– Vi bygger en mur, og så vælter vi den!
En gut med kasket på hovedet og en smøg dinglende løst mellem læberne slæber to store flyttekasser hen til hovedindgangen ved Undervisningsministeriet.
– Ja, klart! Vi vælter den lige ned i hovedet på dem!
En ung pige med ring i næsen og cowboyjakke råber tilbage. Hun står på den anden side af den mur, 20 unge fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er ved at lave.
Muren bygges op af gamle papkasser fra Silvan, og symboliserer den karaktermur, de mener, regeringen er ved bygge op omkring de danske gymnasier. En mur, der kun kan brydes, hvis man får et særligt karaktersnit fra folkeskolens afsluttende eksamener. Hvilket karaktersnit, der skal give adgang til gymnasierne, er endnu uvist.
DGS: Uambitiøst at udelukke elever
I disse dage samles regeringen og oppositionen om en ny gymnasiereform. Ét af de forslag, der skal tages stilling til er netop, om der skal være adgangskrav på gymnasierne.
Meningerne er vidt forskellige partierne imellem. Hvor regeringen ønsker et karakterkrav på 02, ønsker Venstre og Liberal Alliance, at eleverne skal have et adgangsgivende snit på henholdsvis 4 og 7. DGS synes slet ikke, der skal være et.
– Vi synes generelt, at man må have en ambition om, at alle skal have en ungdomsuddannelse, og det at sortere folk fra, er rigtig uambitiøst, siger Mathilde Vinther, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Hun mener, at man i stedet må forsøge at løfte eleverne fagligt i gymnasiet i stedet for at udelukke dem:
– På den måde kan vi bruge uddannelse til det, uddannelse netop kan: At gøre folk dygtigere, i stedet for at lukke dem ude på forhånd.
For lavt niveau i gymnasiet
Ifølge Arbejdernes Erhvervsråd ville Liberal Alliances forslag om et karakterkrav på 7 have udelukket 44,4 % af de danske studenter fra 2013. Men uddannelsesordfører for Liberal Alliance Merete Riisager synes ikke, kravet er at bygge karaktermuren for høj.
– Det faglige niveau i gymnasiet skal op, fordi universiteterne beretter om, at det faglige niveau, gymnasieeleverne kommer med, er for lavt, siger hun.
– I dag kommer mere end halvdelen af en ungdomsårgang i gymnasiet, og så bliver man nødt til at sænke niveauet for at få alle med. Det giver et efterslæb i resten af uddannelsessystemet.
They came in like a wreckingball
Tilbage foran Undervisningsministeriet er 20 råbende unge netop løbet direkte ind i en 3 meter høj papkassemur, med det resultat, at der nu ligger 20 grinende DGS’ere på jorden og 100 papkasser foran indgangen til Undervisningsministeriet. Én af DGS’erne har fundet en megafon.
– Hvad vil vi ha’, råber han, og resten svarer:
– Ingen karakterkrav!
Politikerne er begyndt at bevæge sig ud af hovedindgangen, og én efter én passerer de leende bunken af papkasser, drenge og piger.
– Jeg lovede ministeren, at jeg ville gøre sådan her, hvis muren stadig stod, når jeg kom ud, griner Merete Riisager (LA) til DGS-formanden, mens hun simulerer et stort spark mod den mur, der nu ligger hulter til bulter på jorden.
Mathilde Vinther spørger, hvordan det går med forhandlingerne:
– Langsomt. Det går meget langsomt.
I det fjerner lyder en bekendt popsang, og samtlige af de unge demonstranter begynder at synge med. En rødhåret pige synger højt mod politikerne:
– We came in like a wrecking baaaaaaall.
Forhandlingerne om den nye gymnasiereform har stået på siden december 2014 og det vides endnu ikke, hvornår de forventes afsluttet.
Klik på de nedenstående billeder og se hele fotogalleriet fra dagens demonstration.