Ansatte i danske butikker behøver ikke være så bekymrede for røverier som tidligere. I årrækken 2009 til 2012 er antallet af røverier nemlig faldet med 27 procent, viser Rigspolitiets seneste årsopgørelse over anmeldelser og sigtelser.
Mens antallet af anmeldelser af røveri mod forretninger samlet set er faldet fra 951 i 2009 til 689 i 2012, er antallet af røverier mod forretninger af særlig farlig karakter faldet med hele 50 %. Og det er overraskende, for ifølge HK Handel havde man regnet med, at tallene ville stige efter lukkelovens bortfald i oktober sidste år.
– Det vi gik og frygtede, som der kunne ske med udvidelsen af åbningstiderne, viser sig umiddelbart ikke at kunne aflæses af røveristatistikken, da der har været et fald, forklarer Bjarne Petersen, der er faglig sekretær hos HK Handel.
Forebyggende branchevejledning
Og selvom det ifølge Bjarne Petersen er alt for tidligt at sige noget om, kan faldet forhåbentligt forklares ud fra den branchevejledning, som HK Handel blandt andet har været med til at udarbejde.
Samlet antal anmeldte røverier mod forretninger:
2009: 951
2010: 830
2011: 745
2012: 689
I årene 2009 til 2012 er antallet af anmeldte røverier mod forretninger samlet set faldet med 27 procent.
Kilde: Rigspolitiet
I vejledningen, som er udarbejdet af BAR Handel, branchearbejdsmiljørådet for detailhandelen, gives der inspiration til, hvordan man i detailhandelen kan forebygge et røveri.
Vejledningen råder for eksempel butikkerne til generelt at have en lille kassebeholdning. Og ifølge Bjarne Petersen kan vejledningen have betydet, at butikkerne er blevet bedre til at forebygge røverier.
– Det er vores fornemmelse og håb, at en nyudgivelse sidste år op til lukkelovens afskaffelse har betydet, at der er flere butikker, der har sagt: ”hov – der er vist noget om det, nu hvor vi får nye butikstider. Det falder jo sammen med, hvornår der er flest røverier. Lad os prøve at gøre noget ved det,” forklarer han.
Læs også: HK: Supermarkeder vil ændre åbningstider – igen
Læs også: Fremtiden byder på natteshopping
God fokus på sikkerhed
Hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd anbefaler man også medlemmerne at benytte sig af BAR Handels vejledningsmateriale. Alligevel mener De Samvirkende Købmænd, at faldet kan begrundes af det generelle forebyggelsesarbejde mod røveri i branchen.
– Vi tilskriver det, at der gennem lang tid i den organiserede del af detailhandelen er blevet arbejdet brandhårdt på at sikre, at butikkerne er godt rustet til røverierne, forklarer Louise Sommer, der er chefjurist hos De Samvirkende Købmænd.
Og det kan man hos Dansk Erhverv nikke genkendende til.
– Detailhandelen har generelt god fokus på sikkerheden i butikkerne. Og jeg mener også, at de sidste mange års store investeringer i forskellige sikkerhedsindretninger i butikkerne er en del af forklaringen, siger Torben Rosenstock, der er sekretariatschef hos Dansk Erhverv.
Ifølge Louise Sommer, chefjurist hos De Samvirkende Købmænd, skal forklaringen derfor findes i en kombination af flere elementer, hvoraf vejledningsmaterialet blot er én del. Og det gør sig ditto gældende hos Torben Rosenstock.
– Jeg tror i virkeligheden, at alle tiltag og den generelle ”awareness”, der er omkring det forebyggende arbejde, som vi også lægger en del energi i, er med til at virke reducerende i forhold til antallet af røverier, fastslår han.