Frihandelsaftalen TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), der forhandles af repræsentanter fra EU-kommisionen og USA bag lukkede døre, har løbende mødt kritik. Blandt andet er de såkaldte investorbeskyttelses-domstole blevet kritiseret for at give virksomheder mulighed for at sagsøge regeringer for tabt fortjeneste.
Nu frygtes det, at aftalen vil udvide medicinalvirksomhedernes muligheder for at få patent på ny medicin samt forlænge den periode, hvor patenthavere har eneret på at producere og sælge medicin. Derved forhindres andre producenter i at fremstille og sælge kemisk identisk, såkaldt generisk, kopimedicin.
– TTIP gør det nemmere at få patent og nemmere at forlænge patenter, hvilket gør, at medicinalindustrien kan sætte den pris, den vil. TTIP gør, at produktionen af generisk kopimedicin og derved billigere medicin udskydes. Det gør alt i alt, at udgifterne til medicin i det offentlige sundhedsvæsen forbliver kunstigt høje og derved dræner sundhedsvæsnet og det danske samfund for ressourcer, siger Nynne Nørgaard-Christensen, der er national koordinator af UAEM (Universities Allied for Essential Medicines), en international organisation af studerende og forskere fra over 100 universiteter i mere end 20 lande.
Læs også: Kræft, klamydia og HPV: Mediehistorier presser sundhedssystemet
I Danmark steg udgifterne til medicin på sygehusene fra 4 til 7,1 milliarder kroner fra 2007 til 2014. Dertil kommer regionernes tilskud til medicin solgt på apotekerne, der i 2014 udgjorde 5,6 milliarder kroner. De stigende udgifter fik tidligere på året foreningen Danske Regioner til at foreslå, at Koordinationsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin også skal tage prisen i betragtning, når de afgør, hvilke typer medicin sygehusene skal bruge.
Udvidede patentregler
Der er ikke sluppet meget konkret information ud om de ellers meget omdiskuterede TTIP-forhandlinger. Men både EU og USA har fremlagt dokumenter, hvoraf det fremgår, at man ønsker at fremme og udvide de allerede eksisterende patentregler, samtidig med at man tager hensyn til brugernes interesser.
Læs også: Danske opfindere søger internationale patenter
I Lægemiddelindustriforeningen (Lif), der er medicinalindustriens brancheforening i Danmark, ser man – i modsætning til kritikerne – optimistisk på forhandlingerne:
– Hos Lif håber vi først og fremmest at TTIP-aftalen vil cementere anerkendelsen af patenter og stadfæste nogle internationale standarder på området, især med henblik på fremtidige frihandelsaftaler, siger Thomas Klit Christensen, juridisk chefkonsulent i Lif.
Thomas Klit Christensen understreger, hvor vigtig omfattende patentlovgivning er for medicinalindustriens mulighed for at tjene penge på medicin, der ofte ikke koster meget at fremstille, men til gengæld er dyr at udvikle:
– Det er meget tidskrævende og omkostningsfuldt at udvikle ny medicin. Der er desuden risikoen for, at medicin, som man har brugt lang tid på at udvikle, viser sig at have utilsigtede bivirkninger, når man endelig tester det. Så har ens forskning potentielt været frugtesløs. Når man har taget patent på et nyt molekyle, går der gerne flere år, før man har et færdigudviklet produkt, der kan sælges. Så perioden, hvor man har markedsmonopol, er reelt kortere, siger han.
Tyve års patent
Både i USA og i EU gives der i dag minimum 20 års patent på nye opfindelser, herunder medicin, men det faktiske markedsmonopol er som regel en del kortere. I Lægemiddelindustriforeningen vil man derfor gøre det muligt at forlænge patenter, så patenthaveren opnår 15 års reelt markedsmonopol.
Nynne Nørgaard-Christensen sætter dog spørgsmålstegn ved patentlovgivningens påståede gavnlige effekt.
– Patenter var oprindeligt til for at give incitament til at udvikle ny medicin, men sådan fungerer systemet ikke længere. Det er bevist, at der ikke er kommet ny banebrydende medicin på markedet de sidste mange år. Samtidig dør over 10 millioner mennesker hvert år, fordi de ikke har adgang til medicin. Hovedsageligt er det fordi, de ikke har råd til medicinen, da patenter opretholder en kunstigt høj pris, mener hun.
TTIP-forhandlingerne har været igang siden 2013, og allerede i april i år forudså EU’s chefforhandler, at man ikke vil nå en endelig aftale før 2016. Derefter er det op til Europarådet og de enkelte lande, om man vil tilslutte sig den endelige aftale.