CrossFit er det nye hit

Sitrende muskelsmerter, blodige håndflader og stærk team spirit. Det siger stadig flere danskere ja tak til, når de hopper med på crossFit-bølgen. CrossFit er en intensiv træningsform, hvor man uden maskiner, men med bl.a. tunge bolde, jernkugler og sjippetorv træner styrke og kondition. Og netop dette tiltaler altså flere og flere danskere. Det viser en rundspørge til landets fitness- og crossfitcentre, som NetAvisen har foretaget.

Crossfit Copenhagen, som åbnede i 2008, har nu fire centre og omkring 3000 medlemmer. Men her stopper det ikke.
 »Vi regner helt sikkert med at udvide«, fortæller ejer af Crossfit Copenhagen, Klaus Vesti.

I Århus Crossfit bekræfter man udviklingen. 
»Vi oplever kun, at det går fremad. Vi har lige åbnet et nyt 400 kvm. stort center i byen. Interessen er stor omkring crossFit. Folk kommer kørende langvejs fra for at træne hos os, så jeg tror bestemt, at vi vil komme til at se flere nye steder«, fortæller Dorthe Kusk Mikkelsen, projekt- og udviklingschef i Århus Crossfit.

Benhård træning og unikt sammenhold


Den 23-årige studerende Bastian Kjar er én af de ivrige crossFitudøvere.

»Jeg dyrker crossfit, fordi det giver mig mulighed for at brænde energi af i helt ekstreme mængder. Jeg elsker den tilstand af zen, man kan ramme under træningen, når man er allermest smadret, men lige kan give den en sidste skalle på trods af blodige håndflader, lunger der hænger ud af halsen og ben der vakler, som var de af gele«, fortæller Bastian Kjar. For ham er det at dyrke crossFit som at vende tilbage til urmennesket. 
»Der er ikke noget federe end at hamre en 10-kilos muggert ned i et traktordæk eller at tage 1000 meter på romaskinen iført gasmaske«, fortæller Bastian Kjar og tilføjer, at fællesskabet omkring træningen virkelig er en stor motivationsfaktor.

Den voksende tilslutning til crossFit kan ifølge idrætsanalytiker Kasper Lund Kierkegaard ses som del af en større samfundsmæssig tendens mod det mere autentiske og rå.
»En del af den autentiske følelse af at dyrke hård træning har den mainstream fitnesskultur bevæget sig væk fra. CrossFit er en tilbagevenden til det autentiske og rå, hvor der ikke er så meget pjat og lir, men hvor man eksempelvis kan få lov til at råbe og skrige ud i løbet af træningen«, siger Kasper Lund Kierkegaard, idrætsanalytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

Han tror dog ikke, at træningsformen vil blive mainstream.
»Jeg er helt sikker på, at det vil være en subkultur også i fremtiden, fordi den fra start af har defineret sig i modsætning til mainstreamkultur. Det stærke sammenhold, som man kan finde for dem, der dyrker crossFit, bygger nemlig på, at de har opbygget en kultur op om, hvordan man skal træne, spise osv.«, siger Kasper Lund Kierkegaard.

Fitnesscentrene hopper med på vognen


De traditionelle fitnesscentre er nu også begyndt at tilbyde crossFit. Fitness.dk er klar til at indvie sit første crossfittræningscenter på Amager. I Fitness World har man tilbudt crosstraining – en anden betegnelse for crossFit – i udvalgte centre i et år.
»Det er blevet taget rigtig godt imod. Vi har planer om at udvide kraftigt«, fortæller holdchef i Fitness World, Morten Andersen, til NetAvisen.

FAKTABOKS:

Crossfit:


HVAD: Crossfit er en træningsform, hvor man under høj intensitet laver forskellige funktionelle bevægelser. Funktionelle bevægelser betyder naturlige bevægelser. Ud med maskiner, ind med autentiske rekvisitter som traktordæk, jernkugler og sjippetorv. Træningen foregår i hold.     


HVOR: Der er mulighed for at dyrke crossfit i de fleste større byer i Danmark. 


HVOR MEGET: Man skal regne med at betale mellem 300 og 400 kr. månedligt. Hvis man træner via Fitnessworld kan det gøres billigere.

LÆS MERE: Crossfit på Wikipedia

Foto: Christopher Nolan, www.crossfitphotos.com