Flere unge kvinder betaler for at passe dyr og børn

22-årige Maria Erngaard var 3,5 måned i Nicaragua for at lave frivilligt arbejde.
Foto: Maria Erngaard

Når unge kvinder skal ud og opleve verden, skal der være et formål. Trods rejsen til eksotiske himmelstrøg, tyder noget nemlig på, at mange gerne trækker i arbejdstøjet fremfor badetøjet.

– 75 procent af dem, der tager ud er piger, fortæller Lasse Jensen, leder af GlobalContact, én af mange organisationer, der sælger rejser med såkaldte frivilligprogrammer, hvor man blandt andet kan hjælpe til på børnehjem, undervise i skoler eller passe truede dyrearter.

Lasse Jensen fortæller desuden, at organisationen har haft ca. 60 procent fremgang i 2016, hvor de fleste af deres kunder altså er kvinder.

Også hos Kilroy, der har specialiseret sig i rejser til unge, oplever man en fremgang i salget af rejser med frivilligt arbejde.

Michael Bilde, daglig leder og Commercial Manager ved Kilroy, fortæller om en vækst på over 30 procent de seneste par år, og her tegner sig det samme billede: Langt de fleste er unge kvinder.

– Vi tilbyder for eksempel at arbejde med gepardunger, og det appellerer bare mere til piger, forklarer Michael Bilde.


Hvor, hvad og hvor længe?

Organisationerne tilbyder rejser med frivilligt arbejde til flere forskellige kontinenter verden over. På listen over lande er blandt andet Nepal, Tanzania, Argentina, Cambodja, Vietnam, Costa Rica og Kenya.

De mest populære programmer involverer børn, unge og dyr. Man kan for eksempel hjælpe til på børnehjem, undervise i skoler eller passe truede dyrearter.

Man kan både arbejde organisatorisk eller mere praktisk, ved at hjælpe befolkningen i en by med deres daglige gøremål, såsom høst eller malerarbejde.

Længden på rejsen kan variere fra en enkelt uge op til flere måneder.


Kilde: kilroy.dk, globalcontact.dk

Dyrt at gøre en forskel

Men denne rejseform er langt fra gratis. Man betaler nemlig selv for at få lov til at tilbyde sin arbejdskraft i udlandet. Prisen varierer efter destinationen, og hvor længe man er afsted, men med GlobalContact lægger man mellem 17.000 og 22.000 kroner for et forløb på tre til fire måneder.

Selvom man ikke får en økonomisk fortjeneste ved arbejdet, mener Michael Bilde fra Kilroy, at man får en masse ud af det rent personligt.

– Mennesket har seks grundlæggende værdier, og én af dem er, at føle man gør en forskel, siger Michael Bilde.

Ifølge ham er det altså afgørende for de unges valg at føle, at de har bidraget med noget.

Maria har stadig kontakt med sin “Nica-familie”

Én af dem, der ville afsted for at gøre en forskel, er 22–årige Maria Erngaard. I 2014 var hun 3,5 måned i Nicaragua for at lave frivilligt arbejde med organisationen Mellemamerika Komitéen. Her var hun en del af et samarbejde, kaldet Nicaragua-brigaden, som er et længere fastlagt program, der involverer et forberedende højskoleophold i Danmark, spansk sprogskole, et landsbyophold og et byophold.

– Som alle frivillige, så valgte jeg det, fordi man har en forestilling om, at man kan komme ud og ændre verden, begrunder Maria Erngaard.

Det frivillige arbejde gik ud på at lave projekter og tiltag, der kunne gavne befolkningen i byerne. På Maria Erngaards tur var de eksempelvis fire piger om at bygge en legeplads til landsbyen Pita Arribas børn.

Læs også: Frivillige opfordrer flygtninge til at søge asyl i Grækenland

Selvom Maria Erngaard havde en forventning om, at hun skulle ændre verden, gik det ret hurtigt op for hende, at det ligeså meget var noget, hun gjorde for sig selv. Da hun kom hjem, fandt hun også ud af, at det var de mennesker hun havde mødt på vejen, der gjorde det største indtryk på hende.

– Dét, der har betydet mest, har været det forhold, jeg har fået til de familier, jeg har boet ved, siger hun og forklarer, at hun stadig har kontakt over Facebook med én af de familier, hun besøgte.

Lasse Jensen har den samme opfattelse af de frivillige som rejser ud med GlobalContact. Det nære forhold, til de mennesker man omgås, betyder noget.

– Der en fordel ved at være det samme sted i længere tid ad gangen. Man render ikke rundt efter samme bog som alle andre. Der er en mulighed for at komme ind under huden på de lokale og gøre en forskel, forklarer Lasse Jensen.

I dag er Maria Erngaard stadig aktiv i organisationen Mellemamerika Komitéen, hvor hun hjælper til med at sende nye frivillige afsted.

Læs også: Få gider stå bag disken i nyt socialt supermarked

Tryk på det nedenstående galleri for at se billeder fra Maria Erngaards tur til Nicaragua.