Storcentre: Søndagsåbent hver søndag er et hit

To af landets støste indkøbscentre, Fields og Fisketorvet i København, har nu i snart en måned haft åbent hver søndag, og meldingen fra begge centre er klar. Søndag er blevet den dag på ugen, hvor der bliver langet næstflest varer over disken. Weekendens sidste dag er kun overgået af lørdag, der stadig er den dag, kunderne oftest har pungen fremme.

"Vi kan allerede nu se, at søndag er blevet den andenstørste handelsdag på ugen. Vi er overbeviste om, at det vil den blive ved med at være," udtaler Jacob Bannor, der er Centerchef hos Fisketorvet.

Forbrugerforsker ved Syddansk Universitet Jan Møller Jensen mener, at forklaringen er, at søndag "egner sig perfekt til at komme ud og handle."

"Om fredagen er det for mange mennesker stressende at skulle nå at købe noget, inden butikkerne typisk lukker ved syvtiden. Om søndagen har kunderne tid til at foretage ordentlige indkøb, få rådgivning af ekspedienterne og undgå dumme impulskøb," udtaler Jan Møller Jensen

Ingen stress og jag
Fields og Fisketovet har haft åbent hver søndag siden 1. oktober 2012, hvor lukkeloven blev erstattet af en ny helligdagslovgivning, der gør det muligt for butikker at holde åbent alle ugens dage.

Lotte Andersen, der er Centermanager hos Fields, tror, at kundernes vished om, at centret har åbent hver søndag, har stor betydning for søndagens omsætning.

"Inden vi begyndte at have åbent hver søndag, herskerede der blandt vores kunder en stor usikkerhed om, hvilke søndage, der var åbent, og fordi mange oplevede at køre forgæves, afholdt mange sig helt fra at tage afsted om søndagen. Nu ved vores kunder, at der er åbent hver søndag," siger Lotte Andersen

Jan Møller Jensen er enig med Lotte Andersen, men mener også, at søndagens købelyst skyldes, at forbrugerne kan tage sig god tid.

"Om søndagen har forbrugerne rigtig god tid til at gå i flere butikker. Men også til at undersøge varerne. Hvis de for eksempel skal ud og købe elektronik, så kan de stille og roligt gå rundt og kigge på fx forskellige fjernsyn. Også i forhold til tøj har forbrugerne god tid til at gå flere steder og tænke sig ekstra om, inden de vælger, hvad de vil have," siger han.

Mange børnefamilier handler om søndagen
Jan Møller Jensen bemærker, at det specielt er børnefamilier, der handler om søndagen, og at mange gør søndagens shoppingtur til en familieudflugt.

"Der er mange børnefamilier, som vælger at sætte søndag af til at være sammen med børnene om at handle ind. Så laver de en søndagsudflugt ud af det, hvor de går ud og kigger i butikker og spiser i Bilka."

Nyhedsværdien har stor betydning
Jan Møller Jensen mener dog, at storcenterenes store omsætning om søndagen indtil videre især skyldes den nyhedsværdi, der ligger i den nye faste shoppingdag.

"Der ligger en vis nyhedsværdi i, at der er åbent hver søndag. Så når folk ligesom får muligheden, så skal de også prøve det af. Man kunne forestille sig, at antallet af dem, der vælger at handle om søndagen vil falde igen, når de finder ud af, at de bryder deres weekend op".

Han tror dog sagtens, at "det kan betale sig for storcentrene at holde åbent om søndagen i det lange løb."

Ikke alle storcentre har åbent hver søndag
Hos Bruuns Galleri i Århus starter de først officielt med at holde åbent hver søndag fra 1. januar. Men Centermanager Claus Brændgaard regner med, at søndag kommer til at blive en af storcenterets tre største omsætningsdage på ugen.

"Det er helt klart, hvad vi tror, og hvad vi forventer," udtaler han.

Rosengårdscentret i Odense har ikke ændret deres åbningstider og har kun åbent den første søndag i måneden.

"Vi har ikke ændret på vores åbningstider. Det er set ud fra markedet generelt. Vi mener ikke, at der pt. er behov for at udvide med flere søndage," fortæller Rosengårdscentrets bestyrelsesformand Sten Frank.

Han kan dog ikke udelukke, at centeret på længere sigt vil holde åbent om søndagen.

Jan Møller Jensen mener, det kan være farligt for storcentre ikke at følge trop og holde åbent hver søndag, da de risikerer, at deres kunder begynder at handle hos konkurrenten om søndagen, og at de i værste fald vænner sig til at handle der i stedet.

Det er Sten Frank dog ikke enig i.

"I vores tilfælde er vi så heldige, at vi ikke har nogen konkurrent lige rundt om hjørnet, der holder åbent hver søndag. Vores nærmeste konkurrent er Kolding Storcenter, og de har heller ikke åbent hver søndag," siger han.