouritzen.

De potentielle lave seertal blev også diskuteret ved økonomiudvalgets møde om indførsel af livestreaming.

– Det kan godt være, det kun er 300 der ser med, men nogle af dem repræsenterer måske et lokalråd, som kan være med til at videreformidle hvad der egentligt forgår politisk. Ellers risikerer vi, at det bliver en politisk lukket klub, hvor de samme mennesker sidder og drøfter de samme ting, siger Bo Mouritzen.

Læs også: Kandidat fører valgkamp på Tik Tok: »Lokalpolitik er ikke kun for gamle nisser«

Sparsomme seertal

Tal fra KommuneTV viser at nabokommunerne har svært ved, at tiltrække seere til deres streams. Ringsted Kommune kunne i gennemsnit tiltrække 186 seere til streaming af fem bestyrelsesmøder. For Slagelse Kommune var tallet 367. 

Kommunalekspert og -forsker, Roger Buch, er usikker på hvor mange der reelt vil se med, når møderne streames og efterfølgende bliver lagt op.

– Det er efter alt at dømme rigtig få borgere, der benytter sig af streamingtilbuddet. Og af dem, der benytter sig af tilbuddet, vil mange af dem være kommunale embedsmænd, som har en sag til behandling, siger Roger Buch. 

Selvom streamingerne vil have sparsomme seertal, mener Roger Buch ikke, at forslaget kun er tiltænkt lokale politikere og embedsmænd.

– Man vil gerne være en demokratisk kommune. I 2007 gik vi fra 275 kommuner til 98 kommuner. Det betød jo rent geografisk, at vi har fået nogle kæmpestore kommuner, hvor der er langt til rådhuset og byrådssalen hvis man vil overvære møderne, siger Roger Buch.

Ifølge Roger Buch, kan det ikke afgøres om pengene er givet godt ud.

– Man kan ikke svare på, om det pengene værd, fordi hvad koster demokrati, og hvor meget må det koste, og hvor meget er det værd? Det synes jeg ikke, at man kan afgøre ud fra nogle objektive kriterier, siger Roger Buch.

Sorø Kommunes økonomiudvalg oplyser at forslaget skal behandles til april næste år. Der henvises i brevet til borgmesteren fra Sophie Løhde (V), at størstedelen af landets kommuner livestreamer den åbne del af deres møder, ud fra et hensyn om at inddrage, engagere og opdatere kommunens borgere.

Sådan gjorde vi: Artiklen er udarbejdet på baggrund af sagen om indførsel af livestreaming af bestyrelsesmøder, som fremgår af økonomiudvalgets møde i Sorø Kommune 4. oktober 2023. Informationer vedrørende streaming af kommunale møder er også indhentet fra eksterne leverandører, heriblandt KommuneTV.