Mange tusinde var mødt op søndag aften for at mindes ofrene for terrorangrebet i Paris i fredags. Mindehøjtideligheden var arrangeret af ungdomspartierne, der havde inviteret statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), den franske ambassadør François Zimeray og Helle Munk Ravnborg fra Mellemfolkeligt Samvirke.
En medmenneskelig gestus
På begge sider af vejen ved den franske ambassade lå farverige buketter og strålede om kap med de mange lys og fakler, som folk havde medbragt. De trådte forsigtigt ind på pladsen, som politiet havde afgrænset til aftenens forsamling. Ingen havde travlt med at komme op foran.
Vi er kurdere, og vi føler Frankrigs sorg i dag
Sores Bilikan, formand for Fey Kurd
En af dem, der var mødt op, var 37-årige Ulla Büchmann. Hun var kommet for at vise sin sympati med ofrene, som mange andre af de fremmødte.
– Jeg vil gerne troppe op på en kærlig måde, og vise medfølelse for det der er sket. Det er en medmenneskelig gestus, fortalte Ulla Büchmann, der til daglig arbejder som kiropraktor.
Mange havde taget deres børn med. En lille dreng sad på skuldrene af sin far. “Græder han?”, spurgte drengen, da mindehøjtidelighedens arrangører begyndte med et minuts stilhed. Som for at bryde den tunge tavshed. Kun lyden af en generator var til stede på Kongens nytorv i de 60 sekunder.
Kurdisk formand: Vi må stå sammen
Folk rykkede tættere sammen op mod scenen, da talerne gik på. Flere var mødt op med faner og flag, og her var de kurdiske foreninger forsamlet.
Læs også: “Det kunne ske hvor som helst. Jeg tror også, det kunne ske i København”
De var mødt op sammen med Sores Bilikan, der er formand for Fey Kurd, som er sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark. Med sig havde de både danske og kurdiske flag, hvor YPG og andre forgreninger var repræsenteret.
– Vi er kurdere, og vi føler Frankrigs sorg i dag, sagde Sores Bilikan.
For ham er det vigtig at støtte franskmændene, selvom der har været en del kritik af, at terrorangreb andre steder i verden ikke har fået nær så megen opmærksomhed.
– Vi kæmper mod ISIL, og vi oplever de samme hændelser i vores hjemland, som for kort tid siden i Ankara, fortæller den 46-årige formand, og henviser til angrebet i Tyrkiet, der dræbte 95 mennesker forud for en fredsmarch. Islamisk Stat er den fælles fjende, som alle må stå sammen om at bekæmpe, sagde han.
Blandt de mange mennesker på asfalten foran den franske ambassade kunne man høre sprog fra mange forskellige nationaliteter. Lars Løkke nævnte flere gange sammenhold i sin tale, og formanede, at vi ikke måtte lade terroristerne skabe splid mellem vesten og islam.
Et fredeligt fakkeltog
Følelsen af sammenhold, og det at stå sammen med sine medmennesker, gav også genklang hos Lise Nielsen, der er efterlønner og pensioneret pædagog. Følelsen af at stå sammen, på trods af forskellighed.
– Jeg synes, det er rart at være her i dag, fordi jeg tror, at vi er mennesker med vidt forskellige politiske ståsteder, sagde Lise Nielsen.
Læs også: Zenia Stampe: Vi er ikke i krig mod islam
Samtidig påpegede hun sine betænkeligheder ved, at Danmark og Europa deltager i krigshandlinger, blandt andet i Syrien og mellemøsten.
– Jeg tror, at vi skaber flere fjender, jo mere aggressive vi er. Jeg tror absolut, vi trapper konflikten op, ved at styrke vores indsats i Syrien, sagde den 61-årige Lise Nielsen.
Men det politiske måtte nu godt stå lidt i baggrunden denne søndag aften.
– Jeg er bare glad for at se det fredelige fakkeltog, sagde hun.
Lysene brændte stadig, da arrangementet var ved at slutte, og musikeren Isam B gik på scenen. Stemningen var uændret rolig, og folk drev så småt væk fra pladsen.