Private vagtlæger har fået flere patienter siden åbningen af den nye 1813-akutlinje. 1813-linjen overtog i januar det gamle vagtlægesystem i Region Hovedstaden, og akutlinjen har siden da haft en turbulent start.
Læs også: Private vagtlæger har medvind i 1813-storm
Akutlinjen er blandt andet blevet kritiseret for lange ventetider og dårlig bemanding. Senest er 1813 blevet kædet sammen med tre dødsfald på grund af de lange ventetider.
Men det er ikke skidt for alle. De private vagtlæger har oplevet en stigning i patienter siden 1813-åbningen, og hele to nye private vagtlæger er åbnet i Region Hovedstaden siden januar.
Hvis jeg var læge og kunne se en mulighed for at tjene penge, så havde jeg også gjort det. Det er jo det fri marked.
Jonas Solhøj, Civilingeniør
NetAvisen har været på gaden og spurgt ti danskere, hvad de mener om, at der åbner private udbydere ved siden af det offentlige system på sundhedsområdet.
Vandene er delte lige fra tilhængerne af privatisering til de absolutte modstandere. De fleste kan dog blive enige om, at det er fint med konkurrence på sundhedsområdet, men kun hvis der er et velfungerende offentligt vagtlægesystem for alle.
Moatasem Chehaiber, 50 år, ingenør
– Når vi betaler så meget i skat, så skal det offentlige system også fungere. Jeg synes, at det er en kedelig udvikling, men det er jo ikke kun indenfor private vagtlæger, det sker også med private skoler og forskellige klinikker.
Jesper Bundgaard, 30 år, studerende
– Det er trist, at det skulle være nødvendigt med private vagtlæger. Men det er ikke overraskende, det er jo bare en forlængelse af det, der er sket i samfundet med private sygehuse og firmaer, fordi det offentlige ikke fungerer. Hvis der er et marked, så er det jo sådan, at det er. Men det burde ikke være nødvendigt med private ved siden af det offentlige system.
Jonas Elmand, 22 år, studerende
– Jeg synes, at det er fint. Når den offentlige sektor ikke fungere, er det fint, at der kommer nogle private udbydere. Men så synes jeg, at man burde have en ordning, hvor man kan kompensere for de penge, som man bruger i det private i stedet for i det offentlige. Altså så man for eksempel får penge tilbage fra staten, som man ikke bruger i de offentlige ydelser, så man i stedet kan vælge at bruge dem på private udbydere.
Katrine Glahn, 37 år, leder i Nordea
– Så længe man ikke nedlægger 1813, så er det fint med noget konkurrence. Så kan dem, der gerne vil hurtigere til, betale for det. Men der skal være et offentligt vagtlægesystem for alle, der fungerer.
Birna Olafsdottir, 33 år, studerende
– Hvis man gerne vil have noget ekstra service, så er det okay, at man skal betale for det. Men selvfølgelig skal det offentlige system fungere for alle.
René Børgesen, 47 år, operatør hos Novozymes
– Jeg har heldigvis kun haft brug for 1813 en gang, men der fungerede det fint. Det er fint, at der er en anden mulighed, hvis man har lyst til det, man kan aldrig få muligheder nok.
Stine Seier, 24 år, studerende Designskolen
– Jeg er generelt imod privatisering, så jeg synes, at det er dumt, at der åbner private vagtlæger. Jeg er tilhænger af det offentlige. Hvis der går flere kunder hen til det private, så tror jeg ikke, at der er incitament til at gøre det offentlige bedre.
Jonas Solhøj, 31 år, civilingeniør
– Jeg synes, at det er synd for dem, som ikke har råd, men godt for dem, der har. Jeg går ind for privatisering, men så skal skatten også ned. Hvis jeg var læge og kunne se en mulighed for at tjene penge, så havde jeg også gjort det. Det er jo det fri marked.
Helle Trøst Nielsen, 54 år, administrativ chef på KU
– Jeg synes principielt, at der skal være lige og gratis lægevagt for alle. Det er ikke rimeligt, at man skal betale så meget i skat, hvis det offentlige system så ikke fungerer lige for alle.
Mie Sørensen, 29 år, studerende
– Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at vagtlæger bliver privatiseret. Det skal jo fungere lige godt for alle, ellers kan den laveste del af samfundet ikke følge med. Den offentlige vagtlæge skal fungere for alle.