Nyt asylprojekt sætter fokus på kvindesport

Tidligere vinder af Asylum United kvindefodboldturnering. <br>Foto: Asylum United
Tidligere vinder af Asylum United kvindefodboldturnering

Kvinder i danske asylcentre skal igen have mulighed for at spille fodbold.

Det mener medstifterne asylprojektet Asylum United, som nu genoptager tidligere succes med fodboldtræning og turneringer for asylkvinder.

Bjarne Ibsen, professor i idræt ved Syddansk Universitet, påpeger dog, at selvom motion er godt, er der her tale om en helt speciel gruppe af mennesker.

– Det er positivt, at give asylsøgerne et frirum med fodbold. Men vi skal være opmærksomme på, at asylsøgende kvinder er en særlig sensitiv gruppe. Chancen for succes i sådanne projekter er større, hvis man møder dem med sportsgrene, de kender. Vi må ikke presse deres grænser, siger Bjarne Ibsen.

Tryk på billederne for at se billedegalleri

Genoptager succesprojekt

Projektets medstifter Mollie Gilmartin afviser, at Asylum United presser kvinderne udover deres egne grænser.

– Vi ved, at kvinderne er sårbare, og der kan være kulturelle udfordringer.

Derfor er vi også opmærksomme på ikke at tvinge dem til noget, forklarer Mollie Gilmartin.

Om asyl i Danmark:

  • Det samlede antal asylansøgninger i 2015 var 21.225.
  • I de første to måneder af 2016 ansøgte yderligere 2.542.
  • Udlændingestyrelsen oplyser, at der er langt flere mænd end kvinder iblandt ansøgerne.
  • Der er i alt 47 asylcentre fordelt i hele landet.

Kilde: Udlændinge-, integration- og boligministeriet.

Asylum United har erfaring med asylkvinder, da de tidligere har haft succes med selv samme projekt. Det startede i 2012 og kørte i et par år. Efter en længere passiv periode, er de nu tilbage med en ny gruppe på 30 frivillige.

– Den tidligere succes byggede på, at projektet mødte kvinderne som fodboldspillere og ikke bare som asylsøgere, som de havde ondt af. Det vil vi også fokusere på den her gang, uddyber Mollie Gilmartin.

Den nye gruppe frivillige bag Asylum United startede i november 2015, og starter foldboldtræning i Kongelund Kvindeasylcenter på mandag.

Læs også: Se hvor de 47 asylcentrene er placeret i Danmark

Asylcentre afhængige af frivillige

På landets i alt 47 asylcentre er samarbejdet med frivillige vigtigt, da personalet ellers ikke har meget tid til at arrangere fritidsaktiviteter til asylsøgerne.

– Vi samarbejder med frivillige på mange forskellige måder. Det er vigtigt, da vi ikke selv har de ressourcer, og beboerne har brug for et afbræk i hverdagen, siger frivilligkoordinator Gitte Frandsen fra Kvindeasylcenter Kongelund.

Hun påpeger, at det dog er vigtigt, at de frivillige møder asylsøgerne i øjenhøjde.

– Nogle frivillige har meget ondt af asylsøgerne og vil gerne høre deres historie. Det går ikke, for så fungerer aktiviteterne ikke længere som et frirum. Her var Asylum United tidligere en succes – de så kvinderne som fodboldspillere og det giver en mere ligeværdig situation, uddyber hun.

Læs også: Frivillige opfordrer flygtninge til at søge asyl i Grækenland