Studerende drømmer om den helt rigtige plads i mediebranchen

Store Match-dag E15
Her laver journaliststuderende status over Store Match-dag sidste semester.

Skal jeg søge i praktik på Fyns Stiftstidende, Femina, Folkeskolen, DR Bornholm, et stort dagblad – eller skal jeg gå en helt anden vej og søge et produktionsselskab eller en kommunikationsstilling?

I disse dage spekulerer 29 journaliststuderende på RUC ekstra meget over, hvor de skal arbejde som journalister, når sommeren er overstået og et år frem. I næste uge er der nemlig igen Store Match-dag – i folkemunde kaldet Panikdag – hvor journaliststuderende fra RUC, SDU og DMJX søger praktik på landets mange forskellige medier.

Onsdag d. 22. april skal underskrifterne sættes på kontrakterne.

Vi ser en stor interesse for tv. Vores studerende er både interesserede i at lave tv-nyheder, men også at prøve kræfter på web og hos produktionsselskaberne
Mads Kæmsgaard Eberholst, studielektor, ph.d. og tv-underviser

– Vi ser som altid frem til Store Match-dag, fordi det for de studerende er forløsningen på mange måneders intenst arbejde i forhold til at komme i praktik. Det er jo her, de for alvor skyder deres journalistiske karriere i gang, siger Maria Bendix Olsen, der er praktikkoordinator og studielektor på Journalistik på RUC.

De 29 studerende er lige nu på deres 2. semester på kandidatfaget Journalistik, og som en del af uddannelsen skal de i praktik.

Læs også: Alle Journalistiks praktiksøgende studerende har personlige hjemmesider – se dem her

Læring versus sejhed

På nuværende tidspunkt er meldingen, at der er cirka 240 praktikpladser, mens man forventer, at cirka 275 studerende søger praktik.

– På grund af de tal opfordrer vi som altid vores studerende til at søge bredt og have fokus på, hvad man reelt kan lære på de enkelte praktiksteder og ikke, hvad der er sejt at sige, når man taler med sine venner, siger praktikkoordinatoren.

Studerende søger praktik

  • RUCs journaliststuderende skal i et års praktik som en del af uddannelsen
  • Ansættelserne foregår på Danmarks Medie og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus, hvor hundredvis af medier og praktiksøgende fra både RUC, SDU og DMJX er til stede på onsdag.
  • Se listen over praktikpladser her
  • RUC har 29 journaliststuderende, der søger praktik i dette semester.
  • Sidste semester fik alle RUC’s journaliststuderende en praktikplads.

Læs også: Se listen over praktiksteder, som tager journalistpraktikanter i dette semester

Maria Bendix Olsen oplever, at en del studerende drømmer om at komme i praktik på et dagblad eller de store tv- og radiostationer, men at flere også søger mod både fagblade, lokalmedier, kommunikationsafdelinger.

Stærkt tv-hold

Mads Kæmsgaard Eberholst, studielektor, ph.d.-studerende og tv-underviser på Journalistik, peger på, at det er et særligt stærkt tv-hold, som RUC tropper op  med i Aarhus i på onsdag.

– Vi ser en stor interesse for tv, og vi har opprioriteret tv-undervisningen de seneste år. Vores studerende er både interesserede i at lave tv-nyheder, men også at prøve kræfter på web og hos produktionsselskaberne, siger han, der også skal med til Store Match-dag.

#Panikdag

Selvom alle journaliststuderende ikke er sikret deres drømmeplads, så har praktikkoordinatoren ét budskab:

– Det vigtigste er at huske på, at man lærer vildt meget, uanset hvor man kommer i praktik, understreger hun, der selv er uddannet journalist på RUC.

På Twitter og Instagram er der også godt gang i travlhedsopdateringer fra studerende og ’reklametweets’ fra medierne. Man kan selv følge med på #panikdag, som plejer at være rødglødende på selve Store Match-dag, som i år foregår onsdag d. 22. april. Undervisere fra Journalistik tweeter også via @RUCjournalistik.

Er du nysgerrig efter at se sidste semesters statistik over praktikpladser, antal ansøgere og om det var en RUC’er, SDU’er eller DMJX’er, der fik pladsen? Tjek den her.