Der er sportsudøvere med mindre handicap, som hverken kan identificere med handicapidræt eller raskidræt. Dem vil Dansk Handicap Idræts-Forbund nu gerne nå ud til med det nye logo og kaldenavn Parasport Danmark.
– Vi oplever, at personer med mindre handicap følte, at de ikke hørte til i handicapidrætten, men heller ikke i idræt for raske. Derfor prøver vi nu via en mere moderne profil, som måske ikke stigmatiserer helt på samme måde, at åbne døren for dem, siger formand i Parasport Danmark, Karl Vilhelm Nielsen, om baggrunden for det nye logo og navn.
Læs også: Ekspert om homoseksuelle fodboldspillere: Branchen er bagud
Fakta om Parasport Danmark
- Parasport Danmark har omkring 429 medlemsforeninger
- Der er ca. 12.400 medlemmer i foreningerne
- De forskellige medlemsklubber tilbyder mere end 30 forskellige sportsgrene
Kilde: Dansk Handicap Idræts-Forbund
Et skridt mod modernisering
Forbundet hedder stadig Dansk Handicap Idræts-Forbund, men de håber, at medier og medlemmerne vil tage kaldenavnet til sig, fortæller Karl Vilhelm Nielsen.
– Der ligger først og fremmest et ønske om at modernisere profilen. Vi synes efterhånden, at navnet Dansk Handicap Idræts-Forbund og handicapidræt virker lidt slidt. Måske påvirket af den internationale udvikling har vi fundet ud af, at navnet parasport fungerer bedre på vores medlemmer, siger han og uddyber:
– Para betyder parallelt med eller ved siden af, og derfor bliver parasport i vores øjne et bedre begreb.
Det er meget sjældent, der sker noget ved, at man bare ændrer logoet eller navnet. Det er de fortællinger, man kommer ind i ændringen, fx om man kan blive en fortælling om noget mere internationalt eller noget moderne. Så det kommer an på, om man er i stand til at skabe en fortælling rundt om brandet
Mads Mordhorst, forsker i identitet og branding på CBS
Forsker i identitet og branding på CBS, Mads Mordhorst, peger på, at forbundet kan drage flere fordele ved at ændre logoet og deres navn. Forbundet tilpasser sig ved at ændre navnet, vurderer han.
– Mange organisationer, der repræsenterer forskellige minoriteter, har været igennem en tilsvarende proces. Det er en del af en international tendens, hvor man begynder at anvende mere globale navne. Mange steder, hvor man arbejder inden for det område, bruger man allerede begrebet para. Det gør det mindre forvirrende, at der er ét navn for en ting, så på den måde bliver det også en modernisering, forklarer Mads Mordhorst.
Læs også: OB-sats giver pote: Spinder guld på FIFA-spiller
Mads Mordhorst vurderer, at det nye kaldenavn sandsynligvis kan gøre det lettere at tale om parasport.
– Tit kommer navneforandringer, fordi navnet er blevet for gammeldags. Her er der et navn, som mange kender, altså parasport. Det er et almindeligt navn, og for mange udefra kan det godt være forvirrende, når en person siger: Jeg er parasportsudøver, men jeg er med i Dansk Handicap Idræts-Forbund. Jo mere man kan forenkle det, desto bedre er det, siger forskeren.
Store ændringer kræver formentlig andre tiltag
I mange tilfælde er man dog nødt til at tage andre tiltag i brug, hvis man skal ændre omgivelsernes opfattelse af et brand, vurderer Mads Mordhorst.
– Det er meget sjældent, at der sker noget ved, at man bare ændrer logoet eller navnet. Det er de fortællinger, man kommer ind i ændringen, fx om man kan blive en fortælling om noget mere internationalt eller noget moderne. Så det kommer an på, om man er i stand til at skabe en fortælling rundt om brandet, siger forskeren, der tilføjer, at Parasport Danmark har et stærkt brand.
Formand i Parasport Danmark, Karl Vilhelm Nielsen, fortæller, at forbundet ikke har sat andre tiltag i gang endnu for at få flere medlemmer og sprede det nye navn. Parasport Danmark kan endnu ikke se, om der er sket en stigning i medlemstallet. Det bliver først afgjort i april 2017, når Danmarks Idrætsforbund laver en opgørelse over antallet af medlemmer.