Det er svært at være løvfrø i Danmark, men nu har Fredericia Kommune taget aktion. Første spadestik til et større projekt med 35 vandhuller er netop blevet plantet på en mark ved Stallerup.
Det store projekt skal yngle masser af løvfrøer og vandsalamandere. Udviklingen bydes velkommen af biolog og naturvejleder ved Naturstyrelsen Jesper Vagn Christensen, da alle de danske padder er fredede og har brug for hjælp.
– Alle danske padder er lidt klemt, fordi de har det ikke så godt med den måde, vi bruger vores landskab på. Der mangler levesteder til løvfrøen, og det er netop disse vandhuller, hvor vegetationen passer og solen kan varme dem op, som frøerne kan lide, siger Jesper Vagn Christensen.
Ifølge Jesper Vagn Christensen er landskabet i Danmark ikke længere nemt for løvfrøen at leve i, men det er man heldigvis blevet opmærksom på. Nu går Fredericia Kommune foran med det gode eksempel.
Som udgangspunkt graver vi vandhuller op, der hvor de har været før. Der ved man kan det holde vand
Dorte Aaboer, biolog ved Fredericia Kommune
Vi ved, det kan holde vand
Biolog ved Fredericia Kommune Dorte Aaboer glæder sig til næste år, hvor der skal sættes frøer ud i de nygravede vandhuller. Hun fortæller, at der er forsvundet mange vandhuller i Danmark, og der kun er ét vandhul tilbage i Fredericia Kommune.
– Som udgangspunkt graver vi vandhuller op, der hvor de har været før. Der ved man kan det holde vand, siger Dorte Aaboer.
Det kræver nogle særlige forudsætninger for, at løvfrøen kan trives. Det er de klar over i Fredericia Kommune. Her udvælger de nøje de steder, som kan fremme bestanden af løvfrøer. Det kan på sigt fremme det dyre- og fugleliv, der er tilknyttet vandhuller.
– Jeg tror nu ikke, vi får storken tilbage, men hvis vi laver vandhuller nok, kan det da være, vi er heldige, griner Dorte Aaboer.
Læs også: Strandtudsen er snart en saga blot
Presset padde
Jesper Vagn Christensen hilser udviklingen velkommen, da alle padder (frøer, tudser og salamandere) har brug for vandhuller, når de skal yngle. Løvfrøen kan godt lide vandhuller med varmt og rent vand, og så må der ikke være fisk i, fordi fiskene kan finde på at æde frøens haletudser.