Proteinpulver storsælger, men de færreste behøver det

Salget af proteinpulver er steget eksplosivt, selvom almindelig kost er nok  Foto: morguefile
Salget af proteinpulver er steget eksplosivt, selvom almindelig kost ifølge forsker er nok. 
Foto: morguefile

Flere og flere køber proteinpulver som kosttilskud til styrketræningen. Hos Bodylab Nutrition, der producerer og sælger kosttilskud, har bare seneste år oplevet en vækst på hele 60 procent i salget af valleprotein, som er det mest almindelige proteinpulver. De penge, danskerne bruger på proteinpulver, er dog penge lige ud af vinduet, siger Bente Kiens, professor i molekylær fysiologi ved Københavns Universitet.

– Dybest set har vi slet ikke brug for mere protein i kosten. Den almene dansker får op til 1,5 gram protein pr. kg. hver dag, og det anbefalede er 0,8 gram. Så der er slet ingen grund til at tage proteinpulver som kosttilskud, siger hun.

Hun forklarer, at proteinpulver kan være et glimrende tilskud, hvis man træner fem gange om ugen eller er elitesportsudøver, men for den almene dansker er det unødvendigt, da det kan erstattes af måltider.

– For folk, der f.eks. styrketræner to gange om ugen, skal man i stedet prøve at omlægge sine måltidsrytmer, så man f.eks. får et måltid og et glas mælk kort tid efter træning, uddyber hun.

Det kan aldrig erstatte almindelig mad, og det skriver vi også, og jeg mener bestemt at vi lægger tingene ærligt frem. Der er ikke noget hokus pokus i det, og det er ikke et mirakelmiddel, på nogen som helst måde
Rasmus Thorup Andersen, administrerende direktør i Bodylab Nutrition

Et spørgsmål om bekvemmelighed

Rasmus Thorup Andersen, administrerende direktør i Bodylab Nutrition, vedkender, at man ikke behøver proteinpulver som supplement til kosten for at få protein nok. Han påpeger, at man altid kan planlægge sin kost, så man får nok protein i kosten, også hvis man er eliteidrætsudøver eller træner meget hårdt. For ham handler det slet ikke om, hvorvidt man kan få dækket sit daglige proteinbehov.

– Det handler om bekvemmelighed. Du kan godt tage en liter skummetmælk med i tasken og drikke den efter træning – det taler vi slet ikke imod. Men hvorfor skulle du gøre det, når du kan tage 30 gram proteinpulver med, som ikke ligger og bliver lunkent nede i tasken, siger han.

Samtidig understreger han dog, at der altid vil være nogen, der benytter proteinpulver på en uhensigtsmæssige måde.

– Der er helt klart et segment, der køber proteinpulver eller vitaminpiller og tror, at det kan erstatte sund og varieret kost. Det bilder vi heller ikke folk ind, men der er altid nogen, som forsøger at hoppe over, hvor gæret er lavest.

Læs også: Proteindrikke uden effekt har fået milliontilskud

På dette punkt er Bente Kiens enig og peger på, at de fleste kosttilskudsproducenter har deres på det rene, fordi de ikke påstår, at danskerne har brug for mere protein i den daglige kost.

Et sikkerhedsnet under kosten

Marc Severinsen er en af de mange danskere, der bruger proteinpulver, når han har styrketrænet. Han træner normalt 3-4 gange om ugen, og ligger uden for den gruppe, der har et tydeligt behov for ekstra protein i kosten. Men for Marc Severinsen er det et spørgsmål om, at være sikker på at få nok protein.

– Vi ved alle sammen, at man skal have proteiner for at opbygge muskler og jeg er ikke så god til, at fokusere på at få proteiner nok igennem kosten. Det er jeg sikker på, fordi jeg får proteinpulver, for ellers er det jo spild af tid og arbejde, hvis jeg ikke får det optimale ud af træningen, siger han.

Selvom effekten også kan opnås med helt almindelig mad, vil Marc Severinsen dog ikke holde op med at bruge proteinpulver. Han ser det som et sikkerhedsnet under kosten, der giver ham større frihed og råderum.

– Ved at bruge proteinpulver behøver jeg ikke at være så afhængig af kosten, og så kan jeg spise hvad jeg har lyst til, men stadig få det ud af træningen, som jeg gerne vil. Jeg tænker over hvad jeg spiser, men uden at det bliver for meget, forklarer han.

Ikke noget hokus pokus

Bente Kiens kan sagtens nikke genkendende til den begrundelse, men mener også, at firmaerne spiller en rolle.

Man køber det for en sikkerheds skyld for tænk, hvis det hjælper på mig. Men dybest set tror jeg, det bunder i uvidenhed. Firmaer er rigtig gode til at markedsføre deres produkter, så man får troen på, at det er nødvendigt.

Ifølge forskeren er det dog spild af penge.

Læs også: Hellere stor i ringen end på gaden

Rasmus Thorup Andersen mener dog ikke, at selskabet fører nogen bag lyset. Han fremhæver, at firmaet anbefaler proteinpulver som et tilskud og ikke som hovedparten af danskernes kost, bl.a. fordi proteinpulver ikke indeholder alle de næringsstoffer som almindelige madvarer.

– Det kan aldrig erstatte almindelig mad, og det skriver vi også, og jeg mener bestemt, at vi lægger tingene ærligt frem. Der er ikke noget hokus pokus i det, og det er ikke et mirakelmiddel på nogen som helst måde, siger han.