Tre trin til at finde motivationen til træning

Når dagene bliver kortere, og kulden trænger sig på, kan det virke knap så indbydende at komme ud af døren og få trænet. Men ifølge sundhedscoach Henrik Thinggaard er det ingen sag at komme af sted, hvis man følger et par tommelfingerregler, der hjælper en til at finde sit indre drive.

Find et mål

Først og fremmest skal man spørge sig selv, hvorfor man overhovedet træner, forklarer Henrik Thinggaard. Om det handler om sundhed, vægttab, indre ro eller glæde, så er det ikke nok at ville træne fordi eksperterne siger, at det er sundt. Når det er gjort, skal man sætte et mål for sig selv. Det kan være at løbe et halvmaraton, tabe sig 5 kg eller blive mere afbalanceret.

”Der er en kæmpe forskel fra at sige ’det her lyder spændende’, til at sige det her vil jeg bare,” forklarer Henrik Thinggaard om det at sætte sig et mål.

”Når vi har fastsat målene, så vil vi hurtigt opleve, at vi får motivation, tid og økonomi til træningen, og i stedet vil droppe undskyldningerne for at komme af sted.” Desuden kan det betale sig at sætte nogle delmål, så man ikke ender med at udskyde træningen helt til april, forklarer han.

Fremkald en følelse

Et mål for træningen er ikke nok i sig selv. For hvad er 60 kg i virkeligheden? Henrik Thinggaard forklarer at man skal spørge sig selv, hvilken følelse man søger, når man f.eks. ønsker smide et par kilo eller kunne gennemføre et halvmaraton. Når man kobler glæde eller selvværd på det meget firkantede tal, vægten skal vise, eller forestiller sig den glæde det ville være, når man løber over målstregen i et halvmaraton, bliver målet mere virkeligt.

”Vi er drevet af følelser. Hvis vi kan fremkalde nogle følelser, som vi gerne vil opnå, bliver vi motiveret til at handle for at opnå dem,” forklarer sundhedscoachen.

Lad dig styre af de gode følelser

En god følelse i kroppen, som ens træning kun kan forstærke, kan hurtigt få en til at finde træningsskoene frem, mener Henrik Thinggaard. Det handler om at have de positive følelser allerede inden man har rejst sig fra sofaen. For de er med til at få en til at træffe den rette beslutning. I stedet for at gå og føle sig utilpas i kroppen, være anspændt, eller tænke negativt om sin vægt, og så tage stilling til om man skal tage ud og løbe, træffer man bedre beslutninger, når man allerede har de gode følelser fremme.

”Det handler om at fremkalde følelsen på forhånd. Hvis man allerede har et klart billede af, hvordan det er, når man er glad eller har et godt selvværd, så vil der ikke gå lang tid før man er i fuld gang med at træne," siger Henrik Thinggaard.

Læs også: Mål dit energiforbrug

Læs også: Hvad gemmer sig i din billige fødebolle?