-Social isolation og ensomhed udgør en af de største trusler mod vores førsteplads på international lykkeranglister.
Sådan siger Meik Wiking, der er direktør i Institut for Lykkeforskning. Den uafhængige tænketank offentliggjorde i dag en rapport omhandlende årets tema til FN-dagen International Day of Happiness.
I år lægges der fokus på ensomhed, og rapporten viser, at verdens lykkeligste land Danmark er befolket af flere ensomme borgere end nogensinde før.
Det at være et lykkeligt menneske er ikke kun er et spørgsmål om økonomi.
Bent Greve, lykkeforsker
Læs også: Verdens lykkeligste land er ligeglad med International Day of Happiness
Andelen af danskere der nogle gange eller oftere føler sig ensomme:
o 37,2% af unge mellem 18-24 år
o 22,8% i gruppen over 64 år
o 25% samlet af danskereTrivsel i Danmark: faldet fra 83% i 2006 til 70% i 2013Andelen af danskere, som gerne vil tilbringe mere tid med deres venner og bekendte:
o 49,6% af unge (18-24 år)
o 47,8% i gruppen mellem 35-49 år
o 33,8% samlet af danskerne
Kilder: Eurofound (2012) Quality of Life Survey samt Gallup (2013)
Rapporten viser et markant fald i antallet af danskere, der mener, at de trives. Et af hovedbudskaberne i rapporten er, at sociale relationer er afgørende for menneskers lykke. Så meget endda, at det er den faktor, der viser den største sammenhæng med lykkeniveauet.
– Det der med, at hvis vi har en god oplevelse af fællesskabet og vores naboer. Hvis vi kender vores naboer og gør noget godt for hinanden. Det kan vi se resulterer i højere lykkeniveauer, siger Meik Wiking.
Rapporten trækker på amerikansk forskning i påstanden om, at ensomhed er en større trussel for helbredet end rygning. Den hævder desuden, at ældre, som dagligt føler sig ensomme, har mindre chance for at overleve en kritisk sygdom end ældre med gode sociale relationer.
I selvudviklingen glemmer vi hinanden
Den danske velfærdstat anses i rapporten, trods sine goder, for at bidrage til den danske ensomhed. Det hektiske karriereliv og fokus på selvudvikling gør, at vi glemmer vores nære. Rapporten viser, at kun 32% af danskerne ugentligt tilbringer tid hos deres forældre, hvis de ikke allerede bor i samme husstand.
Desuden påpeger rapporten, at selvudviklingsbølgen, som har influeret store dele af vesten, har en negativ effekt på folks sociale relationer. Hvad det egocentrerede karreirremenneske vinder i hjemmearbejde, fysisk træning og fordybning i selvet, taber samme menneske ofte i meningsfulde relationer til andre mennesker.
Læs også: Sådan beholder vi titlen som verdens lykkeligste
– Hvad er det vi sætter pris på som mennesker? Det er en række rare tjenester og goder men også gode sociale kontakter, et godt miljø og et godt helbred. Sådan en dag er med til at gøre opmærksom på, at det at være et lykkeligt menneske ikke kun er et spørgsmål om økonomi, forklarer Bent Greve. Han har skrevet flere bøger om emnet lykke og er tilknyttet Institut for Lykkeforskning.
Et tabu skal nedbrydes
Som det fremgår i rapporten, har vi i Danmark en række faktorer, som alle bidrager til én af de største udfordringer mod danskernes lykke: ikke at have nogen at dele den med.
Institut for Lykkeforskning foreslår derfor, at International Day of Happiness kan bruges til at få italesat den presserende ensomhed i Danmark.
Ensomhed er et stærkt tabuiseret emne grundt vores selvudvikling. Målingerne af ensomme danskere viser, at størstedelen af socialt isolerede danskere er mellem 18-24 år. Det er en aldersgruppe, hvor man ikke typisk forventer ensomhed, og det gør italesættelsen yderligere vanskelig.
International Day of Happiness falder hvert år d. 20 marts og sætter et globalt fokus på, at glæde og lykke er mindst lige så vigtige for et lands velfærd som god økonomi.