Du kan roligt tage beskyttelsesbrillerne på og gå ud og opleve solformørkelsen senere i dag. Frygten for strålerne er overdrevet, lyder det fra Ole J. Knudsen, der forsker i planeter på Aarhus Universitet og er ekspert i solformørkelser:
– Vi har set, at vores advarsler er blevet overfortolket, og nogen har troet, at det var farligt at være ude i solskinnet under en solformørkelse. Det er det ikke, siger han.
Det er 16 år siden, Danmark sidst blev mørklagt på grund af en solformørkelse. Dengang lukkede bekymrede pædagoger og skolelærere børnene inde bag tunge mørklægningsgardiner, for at forhindre dem i at blive berørt af formørkelsens stråler. Man var nemlig overbevist om, at strålerne var farlige. I dag lyder der stadig advarsler om at befinde sig under solformørkelsens stråler.
Vi har set, at vores advarsler er blevet overfortolket, og nogen har troet, at det var farligt at være ude i solskinnet under en solformørkelse. Det er det ikke.
Ole J. Knudsen, ekspert i solformørkelser
Altid farligt at se på solen
Men selvom det ikke er direkte farligt at befinde sig under solformørkelsens stråler, skal man alligevel være opmærksom og anvende beskyttende briller, hvis man vil se det sjældne fænomen. Solen er altid farlig at se ind i, men under en solformørkelse er det farligere, fordi folk ved, at der er noget at se på, og derfor er der en større tendens til at se ind i solen, end der er normalt. Ole J. Knudsen forklarer:
– Det er altid er farligt at se på solen. Men ansporingen til at se på solen normalt, er ikke særlig høj, blandt andet fordi det jo gør svine-ondt, når man gør det. Men hvis man nu er et nysgerrigt barn, og man ved, at der er noget at se, så kunne det jo være, at man stillede sig op og gloede, og så har vi et problem.
Det er altid er farligt at se på solen. Men ansporingen til at se på solen normalt, er ikke særlig høj, blandt andet fordi det jo gør svine-ondt, når man gør det.
Ole J. Knudsen, ekspert i solformørkelser
Læs også: Solformørkelse skaber turistinvasion på Færøerne
Lærernes ansvar
Når solformørkelsen rammer om formiddagen næste fredag, er de fleste børn i skole. Derfor er det lærernes ansvar, at de nysgerrige børn ikke kigger på solen uden beskyttelsesbriller. Børnehaveklasseleder Rikke Gram fra Grøndalsvængets Skole i København kender godt skræmmehistorierne om de farlige stråler:
”Jeg har altid troet, at det var meget mere farligt at se ind i solen under en solformørkelse, end når solen er normal,” siger hun.
Læs også: Fund af ny dværgplanet udviser solsystemet
Farligst med kikkert
Solformørkelser er yderst sjældne. Derfor ser man tit danskerne stå med kikkerter og betragte fænomenet gennem en linse, for at få alle detaljer med fra det sjældne fænomen. Men det fraråder Ole J. Knudsen på det stærkeste:
– Kikkerten forstærker lyset. Den samler lys fra et stort område og fokuserer det inde i øjet, og det, der sker inde i øjet er enten, at strålingen svier nethinden af, eller, at øjets indre bliver kogt, og det er jo ikke så rart.
Kikkerten forstærker lyset. Den samler lys fra et stort område og fokuserer det inde i øjet, og det, der sker inde i øjet er enten, at strålingen svier nethinden af, eller, at øjets indre bliver kogt, og det er jo ikke så rart.
Ole J. Knudsen, ekspert i solformørkelser
Selvom man skal være forsigtig under solformørkelsen, råder forskeren dog danskerne til at tage det roligt, og huske at lade sig selv nyde det fantastiske og unikke fænomen.