Det er blevet et hit for både gående og cyklende at komme ud i det fri og nyde de danske skove. Men det skaber trængsel og stor debat – for hvem skal vige for hvem?
Lars Bendix Poulsen, specialkonsulent i Naturstyrelsen, fortæller, at mange glemmer, at færdselsloven også gælder i de danske skove, fordi reglerne også omfatter cykelstier, fortove, broer, passager samt stier.
– Alle har ret til at færdes i naturen, men vi glemmer, hvordan den ret er, og hvilke pligter det medfølger, siger Lars Bendix Poulsen.
Ifølge færdselsloven skal man gå i venstre side og køre i højre side. Derudover skal man som trafikant optræde hensynsfuldt og vise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre.
Læs også: Naturen gør os sundere og gladere – det skal stressede unge have glæde af
Og det er her, at problemet og debatterne opstår, ifølge Lars Bendix Poulsen:
– Den gående følger typisk ikke sin forpligtelse til at gå i venstre side, og den cyklende følger ikke altid sin pligt til at køre efter forholdene.
Derfor svigter både den gående og den cyklende deres pligter og ansvar, hvis ingen følger færdselsloven, forklarer Lars Bendix Poulsen.
Manglende hensyn: Cyklist råbte “kælling”
Det er især mountainbikere, som møder stor kritik fra de gående. Ifølge Naturstyrelsen er det ca. 10 procent af den danske befolkning, som kører på mountainbikes. Og en del af dem møder modstand, når de tramper i pedalerne i landets skove.
Faktaboks om mountainbikes
- Ifølge Naturstyrelsen er det ca. 10 procent af den danske befolkning, som kører på mountainbikes
- Der findes mere end 60 mountainbikes-ruter i de danske statskove
- Alle mountainbikes-ruterne er samlet set mere end 700 km lange
Kilde: Naturstyrelsens hjemmeside
Lars Bendix Poulsen forklarer, at kritikken går på, at mountainbikerne kører for stærkt og uhensigtsmæssigt.
I Naturstyrelsen har de lavet et mountainbike-kodeks, hvor der blandt andet står, at man som mountainbike-cyklist skal tilpasse sin fart og holde afstand. Derudover står der, at man som cyklist skal køre i roligt tempo, når man møder andre skovgæster og vise hensyn.
Men ikke alle tager hensyn, lyder det fra Helle Meisner, der bor i Rudersdal Kommune og ofte kommer i skoven.
– Jeg mener, at vi allesammen skal have lov til at være her, men jeg synes bare, at mountainbikerne skal køre ordentligt og snakke pænt. Jeg synes, der mangler hensyn til de andre i skoven. De fylder for meget, siger hun.
Helle Meisner fortæller, at hun flere gange har oplevet, at hun har skullet gå hurtigt ud til siden, fordi der er kommet en stor gruppe mountainbikere kørende i et højt tempo.
Helle Meisner forklarer, at hun den ene gang blev råbt efter og kaldt “kælling” af én af de forbikørende, fordi hun var gået ud på stien igen, da hun ikke troede, at der kom flere cyklende.
– Jeg tror, der kom 10 stykker. Jeg begyndte at gå igen, og så kommer der en flok til og så en af de mænd, som kommer cyklende, han råber til mig: “Nej, nu kan det kraftedme være nok kælling, kan du ikke se, at vi kommer her”
Læs også: Mountainbikes presser de danske skove
Løsninger på problemet
Lars Bendix Poulsen påpeger, at mange gående skal mindes om, at de skal følge reglen om at gå i venstre side.
– Vi har fat i mountainbikeklubberne og beder dem om at køre i højre side. Det gør de så, men problemet er de gående. De fleste ved, at man cykler i højre side, men de færreste ved, at man skal gå i venstre, siger han.
Helle Meisner har dog et forslag til, hvad hun mener, at man eventuelt kunne gøre i Geelskov, hvor hun går sine ture:
– Geelskov er hundeskov på begge sider af Kongevej. Der må hundene være løse, og det er jo kritisk, når mountainbikerne kommer i den høje fart. Man kunne dele det op og sige, at der var hundeskov på den ene side af Kongevejen, og så er den anden side forbeholdt andre skovgæster og cyklende, lyder idéen.
Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over en debat på en facebookside i Holte, som handlede en pige, som var blevet kørt ned på en mountainbike. Dette skabte en debat mellem cyklende og gående. Journalisten fik fat på en borger, som havde kommenteret opslaget samt fat på en medarbejder fra Naturstyrelsen, der havde udtalt sig i en artikel, som var blevet henvist til i kommentarsporet. Kilderne var med til at give en forklaring på oplevelser og reglement.