Vægttabsprogrammet Weight Watchers annoncerede i mandags, at de lukker al aktivitet i Danmark per 31. maj i år. Årsagen er, at der ikke er ressourcer til at lave en online tjeneste, der kan komplementere møderne.
Læs også: Weight Watchers har ikke råd til at blive i Danmark
Ifølge Ph.d. i sociolog og lektor i sundhedsfremme ved Syddansk Universitet Pernille Tanggaard Andersen har Weight Watchers overflødiggjort sig selv:
– Weight Watchers’ principper er blevet mangfoldiggjorte. Alle informationerne er tilgængelige på nettet. De er et godt eksempel på, hvordan man kan overflødiggøre sig selv. Deres koncept er ikke voldsomt kompliceret, så det er nemt at oversætte til nettet, vurderer hun.
Folk designer deres eget liv, og de agerer eksperter i deres eget liv.
Pernille Tanggaard Andersen, Ph.d. i sociolog og lektor i sundhedsfremme ved Syddansk Universitet.
Weight Watchers har ikke været i stand til at generere overskud i Danmark i flere år. Og netop online tjenester er blevet danskernes alternativ til rådgivning fra programmer som Weight Watchers:
-Der er en tendens til, at folk rådgiver sig selv. Generelt i vores samfund har vi set en stigende individualisering. Folk designer deres eget liv, og de agerer eksperter i deres eget liv. I den sammenhæng er informationsteknologierne og online tjenester et uforpligtende og altid tilgængeligt værktøj, siger Pernille Tanggaard Andersen.
Vi ved bedst selv
Pernille Tanggaard Andersen peger på, at vi i stigende grad rådgiver os selv, og at vi ikke føler, at vi har brug for eksperterne:
– For bare nogle årtier siden var samfundet præget af traditionsbundethed og autoritetstro. Vi tog i højere grad eksperternes og fagfolkenes ord for gode varer. Med globaliseringen og informationsteknologierne bliver individet belæsset med viden. Det giver en anden forståelse af, at man selv ved bedst. Man har ikke brug for eksperterne, siger hun.
Hun pointerer dog, at det ikke er helt problemfrit at rådgive sig selv:
– Et problem er, at man på Internettet kan finde det, man vil. Folk kan få bekræftet deres egen teori, udtaler hun.
Pas på med at stole på apps og websider
Dén bekymring deler Ph.d. og forsker i sundhedsinformatik ved Aarhus Universitet Mads Ronald Dahl:
Man skal ikke basere sit helbred på Internetsider.
Mads Ronald Dahl, Ph.d. og forsker i sundhedsinformatik ved Aarhus Universitet.
– Det er problematisk, når folk ukritisk rådgiver sig på sider som netdoktor.dk og sundhed.dk. Informationen på den slags sider kan være unuanceret, ukvalificeret og opsat ud fra overfladiske parametre, som hverken tager hensyn til køn, alder eller andre vigtige faktorer. Der er intet eller mangelfuldt datagrundlag. Man skal ikke basere sit helbred på Internetsider, vurderer han.
Heller ikke de mange trænings- og sundhedsapps, der er fremme, er uden problemer, mener Mads Ronald Dahl:
– Der kommer en ny sundheds- eller træningsapp hver dag. De er ikke allesammen lige troværdige, men som borger har man ikke forudsætning for at vurdere, hvilke apps der er troværdige, udtaler han.
Han mener heller ikke, at man kan stole på de app-anbefalinger, der bliver givet på sider som netdoktor.dk og sundhed.dk. Troværdigheden skal i stedet komme fra data og selvkritik:
– For at en sundhedsside eller -app skal være troværdig, skal der være en grad af dokumentation og selvkritik. De skal nævne fordele og ulemper ved brugen, siger han.