– Højere, vildere, højere, vildere, skru op for den bitch, skru op for den bitch. Rune RK og Morten Breums poesi brager ud af højtalerne. Klokken er 12.30 onsdag, og 23-årrige Amanda Winther Manfeld Simonsen er midt i “workout of the day”, træning i crossfit-miljøet. Den er typisk på to timer, hvilket hun gentager fem gange om ugen.
Amanda Winther Manfeld Simonsen er en af de tusindvis af danskere, der på ganske få år har kastet sig over crossfit. Der findes ingen officielle tal, men forskningsansvarlig i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Kasper Lund Kirkegård, skønner, at det drejer sig om cirka 40.000. Mange af dem er yngre kvinder.
– De fysisk stærke yngre kvinder har en plads i samfundet, som ikke fandtes for bare 10-20 år siden. De er med til at danne en markant modpol til den klassisk smukke kvinde, der er et kunstnerisk passivt objekt, fortæller Kasper Lund Kirkegård.
Ekstern lektor ved Aalborg Universitet og forfatter til flere bøger om sundhed Marina Aagaard mener også, at de stærke kvinder er blevet mere synlige:
– Det er blevet legalt, at pigerne presser sig selv meget mere end tidligere.
Læs også: HOOARR!! Bøler du også, når du træner?
Crossfit
– Crossfit som træningsform er et amerikansk fænomen, som er blevet hastigt udbredt verden over.
– Crossfit er en træningsform, hvor man udfører varierede funktionelle bevægelser udført under et relativt højt intensitetsniveau
– I princippet kan crossfit dyrkes hvor som helst, også ude i naturen. Det mest almindelige er dog, at det foregår i en gymnastiksal udstyret med diverse hjælpemidler til styrketræning.
– Der er ingen officielle tal på, hvor mange der dyrker crossfit i Danmark. Men tallet vuderes af flere til at ligge på omkring 40.000.
Men med tiden har min kæreste oplevet, at min selvtillid også er blevet større. Jeg voksede mentalt, og det er også vigtigt for ham
Amanda Winter Manfeld Simonsen, crossfitter og bodybuilder
Og hun mener, at der er flere årsager til, at den hårde fysiske træning nu hitter blandt piger:
– Den hårde fysiske træning hitter nu både på baggrund af den her sundhedsbølge, den funktionelle træningsbølge, men også fordi det er noget nyt, der skal prøves, fortæller Mariana Aagaard.
Kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet (RUC), som blandt andet har forsket i ligestilling, mener desuden, at de fysisk stærke kvinder er en del af en frigørelseskamp:
– De går væk fra det meget stereotype kvindebillede. I dag skal kvinderne kæmpe med og mod mænd på mange flere parametre end tidligere.
Træningen er en livsstil
I begyndelsen var det ønsket om større sundhed, der drev Amanda Winther Manfeld Simonsen til crossfit. Hendes humør var dårligt, når hun ikke trænede:
– I en periode led jeg lidt af vinterdepression, og jeg besluttede, at der skulle ske noget. Jeg overvejede at søge ind i militæret, for at blive motiveret til at træne der. Men i stedet begyndte jeg på crossfit. Og så kom det hurtigt til at handle om resultater i stedet for sundhed. Der skulle tungere og tungere vægte på stangen, og nu er hård træning blevet en livsstil for mig.
Mange af de der er tiltrukket af de ekstreme træningsmiljøer i crossfit og bodybuilding, som Amanda Winter Manfeld Simonsen også dyrker, har i lighed med eliteidrætsfolk en konkurrencepræget tilgang til sporten. Kroppen bliver et middel frem for et mål
– De bliver hele tiden bekræftet i at kunne løfte mere, træne mere og de indgår i en klassisk subkultur, som gør, at de bliver engageret i træningsrytmen, og nogle begynder at lave blogs omkring deres træning og kostplanlægning. Så på den måde så kommer man ind i en kultur, hvor det handler om at bevare sig selv og sin hierarkiske position, siger Kasper Lund Kirkegård fra DIF.
Læs også: Her må man(d) gerne spørge hvad en pige vejer
Del af en frigørelseskamp
Karen Sjørup mener, at træningen af kvindernes benyttes til at vise, at de er i kontrol:
– Det er en måde at vise, at man er et menneske med kontrol over sig selv. I dag lever mange kvinder alene, og de er i langt mindre grad end tidligere afhængige af mænds beskyttelse. De vil jo gerne beskytte sig selv. Derved har de sværere ved at blive offer for det ene og det andet. Det ser man jo også hos nogle af de kvindelige helte i krimier, blandt andre Maria Wern.
Politikvinden Maria Wern er kendt for en stribe svenske krimier, som har været meget populære i Sverige siden årtusindeskiftet. Det danske svar på den stærke svenske kvindelige betjent, så vi i krimiserien Anna Pihl. Kvinder som de to er idealer, som andre kvinder efterstræber i følge Karen Sjørup:
– Sådan nogle kvinder, der både har mand og børn, og som kan klare det hele i politiet, viser, at vi er på vej væk fra den tid, hvor det var James Bond, der var den stærke, og hvor kvinder bare faldt i svime over ham.
Ved siden af sin egen træning får Amanda Winther Manfeld Simonsen også tid til at træne et børnehold. For nylig gav det hende en oplevelse, der viser, hvorfor mange yngre kvinder begynder at løfte vægte:
– Jeg har en pige på ni år på mit hold. Hun er bygget sådan lidt som mig, lille og kraftig. Hun sagde til mig, at hun tænkte over, om hun nogensinde ville få en kæreste. Jeg tror, det er meget sigende for, hvordan denne gruppe af piger og kvinder har haft det. Og så tror jeg, at de finder en bekræftelse i træningen, og at man finder ud af, hvad man kan med sin krop. Og det giver én selvtillid i alle mulige andre sammenhænge, fortæller Amanda Winther Manfeld Simonsen.
Mænds reaktion på de stærke kvinder
Mellem to 90’er hits, som gør det svært at tale sammen i det tidligere lagerrum på Rentemestervej i Nordvest, hvor Crossfit Copenhagen har adresse, fortæller Amanda Winther Manfeld Simonsen om mændenes reaktion på hendes træning.
Da hun begyndte på crossfit, var hendes kæreste lidt træt af hendes voksende krop:
– Men med tiden har han oplevet, at min selvtillid også er blevet større. Jeg voksede mentalt, og det er også vigtigt for ham, fortæller hun.
For forskningsansvarlig i Danmarks Idrætsforbund Kasper Lund Kirkegård er stærke kvinder i dag et udbredt fænomen i fitnesscentrene:
– Det nye er, at stærke kvinder i dag er mere accepteret end i tidligere tider, hvor muskuløse kvinder har været både beundret og foragtet. I dag kan kvinder nemmere legitimere den hårde træning uden at møde så mange fordomme.
Amanda Winther Manfeld Simonsen har dog mødt skeptiske mænd:
– Der er helt klart nogle, som bliver intimiderede af det. Men det siger mere om dem, end det gør om mig. Det er da også skræmmende, at der er kvinder, der kan løfte mere end dem selv.