Glæden ved børn er stor, men ligeså er de økonomiske konsekvenser, når familien udvides. Og det gælder særligt kvinderne.
Ny forskning viser, at kvinders arbejdsindkomst falder med 20 pct., efter at de har fået børn. Mænds forbliver derimod uændret. Løngabet mellem mænd og kvinder på 13,2 pct. opstår, når par stifter familie.
– En undersøgelse viser, at op til 80 pct. af løngabet opstår, når mor og far får børn. Børn er den aller vigtigste faktor, fortæller Byrial Rastad Bjørst, der er ansat i Teknisk Landsforbund og har en ph.d. i ligelønsret.
Børnefødsler sætter kvinder tilbage
– Kvinder er ikke ligestillet med mænd. Det kan vi særligt se på lønnen, hvor kvinder tjener 17-25 pct. mindre end mænd. Det er en indikation for, at der ikke er ligestilling i vores samfund, forklarer Karen Valeur Sjørup, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitet.
Hun uddyber:
– Hvis man har et par, der studerer sammen og bliver færdige samtidig, så betyder børnefødsler, at kvinden sættes tilbage både karrieremæssigt og lønmæssigt.
Læs også: Fagforeninger: Lønåbenhed fremmer ligestilling
Byrial Rastad Bjørst er enig i den påstand:
– Hvis kvinder og mænd arbejder i samme fag, så tjener kvinderne mindre end mændene. Det handler i høj grad om kvinders fravær i forbindelse med barsel.
Lang vej til ligeløn
Børn er hovedårsagen til løngabet mellem mænd og kvinder, det fastslår ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne fandt, at kvinders arbejdsindtægt falder med 30 pct. i årene efter en fødsel.
Ligeløn i tal
- Mænd tjener 13,2 pct. mere end kvinder.
- Kvinders arbejdsindkomst falder med 20 pct. når de får børn.
- Mænds arbejdsindkomst ændrer sig ikke, når de får børn.
- Børn er den primære grund til, at kvinder tjener mindre end mænd.
Mange kvinder indhenter aldrig løngabet, så kvinders arbejdsindtægt ligger 10 år efter første fødsel forsat på 20 pct. under, hvad den ellers ville have været. Mænds arbejdsindkomst forbliver stort set uændret.
– Hvis man for alvor vil rykke ved ligelønnen, så handler det om, at få fædrene til at passe deres børn, når de er små, forklarer Byrial Rastad Bjørst.
– Øremærket barsel vil påvirke løngabet på kort sigt, men ikke nødvendigvis på længere sigt. På længere sigt er det afgørende, hvem der tager barns sygedage, henter og bringer og tager dem om natten. Hvis øremærket barsel skal virke, skal det påvirke rollefordelingen i hjemmet på længere sigt, siger Jakob Egholt Søgaard, postdoc ved Økonomisk Institut på København Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.
Politikerne skal råbes op
– Det kræver politisk indgriben, hvis løngabet skal lukkes. Selvom der i dag er flere kvinder i de vellønnede grupper, så har løngabet ikke rykket sig ret meget, siger Karen Valeur Sjørup.
Jakob Egholt Søgaard fortæller, at forskningen tyder på, at løngabet er normbetinget:
– Noget tyder på, at forskellen er normbetinget. Økonomiske incitamenter kan dog også spille en rolle, da kvinder har en tendens til at gifte sig med mænd, som tjener mere end dem selv. Det betyder, at det for mange familier giver bedre økonomisk mening, at det er kvinden som prioriterer familien. Hvis kvinder i højere grad begynder at gifte sig med mænd, som tjener mindre end dem selv, så vil det fjerne den del af de effekter vi ser.
Kvinder haler dog ind på mænd, når det gælder løn. I perioden 1994-2013 er kvinders samlede indkomst steget med 20 pct., hvor mændenes er steget med 11 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.
Læs også: Uligeløn i ministerier: Op til 140.000 mere til mænd
– Løngabet lukker sig ganske langsomt. Det skyldes blandt andet, at kvinder bliver bedre uddannet end mænd. Til trods for at kvinder bliver bedre uddannet end mænd, får de stadig ikke det samme i løn, siger Byrial Rastad Bjørst.
– Det er selvfølgelig glædeligt, at løngabet lige så stille lukkes, men der er jo ingen grund til at vente på det, siger han.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang af en nyudgivet rapport fra Københavns Universitet, som viser, at børn koster kvinder 20 pct. af deres arbejdsindtægt. Kilderne til artiklen er blevet interviewet over telefon.