Alexander ser kun sine venner under åben himmel

Billede af træer
Grønne træer i en dansk skov. Foto: Katrine Barslund

Stadigt flere danskere vil ud under åben himmel og mærke den danske natur.

Det konkluderer Naturstyrelsen, der i de seneste år har oplevet en markant stigning i brugen af statens skov- og naturområder.

– Der kommer flere og flere, der bruger vores skove. Det er helt tydeligt, at danskerne bruger naturen meget, siger Stephan Springborg, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen.

Alexander bruger skoven til coronavenlige drengeaftener

En af de mange danskere, som ofte opholder sig i naturen, er 32-årige Alexander fra Gilleleje, der til dagligt er selvstændig. Alexander bruger ikke kun naturen til gå- og løbeture, men også som et samlingspunkt for venner og familie.

– Jeg elsker at være udenfor og bruge det som en aktivitet med mine venner og familie. Det kan være i forbindelse med vandring, børnefødselsdage eller en drengeaften i shelter, siger Alexander.

Især siden coronoa-pandemiens udbrud har Alexander brugt naturen som samlingspunkt, da indendørs aktiviteter og forsamlinger har været begrænset.

– Jeg har udelukkende set mine venner og familie udendørs det seneste år på grund af corona, siger Alexander.

Alene i vildmarken

Det er ikke kun børnefødselsdage og drengeaftner i shelter, som danskerne bruger statens skov- og naturområder til. Det populære DR program “Alene i vildmarken” har smittet af på danskerne.

– Det er tydeligt, at “Alene i vildmarken” har inspireret danskerne. Vi ser de mest fantastiske konstruktioner i vores skove, hvor folk har leget, at de er alene i en vildmark, siger Stephan Springborg.

Stephan Springborg fortæller, at hvis man ikke ønsker at bygge sit eget overnatningssted, har Naturstyrelsen områder med fri teltning, hvor man kan medbringe sit eget telt.

Regler ved fri teltning:

1. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted
2. Man må højst slå to telte op samme sted
3. Teltene må maks. være tre-personers telteKilde: Naturstyrelsen

Kilde: Naturstyrelsen

Læs også: Naturen gør os sundere og gladere – det skal stressede unge have glæde af

Bare rolig: Dyrene stresser ikke over vores skovbegejstring

Foråret er lige med yngeltid for mange af skovens dyr. De mange mennesker og den stigende aktivitet  i de danske skove er dog ikke et problem for de mange dyr.

– Det er måske et problem for andre mennesker, at der er mange mennesker i skoven, men ikke for dyrene, siger Stephan Springborg.

Antallet af mennesker som opholder sig i de danske skove, har været stødt stigende i flere år. Antallet er derfor ikke pludseligt steget, hvilket har stor betydning for, hvorvidt dyrene trives i naturen.

– Det skal være forudsigeligt for dyrene, hvad der sker. Hvis de bygger redde, imens der er mange mennesker, så er de ligeglade, men hvis de bygger redde, og der pludseligt kommer mennesker, så er det et problem. De kan blive stressede og vælge at flytte, siger Stephan Springborg.

Den stabile tilgang af mennesker gør, at dyrene trives i de danske skove.

Læs også: Nu kommer foråret: Disse dyr skal du lægge mærke til

Sådan gjorde vi: Journalisten læste på Naturstyrelsens hjemmeside, at rekord mange bookede en overnatning under åben himmel i 2020. Journalisten blev interesseret i, hvorfor naturen (fortsat) er så populær hos danskerne. Journalisten talte med en borger i Gribskov Kommune, som benytter Naturstyrelsens skov- og naturområder, samt med en naturvejleder fra Naturstyrelsen.