Danske farvande er som skabt til at fortælle os ting, vi ikke vidste om vores forfædre. Ved Tudse Hage i Skælskør findes en af verdens bedst bevarede stenalderbopladser.
– Vi har i Danmark flere af de bedst bevarede undersøiske stenalderbopladser i verden. Ved Tudse Hage er bevaringsforholdene så gode, at bladene, fra træer der er 7000 år gamle, stadigvæk er grønne. Snor med en tykkelse på 1-2 millimeter er fuldstændig intakt, siger Jørgen Dencker, museumsinspektør og teamleder for marinarkæologiske undersøgelser på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Bopladsen ved Tudse Hage findes blot 50 meter fra kysten på 2-3,5 meters dybde, og dækker over et område på ca. 250 gange 250 meter.
Den blev opdaget i 1958 af en fritidsdykker, men var svært fremkommelig i mange år. En kraftig ålegræsbevoksning dækkede over pladsen som en låge i en julekalender. Siden 1980erne har ændrede havforhold åbnet lågen til ny viden om livet på jorden i gamle dage.
Nu følger interesserede fra hele verden med i, hvad dykkerne finder.
– Det er kæmpestort for Danmark, at vi har de her stenalderbopladser. De vil give os et helt nyt kendskab til, hvordan mennesker levede for 7-9.000 år siden. Man kan godt sige, at vi får et indblik i den teknologiske udvikling dengang. Hvornår begyndte os mennesker at lave stambåde eller benytte fiskeredskaber? Det og meget andet kan bopladserne være med til at besvare, siger Jørgen Dencker.
Dyk med ned i historien her
Klimaforandringernes skyld
Lige efter istiden for ca. 15.000 år siden stod havspejlet 125 meter lavere end i dag. I takt med at vandet smeltede fra iskapperne ved nord- og sydpolen, steg vandstanden i verdenshavene. Det har tvunget vores forfædre til at bo højere oppe i landskabet. Jørgen Dencker forventer derfor, at arkæologerne finder flere bopladser ved Tudse Hage:
– Der ligger endnu en stenalderboplads på 5,5 meters dybde, og desuden har vi fundet svinekæber på 7,5 meters dybde. Jeg forventer, at vi finder bopladser på helt op til 10 meters dybde, og det vil sige steder, der er ca. 9.000 år gamle.
Det er en kombination af flere forhold, der er skyld i, at bopladserne er så velbevaret.
– Bopladser i en så god stand finder man ikke på landjord, for her er det organiske materiale rådnet væk. Men i vandet ved Tudse Hage har dette materiale ligget i iltfattigt mudder og slam. Og så er de indre danske farvande godt beskyttet af små bugter, og rolige bølgeforhold, siger Jørgen Dencker.
Læs også: Forskere finder krea-rum fra stenalderen
(Bevaringsforholdene er optimale i de iltfattige aflejringer. Her blade der stadig er grønne trods sine 7000 år. Foto: Peter Astrup, Vikingeskibsmuseet)